Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Vad finns det för strategier och livsfilosofier för oss som vill komma ur ekorrhjulet?

Från dagens podd och inlägg
Inlägg innehåller inledningen från dagens podd som också finns som textinlägg på Patreon. Inlägget i sin helhet är tillgängligt för de som stödjer podden och bloggen där.

Jag är uppväxt i ett konsumtionssamhälle, i en familj som trodde på konsumtion. Några av de vuxna jag träffat, som har färgat mitt liv och som jag tycker varit de mest intressanta och inspirerande personerna, har varit det främst genom att de konsumerat. Inte alltid vräkigt och stort utan ofta kul och klokt. Men likväl, konsumtionen har varit det som gjort skillnad.

Jag som person är fysisk – vilket ungefär innebär att jag hellre gör än tittar på – och jag är tävlings- och karriärsinriktad. Jag älskar att bli bekräftad och delar av mig står gärna i fokus. Som grädde på moset har jag och min sambo haft väldigt god köpkraft de senaste åren.

 

 

I det här sammanhanget har jag tyckt att konsumera – prylar, tjänster och upplevelser – har varit en bra strategi för livet!

Men nu när jag närmar mig 50-årsåldern så tycker jag, som alla vet som hängt med ett tag, att problemen med mitt sätt att konsumera ligger i att resultaten inte motiverar kostnaden.

Den naturliga frågan för mig blir då: hur ska jag leva livet? Finns det mönster, strategier eller förebilder som kan ge mig stöd i jakten på ett annat sätt att göra saker och ting på?

Vi ska närma oss den frågan från mycket hög höjd i dagens podd. Filosofiskt och abstrakt. Inte för att det är bättre så, utan för att vi ska inventera verktygslådan idag snarare än snickra.

Snickra ska vi göra i senare avsnitt.

Du läser eller lyssnar vidare här!