Vad kan vi lära av Hugh Hefner?

8
66

Life is too short to be living somebody else’s dream. – Hugh Hefner

Jag pratar gärna om att leva enklare, eller om hur vi kan spara pengar för att köpa tid. Jag står för det jag säger och förmedlar här, men jag inser också att mina budskap och mallar för hur livet kan levas är just mallar. Mallar måste formas och fyllas i ditt sammanhang, av dig för dig, för att det ska bli något av dem.

Kommentar på Facebook när jag igår postade ett inlägg om vilka högskolekurser jag tänkt söka till vårterminen.

Jag har gett mig själv möjligheten att göra något annat i livet genom att spara och leva enkelt. Jag har fått stöd i att komma hit genom att följa olika mallar och mönster. Som att sträva efter att spara 50% av lönen eller leva mer minimalistiskt. I mitt enklare liv så studerar jag. Min studier innebär ett åtagande. Samtidigt så använder jag studiebidraget för att dryga ut ekonomin. Men jag gör mer i min frihet: jag driver en podd, mot betalning, och åker till Italien med mina döttrar i helgen. Jag sköter också en liten gård och försöker fixa till stället där vi bor så det fungerar lite bättre som bostad för oss. Kanske är jag då ibland inte renlärig i min enkelhet, i min ekonomiska frihet eller i min spariver? Jag kanske inte helt lever enligt den mall jag själv förmedlat? Men det är bara en mall! Jag försöker ju leva min dröm!

Senast så var det mina studier som retade en person i Facebookgruppen Frivillig enkelhet – Mer med mindre, som ni ser i bilden ovan.*

 

 

Att den här kommentaren dyker upp just i den här Facebookgruppen är ingen tillfällighet. Av någon anledning verkar det vara en samlingsplats för några av de mer tongivande personer som anser att den egna friheten och enkelheten är något väldigt komplext. Det är en politisk, etisk, miljömässig, familjemässig och kollektiv fråga. Och nu är tydligen malluppfyllande ytterligare något ytterligare att beakta. På så vis får gruppen vara en symbol för en vanlig tankevurpa många av oss gör i livet; nämligen att försöka lyssna in allt och hela fy fan i det som sägs runtomkring, samtidigt som vi försöker påverka alla andra för att de ska anpassa sig efter våra tankar eller acceptera våra val.

Men vi måste förstå att vi är individer. Jaget slutar någonstans och där börjar omgivningen. Allt hänger inte samman. Vårt liv är inget samhällsprojekt eller en resa i renlärighet. Det handlar om att hitta något som fungerar, som vi är nöjda med och som vi kan styra och ställa med själva i någon rimlig mån. Det är det som är att leva vår dröm.

Hugh Hefner kan vara en mall för andra. Om du eller jag vill bli som Hugh, genom att använda honom som en sorts mall i våra liv, så är det två saker vi måste göra.

 1. Vi, åtminstone jag, måste göra en tillräckligt stor förändring så att vårt liv blir mer som Playboygrundarens. Det kräver att vi:
  1. kan göra egna val utan att trassla in hela världen (ger oss möjligheten), och
  2. att vi faktiskt gör en ändring och håller i den över tid (commitment och disciplin).
 2. Vi måste hitta oss själva och forma mallen så att det blir vårt liv. Så att vi lever våra drömmar.

För mig är studier just nu rätt. Det ger mig mening, stimulans, utveckling och sammanhang. Dessutom gör det att jag kan vara tjänstledig från mitt arbete. Det ger, som grädde på moset, viss inkomst varje månad samtidigt som jag inte behöver amortera på mina studielån. Det är min pragmatiska lösning till att vara arbetsfri som möter mina drömmar idag. 

Lyssna gärna på poddinslaget i samma anda

Podcast: Avsnitt 23 – Du kan leda hästen till vattenhålet

 

 

* Det här med att vi som predikar, och står för ett visst sätt att leva, får kritik för att vi inte lever som vi lär, är väldigt vanligt. En amerikans bloggare vid namn Mr. Money Mustache har till och med ett namn för fenomenet som han kallar Internet Retirement Police. Han driver med att det finns någon självpåtagen roll att tala om för andra att de minsann inte alls är så fria som de påstår. Oftast beror klagomålen på att de som är fria fyllt sitt fria liv med något. Men mallen är ju här för att hjälpa, inte stjälpa!

8 KOMMENTARER

 1. Det finns alltid en grupp människor vars största fokus verkar ligga på att tala om för andra varför deras drömmar, idéer, tankar och ambitioner inte är möjliga. Själv har jag alltid haft väldigt svårt att förstå det beteendet, det verkar som att många nöjer sig med att rättfärdiga ens eget elända genom att försöka hindra andras från att lyckas i stället för att försöka att själv ta sig ur ens eget elände.

  Detta gäller inte bara på internet, det gäller i verkligheten med, inte länge sedan jag lunchade med några kollegor och en av dom, som tjänar mer än mig bestämd förklarade att med hennes lön är det minsann helt omöjligt att spara något. Trots att jag tjänar mindre än henne har jag aldrig haft några problem med att spara halva min lön eller mer än så, men jag valde att bara sitta tyst och lyssna då jag visste att om jag sagt något så hade hon inte blivit glad och inspirerad över att det faktiskt är möjligt och kanske bett om tips för hur hon själv skulle göra, hon hade i stället gått i försvarsställning, försökt motbevisa mig och kommit med olika argument till varför det visst är omöjligt.

  • Hej Jakob,

   Det gäller i allra högsta grad verkligheten. Helt klart!

   I den grupp jag refererade till blir lätt frågor politiska. Det påverkar synen på sparande, bidrag, egenfinansierad tid och kapital. Men det är bara en vy. Om du läser hela Onkel Toms stuga kommer du hitta liknande beteenden kring ekomat och miljö. Och naturligtvis sparande, som du är inne på. Vi är många som syndar i förhållanden också. Jag vill … (motionera mer, röka mindre, äta bättre, sova längre, spara mer, …) men min sambo … är en väldigt vanlig tes också.

   Twitter är fullt av människor som försöker bestämma hur mycket pengar som behövs för att vara “helt” fri. Inte bero av pensioner eller något.

 2. Hej Anders! Off topic: vill bara skriva att trots att jag är väldigt sporadisk med att skriva kommentarer, så uppskattar jag alltid dina blogginlägg, poddar och din youtube-kanal. Du får igång mina tankar och många gånger formulerar jag kommentarer i mitt huvud, men tar mig inte alltid tiden att skriva ner och posta dem. Med detta vill jag önska en trevlig helg! /Maria

 3. Mycket märklig kommentar. Arbetsfrihet för mig är inte att ligga sysslolös på sofflocket dagarna i ända, utan att kunna välja oberoende (dvs självständig och obunden). Det innebär att jag kan studera, jobba oavlönat eller avlönat bara jag styr det själv utan att vara låst i ett ekonomiskt beroende som styr besluten. Det är min egen tolkning men utesluter givetvis inte andra tolkningar.

  Folk tycker så mycket, det är synd om dem.

 4. I och med sociala mediers genomslag upplever jag (både på internet, men framförallt på jobbet) att väldigt många “skall” tycka till om allt (oavsett om de har med ämnet att göra, är tillfrågade eller ej), de ser det som sin rättighet. Sen har de inget för att själv driva något, utan det skall någon annan göra, men tycka, de har de rätt till.

  Detta kanske lät lite gnälligt, men har totalt tappat humöret många ggr på situationer likt ovan beskriva. Folk vill inte ta ansvar för något, varken sitt eget eller annans göromål, men likt väl skall de “kackla”.

  Jag hoppas de på något sätt kan hitta energi i dessa små onödiga kommentarer. Eller har vätt att inte bry dig. Kör på din väg, det är du som väljer!

  /David

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna