Statusuppdatering – Ryktet om min död …

15
136
Hyllning till Girot i Bergamo.

Hej vänner!

Ni ser och hör inte så mycket från mig just nu och det har sina randiga skäl och rutiga orsaker. Här på vår lilla gård, i våra liv, har nämligen en ganska behaglig vardag infunnit sig. En vardag med rätt mycket att göra. Jag tänkte berätta lite om vad som händer här och besvara några frågor, från Dacke, som kommit i kommentarsfältet på ett tidigare inlägg. Vi börjar med frågorna:

Hur har det gått med försäljningen av lägenheten i Linköping? Och hur går det med träningen för din del? Hur mycket har er kost påverkats av flytten och har ni märkt någon hälsoskilnad ännu?

Lägenheten är såld och kontraktet är skrivet. Vi fick ungefär i mitten av intervallet vi tänkt oss, så det blev ingen magisk affär och öppning till ett helt annat liv i ekonomiskt överflöd, men det blev inte heller någon buklandning. Tillträdet sker nu i oktober och då räknar jag med att komma tillbaka kring hur vi kommer jobba med pengarna som frigörs och hur vi kommer förvalta kapitalet.

Jag tränar lite. För lite. Men jag är samtidigt inte speciellt stressad över det. I det här livet jagar jag inte något på samma sätt som tidigare. Det liv vi lever och det vi gör är rätt belönande så det finns inga stora hål att fylla längre. Men jag vill komma igång mer, främst med cyklingen, nu.

Först hade vi sommar och då hade vi annat fokus. Sedan har vi haft skolstart för fem av sex här i familjen. Själv pluggar jag 75% just nu, plus att jag läser en kurs på ett amerikanskt universitet som handlar om lycka, så jag vill inte klämma in för mycket, och som sagt är behovet ganska litet. Men, vi ska göra vissa förändringar i vår vardag. Bland annat för att jag ska ge mer tid till träningen men också för att vi vill ha lite större skillnad mellan vardag och helg än vi har nu. Något av de kommande poddavsnitten – i närtid – kommer handla om vad jag lärt mig kring att styra sin egen tid som fri. Då kommer jag utveckla mina tankar mer.

Vi äter ju mycket egen mat och i någon form äter vi bättre nu än tidigare. Jag säger “i någon form” för vi har ju inte avsiktligt ändrat meny helt och hållet, men inslaget av grönsaker är mycket större än tidigare och inslaget av egenodlad mat likaså. Vi har två upplevelser, både min sambo och jag, som relaterar till hälsa. Den första är att barnen är gladare. Eller så träffar vi dem när de är gladare och mindre trötta, i sammanhang som ger färre konflikter. Den andra förändringen är att energinivåerna är mycket högre. Nu kan jag vara trött, men ha energi, om ni förstår vad jag menar. Alltså sömnig utan att vara slut. Tidigare var ju livet ofta så att vi var utslitna långt innan vi var sömniga.

Den största förändringen i mitt liv är trots allt i huvudet. Livet här är ganska enkelt, även om vi har en hel del att stå i. Det gör också att skrivandet har blivit annorlunda för mig. Jag har historiskt skrivit här för att jag behöver det för min egen skull. Det har varit ett sätt att reflektera över livet, mig själv och mina tankar. Det har hjälpt mig att förstå mig själv bättre. Efter hand har jag flyttat fokus i mitt skrivande, bloggande, poddande och vloggande, till att se det som en sysselsättning. Något jag gör som skapar värde i mitt liv, men som inte är någon form av terapi.

 

 

Just nu trivs jag väldigt bra som student, vilket förvånar mig lite. Tidigare ville jag inte ha så mycket input, jag ville få ut saker jag hade inom mig. Nu är jag mycket mer nyfiken och njuter av att få läsa och studera. Det här påverkar naturligtvis frekvensen jag postar inlägg med. Jag läser hellre än skriver just nu, helt enkelt, och det jag lär mig är fascinerande.

Senaste veckorna har jag varit mycket på resande fot. Först på Mittuniversitetet i Östersund för två dar med mycket intressanta föreläsningar. Förra helgen var jag först på besök hos brorsan och sedan firade jag min mors födelsedag. Nu, kommande helg, drar jag till Italien med mina två äldsta barn, mina döttrar. Vi ska till Bergamo och njuta av sensommaren och miljön. Lära oss lite om katolska kyrkan och försöka gå på någon gudstjänst. Och så ska vi ägna åt oss ätande och pratande naturligtvis. Vi är hemma i början på nästa vecka. Det är en helt annan upplevelse att resa när man inte är stressad och sliten. När tiden och orken finns. Samtidigt har, inte minst Östersundsresan, varit väldigt belönande och tillfört massor av energi och tankar.

I går kväll hade vi läxstund här hemma och jag var tidigare under dagen borta en sväng med Leo hos en kompis i granngården. Som jag var inne på tidigare så har relationen till barnen verkligen förändras i och med vår ledighet.

Idag postar jag ett inlägg om lycka på podden. Missa inte det! I Italien kommer jag jobba med uppföljaren till det avsnittet som kommer handla om stoicism. Eventuellt blir det ytterligare något avsnitt kring min egen känsla av lycka här i friheten. I pipen finns även avsnitt om hur jag ser på min tid, och hur jag valt att styra den som fri.

Läs och lyssna på Patreon!

Har ni frågor, synpunkter eller allmänt vill heja på, så gör ni det i kommentarsfältet!

15 KOMMENTARER

 1. Låter verkligen som att bitarna faller på plats. Jagandet efter att uppfylla alla självpåtagna måste verkar blekna bort. Fortsätt på inslagen väg så är nirvana inte långt borta.

  Jag njuter i fulla drag av förmånen att vara en fri man.

  Hälsa din goa familj!

  • Hej Stenkryparen,

   Visst är det härligt att rå sig själv! Det är precis som du säger: Jagandet efter att uppfylla alla självpåtagna måsten bleknar bort.

   Jag hälsar resten!

 2. Halloj Sparo!

  Hoppas att allt är bra med er. Inte hunnit läsa här på bloggen särskilt mycket då jag själv haft mycket att göra med min egna blogg.

  Har däremot sett att poddavsnitten försvunnit och om jag förstått saken rätt så har dessa transformerats till Patreon, stämmer det?

  Tänkte höra ifall du funderat något kring att ta in sponsorer i dina poddavsnitt där du kort redogör för vad de har att erbjuda? Personligen har jag inget problem att lyssna på små korta sponsormeddelanden i poddar men har desto mer problem att betala för något som oftast är gratis. Skulle bara vara roligt att höra ifall du funderat något kring detta.

  Keep up the good work!

  • Hej KtM,

   Men inte heter jag Sparo? 🙂

   Podden ligger på Patreon, det är rätt. Intresset för att stödja podden och bloggen har varit bra så affärsmodellen kan kanske fungera någorlunda, på sikt.

   Att köra podden öppet, med sponsorer, skulle ha sina poänger, samtidigt som det har baksidor. En uppenbar nackdel är att jag måste lägga tid på att marknadsföra något som min publik oftast inte vill höra om. I det tar det dessutom tid och kraft att jobba med sponsring. Kontakter, sälj, uppföljning mm tar allt tid, som måste tas från kontakten med er eller från skapandet av innehåll.

   Men vi ska också vara realister. Podden var relativt stor, men samtidigt alldeles för liten för att dra vettiga sponsorer. Och tillväxttakten var för låg för att tro att vi någonsin skulle kunna bli speciellt mycket större. Spridningseffekterna var också väldigt begränsade. Många som lyssnade på podden läst exempelvis inte bloggen.

   Så för mig och för poddens nisch så fungerar Patreon mycket bättre. Det lastar inte ner mig med mer jobb, samtidigt som de antikonsumeristiska får innehållet som de vill ha, vilket känns rätt. För även om du inte hakar upp dig på reklam så fanns det de som irriterade sig på att jag bad om stöd för podden.

 3. Trevligt inlägg som berör många ämnen. Det här med träning är något som vi gårds-ägare ofta får alldeles gratis? Min egen erfarenhet är att efter 2 timmars gräsklippning, 4 kubikmeters vedhuggning och (snart) ett 100-tal skottkärror med hopkrattade löv är det snarast vila som behövs! Men cyklingen är viktig och rolig – avkoppling och snäll motion på köpet.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna