Tack för all positiv feedback kring podden!

2
17

Stort tack till alla som skrivit positiva kommentarer kring podden. Vi ska strax återgå till det normala här på bloggen, jag håller på med att slutföra Onkel Toms stugas manifest som jag tänkte släppa i helgen!

Jag ska forma texten i form av en e-bok och läsa igenom materialet en gång till, sedan åker vi. Först ut att ta del av materialet blir Patreonföljare och de som läser nyhetsbrevet (se sidfoten för anmälan). Sedan kommer ett inlägg och mer information på bloggen i början på nästa vecka.

Jag ska bara kort ge er lite information som relaterar till det som vi pratar om när vi pratar om podden.

Den första jag vill säga är att jag är otroligt tacksam för alla som läser och lyssnar på det jag gör. Det är fantastiskt att få möjligheten att skriva och ha människor som läser och ger respons på det jag gör.

Det finns två skäl till att vi debatterar poddens varande. Det ena skälet är att formatet delar bloggens följare i två kategorier – för och emot – som verkar vara ungefär lika stora. Det är dessutom uppenbart att det podd-formatet är svårt att marknadsföra, vilket i sig gör det tufft att föra ut budskapet och det material jag gör. Här är exempelvis en bild tagen från Facebook som visar statistiken för två inlägg som postats efter varandra.

Antalet visningar och interaktioner med inlägg på Facebook.

Inlägget “Sadla om” har 1 900 personer sett, 294 personer har aktivt interagerat för att läsa mer och 60 personer har gett tummen upp, delat eller kommenterat. Inlägget “Sadla om” är textbaserat med en bild till. Dagen innan postade jag en länk till dagens podd. Det inlägget nådde 306 personer. 12 personer klickade vidare på länken och 5 personer gav någon form av respons.

 

 

Vi ska inte gå in på Facebooks algoritmer för att föra fram material till sina användare men allt hänger samman. Ju fler som gillar, ju fler visas inlägget för. Ju fler som ser inlägget ju fler gillar.

Statistiken innebär inte automatiskt att jag ska sluta att podda. Men den visar på problematiken med att ha podden som primärt media. I andra vågskålen finns naturligtvis att de som gillar formatet faktiskt gillar materialet. De låter det inte bara flimra förbi lite slött.

Det andra som påverkar oss alla är att det behövs något material som håller samman bloggen och podden bättre. För mig hänger väldigt många inlägg samman, men för många gör de det inte. Sättet jag tänkt möta detta innebär bland annat att jag kommer göra en del mer genomarbetat och komplett material. Men det kommer inte självklart vara tillgängligt gratis.

Den tredje faktorn, som samverkar med allt ovan, är att jag inte kan eller vill blogga och podda gratis längre. Det är ett personligt val, baserat på min situation och på det jag vill göra. Men lika relevant är att för få tillskriver fritt material något speciellt värde. I synnerhet inte om det kommer bit för bit på en blogg eller podd. Det är synd men också en realitet!

Det här innebär att jag fokuserar på att producera mer komplett material, men att det innebär inte automatiskt att jag har mer att dela med mig av fritt på podden.

Då tänkte jag att vi skulle göra så här!

Ni som gillar podden gör det i så hög utsträckning att ni stöttar mig i det jag gör. Det kan vara genom att hjälpa till att jobba (klippa, ordna gäster, tipsa om sponsorer …) eller genom att betala för materialet. Om tillräckligt många stöttar  mig i det jag gör så finns det inget behov av att göra skillnad på material. Då gör jag det jag gör och förmedlar det till er i den takt jag hinner med. Primärt på podden men även i bloggen. Stöttar ingen mig så skriver jag en bok så får du köpa den när den är klar om du är intresserad. I det sammanhanget är jag tveksam till att fortsätta podda.

Inget är svart eller vitt, men podden är den del som kan göra all skillnad här. Frigör jag tiden kommer jag snabbare fram med annat material. Har podden stort värde för er – och ni visar det – så har ni visat hur ni vill ha materialet. Då gör vi podd!

Patreon vill räkna i dollar. Jag brukar lite förenklat tänka att två dollar motsvarar priset av en kvällstidning. För det priset, en gång i veckan, får du tillgång till allt jag gör, ofta i både inläst form och i text. Är du en fan av det jag gör så ber jag dig överväga att följa mig några månader på Patreon, för att se var vi hamnar.

Just nu behöver jag att mina fans köper muggen, tröjan, boken, podden och den lilla nallen som har en Onkel Toms mössa. Men det är väl det man har fans till, eller? 🙂

Igår skrev jag lite lösa tankar på Patreon.

2 KOMMENTARER

  1. I förhållande till de 2 inlägg du har med här i bloggen idag, så tycker jag att överskriften i den ene är mycket bättre clickbait än den andra. Men sånt har du självklart redan funderat på.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna