Podcast: Avsnitt 26 – När livet inte längre handlar om att leva, utan överleva

14
60

Dagens avsnitt handlar om hur jag sålde ut min frihet för andra syften och vad det fick för konsekvens. Och så pratar vi om poddens framtid.


Du har nu möjlighet att stödja mig, bloggen och podden på Patreon eller genom att Swisha valfritt belopp till 0761-040603.

Stöd Onkel Toms stuga via Patreon!14 KOMMENTARER

 1. Hej! Vill bara börja med att säga att jag gillar din blogg och hur den har varit. Det jag säger nu står ju endast för mig själv, men jag tycker det känns lite som att du ändrat fokus till att bloggen/podden måste dra in pengar sen du gick ut med namn och nu tagit sabbatsår. Dina senaste inlägg och poddar verkar ofta handla om bloggen och inte om ditt liv i frihet vilket iaf jag är intresserad av (återigen bara min syn). Om du tycker att poddande är kul så borde inte pengarna spela så stor roll. Kolla på folk som gör musik och liknande, de köper instrument, datorer och många tjänar inte en krona men dom brinner för det och är glada bara de får ut sin musik. Om folk vill betala är det grymt, men om det är avgörande

  Vad jag förstått det och som du pratar om så har du skapat frihet för dig och din familj vilket är grymt! Frågan är då varflr det är så bråttom att tjäna pengar och bygga en karriär på det du gör istället för att leva i det och låta det andta komma naturligt. Jag tror lätt att du kan skriva en bok om det du gör nu framöver och även få intäkter via podd osv. men det kanske kommer lättare om något år eller två, när du kommit en bit längre på resan?

  Nu är jag kanske inte representant för den typiska läsaren av din blogg men jag läser hellre om din nya vardag, sina mål framöver i livet inte i “karriären” och saknar bloggen som verkar försvunnit mellan allt annat.

  • Hej Frihetsmaskinen,

   Jag ger dig rätt i mycket men tycker samtidigt att det är tråkigt att du kommer till de slutsatser du gör.

   Jag vill skriva mer. Jag vill ha ut mer av mitt skrivande. Det har blivit tydligare, med poddavsnitt som lätt tar 10-15 timmar att göra så är prioriteringsfråga ständigt närvarande. Att jag ger dig saker gratis gynnar ju ensidigt dig. Att ge mig referenser till musiker som spelar gratis stöttar ju inte mig i mina önskningar. Knappast att jag ska podda två år till utan intäkter. Varför? Över hundra avsnitt till innan vi en ställer frågan om det är värt att betala för.

   Den här veckan har jag postat två videos där du följer mig och familjen i vår nya vardag. Jag har publicerat en podd, helt i linje med det material jag gjort tidigare på bloggen och podden. Jag har dessutom postat ett inlägg om hur vi skulle styra våra liv om det vore ett tv-spel.

   Jag skriver ett månadsbrev, som är helt gratis, där du får följa mig i min nya vardag. Månadsbrevet är i storleksordningen 10 sidor.

   Jag har skapat mig möjligheten att ge mig ut på nya äventyr i livet. Att lära mig nytt. Att skapa nya ting. Jag undersöker vad det innebär – det innebär en del förändringar som du noterat, men knappast att hela barnet åkt ut med badvattnet – innan högskolestudierna drar igång. Jag trodde ni ville hänga med i det!

   • Jag håller med Frihetsmaskinen. Jag har förvisso upplevt lite samma grej med FFF och vissa andra bloggare, men känner också att man lätt tappar trovärdigheten när man “kräver” ersättning av sina följare eller involverar företag i sponsring. Jag minns när FFF gästade dig och han förklarade att han stöttat din insamling för att han inte tyckte att delning av material skulle kosta skaparen något, även om det inte drar in pengar. Det köpte jag verkligen, men nu är det ju inte bara att du inte vill förlora pengar utan att du faktiskt vill tjäna pengar. På något vis uppfattar jag dig nästan som mindre fri nu när du inte jobbar än du var som anställd, eftersom du verkar beroende av intäkterna.

    Det finns få saker i världen som jag gör av godhet, men mitt engagemang för sparande (framför allt kvinnligt) och minimalism gör jag gladeligen utan att få något tillbaka. Det ligger någonstans i själva minimalismen och enkelheten att inte pyssla med det för att det ska inbringa ekonomiska fördelar, eller så åtminstone för mig. Jag är tyvärr inte heller intresserad av att ansluta mig till Patreon för att jag inte litar på sidan vad gäller betaluppgifter framför allt, men jag kommer sakna din pod som jag även spridit till vänner och bekanta. Ibland har du avsnitt som är helt fantastiska och som jag gladeligen skulle betala för, men det känns lite för omständigt för mig att ansluta mig till något som bara är för just din pods skull och som jag inte riktigt litar på. Jag tror jag lyssnat på alla avsnitt hittills och det är verkligen med visst vemod som jag säger adjö nu. Lycka till!

    • Hej P.

     Det är inte utan att jag blir lite sur över den här kommentaren om jag ska vara ärlig.

     En av anledningarna att jag vänder mig till dig som läsare för finansiering är ju för att undvika att samarbeta med företag. Jag vill ha en direkt relation till mina läsare, utan inblandning av tredje part, så att jag skulle blandas samman med de som har skumma företagssamarbeten anser jag vara fel.

     Jag kräver inte heller dig på pengar. Skulle du verkligen säga att jag krävde dig på pengar för att läsa bloggen om jag släppte en bok baserat på den?

     En bra podd kan kräva upp mot 20 timmar i veckan att få fram. Den omfattningen kommer inte utan att det finns alternativ att syssla med. Så komma och snacka om att jag gladeligen ska jobba för “saken” köper jag inte alls. Det är dessutom ett långt steg till att tro att jag skulle tjäna pengar på de jag gör.

     Jag försöker göra det jag gör bra. Jag vill göra det ännu bättre. I det behöver jag fokusera. Då kan vi hjälpas åt och jobba för minimalism och andra åsikter i samhället eller så kan ni surt ta för givet att jag ska leverera god underhållning.

     Jag delar ditt vemod i att vi går skilda vägar du verkar framstå som någon som tillhör min målgrupp. Som så hade jag uppskattat om du varit med i resan och stöttat mig och tillsamman med mig glatt dig åt resultaten. Ditt fria fäktande mot allt vad sponsring och internetplattformar kan tyvärr främst tolkas som att du tycker jag inte ska växa till himmelen utan stanna rätt lågt.

     Jag hoppas att dina alternativa inspirationskällor kan erbjuda samma nöje framöver.

     Tack för din tid!

 2. Fick äntligen tummen ur att gå in på patreon. Men det var otydligt hur mycket pengar jag skulle betala och otydligt hur jag kunde avsluta betalningen. Notera att jag aldrig hört talas om patreon tidigare. Jag ska gå med när jag är nära mitt kreditkort men otydligheten gjorde mig misstänksam. Eftersom jag “känner” din blogg sedan tidigare så kan jag lita på det ändå. Så känner kanske inte alla iofs?

  I övrigt så har jag missat tidigare omröstningar mm men jag föredrar det skrivna materialet. Allra helst när du utmanar mig och mitt tänk. Jag vill utvecklas, inte bara följa dig och din familj, och det gör jag bäst när du utmanar (t.ex. tornet i pisa, ekomat,barnförsäkringar).

  • Hej Jkr,

   Tack, vad roligt att du stödjer mig!

   Du väljer själv hur mycket du vill bidra med. Det är kanske det som gör det lite snurrigt. Jag ska se om jag kan se om det blev rätt.

   Det kommer massor av skrivet material också. Inte allt utmanande, men vissa delar helt klart.

   Följa mig och familjen blir främst på Youtube och lite blogg. Utmanas blir blogg och Patreon.

 3. Bra poddavsnitt kring dina faser och hur du tacklat och i efterhand tänkt kring dem.

  För mig passar blogg och podd bra, med lite olika ämnen/syften. Förstår att det blir färre kommentarer på poddandet (är något mer av en monolog) men hoppas du ändå fortsätter för där tycker jag du får fram det du vill ibland lite bättre.

  /David

  • Hej David.

   Tack!

   Ja, podden ger bättre möjligheter att formulera sig, det tycker jag också faktiskt. Men det krävs rätt mycket arbete med materialet för att det inte ska bli osammanhängande prat.

 4. Hej Onkeln!

  Jag har lyssnat på samtliga dina poddavsnitt och har sedan start tänkt skriva till dig men det har inte blivit av förrän nu. För att det inte ska bli för långt så försöker jag göra det kortfattat och i punktform. En del saker är kanske hårt formulerat men allt är välvilligt menat. Annars skulle jag inte skrivit alls:

  *Du är den skarpaste hjärnan jag har hört.

  *Du har den bästa podden jag har lyssnat på.

  *Jag är en ambassadör för dig. Jag talar dagligen med folk om ekonomisk frihet, minimalism, downshifting, frivillig enkelhet osv. och nämner då alltid dig som förebild o tipsar om din podd. På jobbet, bland vänner, släkt, i föreningar osv sprider jag Onkels ord 🙂

  * Jag läser sällan om dig på twitter, facebook, blogg etc. för det är inte mina typer av forum. Vill tillbringa så lite tid som möjligt framför en dataskärm på fritiden. Det är podden som gäller. Den kan jag lyssna på när jag tar promenader, cyklar till jobb, diskar, städar etc.

  *Du hänvisar till en undersökning om podden du gjort på twitter. Den hade jag ingen aning om att den ens fanns innan den var över. På twitter kan du kanske fråga om andra vill att du ska twittra eller inte men frågar du om podden bör du väl ställa frågan på just podden för att det ska vara rättvist. Många som svarade hade förmodligen aldrig lyssnat på podden så resultatet ska nog tas med en näve salt.

  *Att gömma undan o låsa in podden på Patreon tror jag är att straffa ut sig själv. Kanske funkar det för mycket kända personer i USA men inte du och speciellt inte Patreon är tillräckligt känt här än för att det skulle funka. Menar du alltså att du lägger ner tid o energi på en podd och sedan skippar du att lägga ut den på Acast, Podcaster osv så att de flesta aldrig ens kommer veta att avsnitten finns?

  *Ju fler kanaler o ju lättillgängligare du blir desto fler lyssnare får du. Och fler lyssnare ger större möjligheter till frivilliga donationer och andra inkomster då du blir mer känd.

  *Vad gäller dina inkomster så finns det andra bättre vägar för dig att gå än att gömma sig på en enda, och i Sverige okänd, digital plattform. Föreläs, skriv böcker, håll i kurser…

  Jag vill avsluta med att tacka dig så innerligt för allt
  /en trogen lyssnare

  • Hej en trogen lyssnare!

   Tack för den mycket vackra feedbacken. Jag kommenterar det du skrivit lite kort för att sedan sammanfatta lite mer generellt i slutet.

   * Jag läser sällan om dig på twitter, facebook, blogg etc. för det är inte mina typer av forum. Vill tillbringa så lite tid som möjligt framför en dataskärm på fritiden. Det är podden som gäller. Den kan jag lyssna på när jag tar promenader, cyklar till jobb, diskar, städar etc.

   *Du hänvisar till en undersökning om podden du gjort på twitter. Den hade jag ingen aning om att den ens fanns innan den var över. På twitter kan du kanske fråga om andra vill att du ska twittra eller inte men frågar du om podden bör du väl ställa frågan på just podden för att det ska vara rättvist. Många som svarade hade förmodligen aldrig lyssnat på podden så resultatet ska nog tas med en näve salt.

   Jag har inte baserat något beslut på feebacken på Twitter. Den undersökningen visade mer på hur svårt det är att få poddformatet att landa hos en större grupp och på hur svårt det därmed är att kunna marknadsföra och nå ut. Jag når trogna lyssnare idag men inget mer.

   *Att gömma undan o låsa in podden på Patreon tror jag är att straffa ut sig själv. Kanske funkar det för mycket kända personer i USA men inte du och speciellt inte Patreon är tillräckligt känt här än för att det skulle funka. Menar du alltså att du lägger ner tid o energi på en podd och sedan skippar du att lägga ut den på Acast, Podcaster osv så att de flesta aldrig ens kommer veta att avsnitten finns?

   Jag straffar inte ut mig. Nuvarande former att verka på har nått sin gräns. Mer av samma förändrar lite, om vi inte skalar upp verksamheten en faktor 50, och strider dessutom mot mina grundläggande principer. Jag har ur marknadsföringssynpunkt ungefär 600 blogginlägg jag kan återposta och marknadsföra. Med ytterst lite nyproduktion så kan jag posta ett inlägg varje dag i två år som sänder mitt budskap på bloggen.

   För att paketera om det materialet till poddformat så krävs ett signifikant arbete. Det prioriterar ni som vill ha det genom att betala annars blir det inte gjort.

   Nytt material jag skapar har jag för avsikt att publicera som en bok, eller motsvarande. Av de skäl du själv anger i lite längre ned. Därför kan jag inte börja med att ge bort det. Lägga tid på att skapa och klippa poddar och samtidigt mmarknadsföra podden om det inte är tydligt att den ger ett värde. Återigen är signalsystemet pengar. Varför är det så självklart att jag först ska forska fram material, forma det och göra det intressant och sedan lägga timmar på att paketera det i ett format som passar dig som gillar poddformatet om det inte är värt något?

   *Vad gäller dina inkomster så finns det andra bättre vägar för dig att gå än att gömma sig på en enda, och i Sverige okänd, digital plattform. Föreläs, skriv böcker, håll i kurser…

   Jag har ingen stor tro att jag blir ekonomiskt oberoende via Patreon. Men om du som är så här positiv till det jag gör inte vill lägga åtta kronor för ett poddavsnitt så kommer jag inte sälja många böcker eller få många på föreläsningar heller.

   I själva verket är det en devalvering av innehållet att ge bort det gratis. För mig är det uppenbart.

   Jag undrar, här som i tidigare kommentarer, om vi pratar förbi varandra? Ni verkar utgå ifrån att mitt primära problem är att hitta lyssnare till mitt budskap. Det är det inte. Jag växer bra via Facebook och Youtube och jag kan lätt återanvända det material jag har där för nya följare.

   Jag har för avsikt att ta fram nytt material. Att gå vidare. Eftersom jag vet att det är många som tänker och tycker som du om det jag gör så bjuder jag in er till att delta i processen mot att stötta mig i det jobbet. Jag vill att vi träffas som jämlikar framöver. För Aron Flam – en svensk debattör – är det naturligt för 889 personer att tänka så och stödja honom på Patreon. För den svenska podden AMK morgon är det naturligt för 1 462 följare på Patreon. Båda delar min uppfattning och mitt behov av att vi bäst finansieras av er som gillar det vi gör.

   Skillnaden verkar vara att de har en brett stöd för att det de gör ska spridas och att ni som lyssnar och läser ska vara delaktiga i det. De gör att de stödjer poddaren även fast materialet läggs ut allmänt. Jag ser helst den modellen också, och det är på gränsen att vi når dit, främst med det stöd som kommer via Swish, men det är en bit kvar.

   Om vi gör det här tillsammans har vi ett gemensamt intresse av att materialet görs och kommer ut.

 5. Hej, måste först säga att det är en grym podcast du har och hade gladeligen donerat mer, men tyvärr måste jag instämma i vissa tidigare att jag inte heller kommer skaffa Patreon. Inte på grund av kostnaden utan helt enkelt för jag spenderat mycket tid att förenkla/minimalisera allt kring var man lyssnar/tittar/synkar på alla mina enheter – att skaffa en app för en viss pod är inte aktuellt. Idag sätter jag mig i bilen 2-4 ggr om dagen och min iTunes presenterar nytt innehåll för mig… så enkelt vill jag ha det, inte olika appar. Jag blir frustrerad varje gång jag läser om något jag vill lyssna på och måste gå in i en annan app för det (må det vara YouTube eller någon annan app). Jag hoppas du reviderar beslutet.

  • Tack för den positiva feedbacken MikaelJones,

   Allra först! Patreon kräver ingen app. Du kan spela upp podden direkt på webbsidan då spelaren är integrerad. Mp3-filen är enkelt nedladdningsbar om du vill dra ner den till din spelare.

   Nu till svaren!

   Jag känner att vi möts i våra tankar. Jag tittar på hur jag kan förenkla mitt liv. Det största åtagandet jag har i mitt liv är podden. Den är omfattande, komplicerad och bunden i tid. Dessutom verkar jag trots det ha svårt att pricka rätt kvalité enligt vissa och tillväxten med lyssnare är liten.

   För att fortsätta framåt måste jag antingen skapa eget, separat poddmaterial, fräscha upp och återpaketerat det som jag redan gjort från bloggen, eller ta av det materail jag skapar nytt för en eventuell ebok eller vanlig bok. Jag prioriterar enligt följande: Något nytt separat material för podden blir det inte! Då finns det två möjligheter kvar. I båda fallen vill jag ha någon form av ersättning (vi pratar löjligt små summor här).

   I det här vänder jag mig till er som gillar podden. Som jag sagt gång på gång så ser jag gärna en öppen modell, där ni som gillar det jag gör stödjer mig och jag gör materialet tillgängligt på alla plattformar som vanligt. Jag skulle kunna tänka mig att producera eböcker och ge bort dom också om ni som är här ställer upp på den modellen.

   Det är ungefär 1 000 personer som lyssnar på podden varje vecka. Men lyssnarskaran är nog faktiskt något större. Om 5% stödde mig regelbundet så vore det 50 personer. Om 50 personer, vid ett tillfälle – inga appar krävs – skapade ett konto på Patreon, och klickade i valet att stödja mig med 2 dollar per avsnitt så är gör jag podden tillgänglig för alla.

   Det är ju inte jag som valt bort det alternativet.

   Ärligt talat så hade det inte behövts 50 pers, och jag satte inte ens en betalgräns på 2 dollar. Det går att bidra med mindre, men till och med fyra kronor skrämmer tydligen. Det enda som krävts var att vi var i närheten 800 kronor per avsnitt och att det gick att se att vi skulle kunna närma oss den nivån. Då hade även Swishdonationer stöttat konceptet för de som vore skeptiska till Patreon.

   Nu är det ungefär lika många personer som skrivit här – lovordat podden men samtidigt varit kritiska till beslutet – som det är personer som skapat konto på Patreon. Jag kan inte annat än reflektera över det. Jag tänker att det är svagt stöd – för det är det jämfört med andra som provar liknande – samtidigt som kraven är höga.

   I grunden är det som sker en omkalibrering i synen på det material jag producerar. Det har jag initierat och det är mitt ansvar att genomföra det på ett klokt vis som slutar i något bra, om det är möjligt. Det jag tror ni som lyssnar och läser måste göra är att förstå att ni är fans. Till mig så väl som området jag täcker. Ska ett sådant område fungera så krävs det att fansen tar ett visst ansvar. Mer än att önska att jag gör 100 avsnitt till eller anser att jag borde producera mer och bättre material. Vi som delar intresset måste mötas här. Det har vi ännu inte gjort och jag blir allt mer skeptisk till att vi kommer göra det tyvärr.

   Hur tycker du vi ska göra?

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna