Ingen podd denna vecka – men jag behöver din feedback

32
17

Jag ska jobba några dagar med lägenheten den här veckan, så det blir tyvärr ingen podd i morgon. I stället tänkte jag be om din feedback och dina råd kring poddens framtid.

Inför hösten finns det massor av – som jag tycker – intressanta uppslag att göra podd på. Jag tänkte ge mig själv och vårt liv här något avsnitt till. Då har ni fått höra om mitt misslyckade jag, fått en presentation av mig själv och så gör jag ett avslutande inlägg kring varför vi valde sabbatsår och vilka alternativ vi valde mellan, tänkte jag.

Efter det har jag planer på en miniserie om livsstrategier. Jag har skrivit en liten ebok om den livsstrategi jag följer – jag kallar den för mitt Manifest – som bara är några dagar bort. Det är ett material som jag kommer tillhandahålla gratis här och jag tänkte ha manifestet som utgångspunkt för en serie, som bland annat ska behandla stoicism, minimalism och Transcendentalisterna.

Utöver det har jag tre intervjuer som jag gärna skulle vilja göra. Det har varit svårt att jobba med andra när jag själv varit uppbunden som jag varit tidigare, men nu är ju den begränsningen borta.

Det finns massor av uppslag utöver det. Här är några exempel:

 1. Granskning av investeringsråd som innehåller trädinköp i Afrika och guldinköp i Auvesta AG.
 2. Utdelningsinvestering bättre än annan investering?
 3. Återbesök med några av de jag tidigare intervjuat.

Samtidigt ska jag vara ärlig och säga att jag är tveksam till att driva podden vidare. Det är bloggens guldkorn och gökunge i ett.

Guldkorn för att den når cirka 1 000 lyssnare per avsnitt och vecka. De flesta får innehållet i sin mobiltelefon och tar till sig materialet i ett helt annat sammanhang än bloggen. 1 000 personer är inte dåligt att nå med ett inlägg för en blogg som Onkel Toms stuga. Med 25 avsnitt publicerade närmar sig antalet totala nedladdningar 40 000!

Gökunge är det för att arbetet med podden tar tid. Otroligt mycket tid och avkastningen på instoppad tid är liten. I det här sammanhanget så är avkastning inte enbart en ekonomisk fråga, utan handlar främst om att:

 • Podden inte driver något engagemang från er. Det är dödstyst i kommentarsfält och på sociala medier. På Facebook passerar skörden av en rödbeta ett poddinlägg med hästlängder i engagemang.
 • De flesta verkar inte tillskriva det jag gör något vidare “värde”. Materialet delas lite. Om någon lyfter upp bloggen i jämförelser på nätet så passerar ett omnämnande ofta förbi som “jaha” – det finns alltid amerikaner som är så mycket bättre – och inläggen skapar sällan spin-offs i form av inlägg å andra bloggar.
 • Tillväxten i lyssnarantal är lågt. Om något har det  snarare varit en liten nedgång under sommaren.
 • Som lök på laxen! Det svårt att tjäna en krona i form av automatisk annonsering som på bloggen. I stället kostar det att driva podd.

 

 

Tittar vi på mitt försök med ekonomiskt stöd via SMS och Patreon så säger nätet att det är rimligt att räkna med att 1-3% av lyssnarna blir stödjare av en podd som Onkel Toms stuga. Idag är antalet stödjare på Patreon tre. Antalet som SMSat ett bidrag är mer är knappa tio. Så vi ligger inom intervallet, om än något lågt!

Sammanfattningsvis: det finns de som gillar det jag gör, men det slår inga gnistor!

Vad tycker du?

Hur går vi vidare? Jag vill höra dina åsikter och dina förslag. Här är några punkter jag funderar runt som kan starta din tanke:

 1. Vad borde jag som poddare utveckla?
 2. Är podden för otydlig? Ska den kanske byta namn och få en tydligare form?
 3. Längd och form?
 4. Finns det intressanta samarbeten som jag borde undersöka och utveckla?
 5. Vill du hjälpa till? Ta fram material? Göra delar av avsnitten? Jobba med ljud och klippning? Ta tag i annonsförsäljning?
 6. Vilket innehåll skulle du vilja se?

Eller var ärlig och säg till om du tycker att vi ska låta podden somna in och gå vidare med andra former och format?

Det går bra att maila mig synpunkter om du inte vill vara öppen med din feedback: onkel.tom.blogg@gmail.com

Bara en sak till! Jag har fått förslaget – rätt många gånger nu – att jag borde göra podden med Fantastiska Farbror Fri. Ni som tycker det får gärna utveckla hur ni tänker er formatet.

32 KOMMENTARER

 1. 1. Av det jag har hört (bara 3-4 avsnitt) tycker jag att du skulle kunna vara lite med kortfattad (som lyssnare har man begränsat med tid och vad det gäller poddar finns det ju många som konkurrerar om tiden), och att du kanske borde ha ett tydligare manus.
  2. Tycker personligen att frihets-temat (risk att jag banaliserar ditt tema) är lite överexploaterat, då jag åtminstone själv både läst/lyssnat en hel del inom “genren”. Kanske är namnet Onkel Toms Stuga också lite intetsägande, den beskriver väl inte temat speciellt bra.
  3. Jag har för mig att de avsnitt jag har hört generellt har varit lite väl långa. Kan hänga samman med att jag tycker du kan bli mer kortfattad.
  4. Inga idéer här, dessvärre.
  5. Är inte rätt profil för dessa saker.
  6. Jag tyckte Fantastiska Farbror Fris avsnitt i Kapitalet var bra, så ett samarbete mellan er kanske vore något.

  • Tack Vandoiy666,

   Jag har rätt höga ambitioner på innehållet, att det ska vara något att lyssna på. Det gör nog att jag breder ut för mycket och att saker och ting blir sega. Samtidigt är det “min grej” i någon mening då jag inte alltid tycker att allt behöver konsumeras i korta 10 minutersinlägg. Det gäller att hitta balansen.

   Jag känner också att frihetstemat är rätt tuggat och att det är svårt att egentligen tillföra så mycket. Samtidigt är “marknadspenetrationen” väldigt låg. Vi står på varandra vi som pratar om frågorna men vi når inte så brett.

   Tack för feedbacken!

  • Tack Sigge,

   Du har en poäng. Jag har provat lite men responsen är blandad och jag är själv lite kluven. Det blir lätt en ganska dålig podd, eller så blir det mycket klippjobb. Jag har inte hittat formen för detta helt enkelt!

 2. Hej,
  Jag skulle vilja se mer skrivna blogginlägg. Har inte tid och ork att lyssna på pod eller titta på vlog. Kanske är gammalmodig men jag gillar den skrivna bloggen.

  • Hej Matti,

   Det skriva ordet har inte tappat sin relevans. Mina “Månadsbrev från Fredensborg” drar betydligt mer besökare än poddinläggen samtidigt som de tar ungefär lika lång tid att göra. Men det krävs ingen research!

 3. Har följt din blogg i 2+ år men aldrig lyssnat på din podd. Mer fokus på bloggen är att föredra!

  Tack för en intressant blogg!

  /Jok

  • Tack för feedbacken Jok. Du missar väl inte att jag distribuerar en hel del skrivet material bland annat via nyhetsbrevet!

 4. Jag tror att du har två starka sidor som du skulle kunna använda ytterligare. Du är bra på att leverera tydliga åsikter och att formulera dig drastiskt och underhållande. Jag tror att du skulle kunna utveckla detta i formatet krönika. Att döma av tidigare sådana blogginlägg (och hur det verkar se ut på annat håll) så drar det publik och engagemang.

  Du är också bra på fördjupning och substans, när det gäller både “hårda” och “mjuka” frågor. Utöver det traditionella blogginlägget skulle du här kunna använda dig av formatet artikel. Skillnaden blir att du mer beter dig som en journalist. Läser in dig, kanske intervjuar (andra kunniga) personer och levererar det processat till oss läsare. Tar mer tid men ger också möjlighet att få andra att leverera underlag till innehåll på bloggen. Jag tror det finns en hel del frågeställningar som kan belysas utifrån vårt perspektiv, och som jag förmodar finns beskrivet i ditt manifest. Det kan vara både på mikro- och makronivå.

  Ett tredje format som jag tror skulle kunna vara intressant är en serie där du analyserar läsar-case och ger råd. Senare följer upp vissa för att se hur det har gått. Kanske kan utgöra en start för en kommande kommersiell verksamhet.

  • Jag gillar idén om läsar-case. Det skulle jag gärna läsa om. Vill minnas att du gjorde något liknande med fiktiva case i ett podavsnitt som var intressant. Jag ställer upp som frivillig.

  • Hej Storugglan,

   Vad roligt att se dig här igen!

   Tack!

   Du har relevanta poänger och jag är inne på samma spår i mångt och mycket. Men jag är inte säker på formatet. Om jag behåller nuvarande format på podden så är jag inte säker på att innehållet egentligen spelar så stor roll.

   Jag hade tänkt att blogg och podd skulle passa bra tillsammans. Det är jag inte säker på alls längre. Så tänkte jag att jag ger poddandet en chans alldeles oavsett. Men jag är inte säker på att jag lyckas jobba något vidare med formatet!

 5. Hej Onkel Tom

  Jag tror den viktigaste frågan är om du tycker det är roligt eller inte?

  Har ett par vänner som har en podd med ca 3 gånger så många lyssnare och de har kört i ca 2år. Pengarna de får in kan de knappt finansiera sin utrustning med. Men de kör så länge de tycker det är kul.

  Personligen gillar jag poden och det har varit flera bra avsnitt. Hoppas du väljer att fortsätta och i så fall fall för att du tycker det är kul.

  Mvh Dacke

  • Hej Dacke,

   Det är en vanlig motfråga. Jag tycker många saker är roligt. Podda är en del av det. Men det är också roligt att utveckla sitt sätt att uttrycka sig och nå ut på ett bra och relevant sätt.

   Du har rätt, även med tre gånger större publik så skulle det vara en utmaning att ens få ihop till serverkostnaderna. SAmtidigt gör det ju att konkurensen är mycket mindre än exempelvis i bloggvärlden.

 6. Hej!

  Måste först tacka för en intressant podd och blogg.
  Jag halkade in innan semestern då jag sökte på ” säga upp sig utan nytt jobb”.

  Gillar både att lyssna och läsa om hur du tänker, hur ni har gjort. Lyssnade igenom alla poddavsnitten under semestern. Har kommit på att lyssna på podd är bra då jag inte har med läsglasögonen.
  Tycker du skall fortsätta med podd om du gillar det.

  Å ja jag sa upp mig efter semestern utan att ha ett nytt jobb.

  Mvh
  Annci

  • Hej Annci!

   Grattis, hoppas bloggen bidrog till att du tog dig mod och hoppade! Jag poddar gärna, men det kostar på och då får annat stå tillbaka. Det är dags att göra upp med den frågeställningen. Kanske är det nu!

 7. Tycker du ska njuta av din nyvunna frihet med familjen och låta vintern slipa av dina kanter!

  Ta några friår från bloggar, poddar och filmande!

  Var på byggmax i Mariannelund igår och köpte skruv, åkte förbi folkhögskolan!

  Tror du inte dom skulle kunna vara intresserade av en kurs i “Enklare liv. Bort från ekorrhjulet! ”

  Tror en deltidstjänst som lärare där skulle passa dig!

  • Hej Kalle56, att du inte kom förbi på kaffe!

   Jag gör ju det här för att jag tycker det här är kul. På många sätt. Ett sätt är att förstå hur jag når så många som möjligt.

 8. Uppskattar podden och brukar alltid försöka lyssna även om inte hängt med under sommaren. Tror det vore ett misstag att helt lägga ned den, lite som med traditionella medier som fokuserar på det som ger mest interaktion men försummar djupet. Bloggen och podden bidrar till intressanta och djupare reflektioner. Förstår att den tar mycket tid men tror du kan lösa interaktionsbiten genom att efter poddavsnitt söka hitta nya vägar att skapa interaktion genom komplementerande kanaler (youtube/twitter/facebook etc). Lite som att ett TV-avsnitt i sig själv inte skapar interaktion men ändå kan diskuteras livligt efter att det har sänts.

  Håller inte med om att fritemat är uttjatat, det som jag tycker är spännande att följa är den individuella resan. Sedan tycker jag också att det är roligt att följa de olika praktiska och konkreta utmaningar och lösningar ni möter på vägens gång, inte minst eftersom jag själv gillar hemmaodling och även följer andra inom det ämnet.

  • Hej Utlandsutdelaren,

   Jag har som ambition att göra delar av det jag producerar i nivå med några av de amerikanska bloggar jag gillar att läsa och följa. Det betyder att det är mer än “veckans aktieinköp” eller “nu har jag sått potatis” inlägg. Jag gör det för att jag tycker det är roligt, utvecklande och att de bygger upp ett värde. Det är inlägg som kan stå för sig själv under relativt lång tid.

   Jag har försökt göra poddavsnitten så i hög utsträckning. Men det biter inte. Dels når det inte ut, dels så verkar få tillskriva inläggen det värde jag hoppas jag kan leverera. Mer personliga inlägg uttrycker många rent missnöje med. När jag gör personliga inlägg annars, exempelvis “Månadsbrev från Fredensborg” så är efterfrågan stor och många uttrycker mycket stort gillande!

   Jag tycker ju inte att det finns så många som bloggar och poddar som jag. Men det finns många bloggar i samma kategori och läsargruppen är väldigt liten. Dessutom bloggar alla i egen blogg. Sedan läser många amerikanska bloggar och då ökar utbudet ännu mer. Men den personliga resan, bra berättad, har nog relevans. Jag är dock inte säker på att podd är rätt format, åtminstone inte för mig.

 9. Det vet du väl hur mycket vi pensionärer har att stå i!?

  Vi som inte bara är nyfikna på ett fritt liv, utan också är beredda på att betala priset för det, är bråkdelen av en procent!

  Vi är en rödlistad art. Det är så osannolikt att vi verkligen existerar, att det rent statistiskt nog är så att vi inte verkligen finns! Som Tage sa!

 10. Okej, här kommer en djupare feedback från en av dina anonyma lyssnare/läsare:
  Blogg – jättefin där det syns att du lägger ner tid, den är stilren, länkar bra mellan olika avsnitt och tom från massa reklam och spons. Själv läser jag bara bloggar i förbifarten under någon rast på jobbet och din kikar jag in på kanske en gång i veckan för att smygläsa men inte delta på något sätt. Har svårt att sätta mig in i djupare inlägg dock, om jag verkligen inte går in för det vilket kanske blir en gång av tio.

  Från bloggen kom jag in på din podd – ett format som passar mig bättre eftersom jag är en rastlös själ som sällan bara kan göra en sak samtidigt. Den lyssnar jag på när jag är ute och går, lagar mat eller handarbetar, dvs jag gör alltid något annat samtidigt. Det innebär att det inte finns rum för diskussion/feedback till dig men betyder inte att det går obemärkt förbi. Jag har fått mer aha och tankar från podden än från bloggen (men jag har inte läst så länge heller, började läsa mer noga i samband med att du släppte podden). Podden har varit lite spretig på både innehåll och ljudkvalitet vilket stört lite, men i början får man räkna med lite sånt tycker jag. Uppskattar när du kör på manus, det är tydligt och genomtänkt och du kan binda ihop det vilket sällan är fallet när folk bara improviserar. Podden med sparo som blev lite mer samtalslik var jag tyvärr tvungen att stänga av trots höga förhoppningar, kändes mest som jag bara lyssnade på två snubbar på krogen och det tillför ingenting för mig. Vill jag lyssna på allmänt “skitsnack” kan jag hellre snacka med mina kompisar tänker jag. Men det är bara min åsikt och vill man göra alla nöjda blir alla missnöjda 🙂 Med samtalslik menar jag inte att det är fel att du tar in någon i podden, men kanske mer manusstyrt då vad ni ska diskutera och vad som ska komma ut av det. Finns många bra exempel på poddar som tar in gäster och lär sig av dem, exempelvis formatet av intervjuer som Framgångspodden har.

  Vloggen/youtube är inget för mig, har inte ens kollat men hur skulle jag ha tålamod för det? Klarar inte ens att titta på tv utan att bli rastlös. Föredrar som sagt att kunna kombinera med andra saker. Har inget med ditt innehåll att göra, utan helt enkelt för att det är ett format som inte passar mig.

  Nyhetsbrevet är jag inte anmäld till och kommer nog inte göra det heller. Blir lätt lite stressad av att få saker att läsa i inkorgen så jag föredrar att kika in när jag har tid istället för att det ska finnas en påminnelse om att jag har saker att läsa i inkorgen.

  • Hej Linn!

   Tack för din feedback!

   Podden är överlägsen när det gäller att nå fram till personer som inte trivs med att sitta/ligga och läsa. På så vis så kan den också kräva lite mer.

   Materialet är lite spretigt, kanske är det främst kopplat till min oförmåga att kommunicera hur saker och ting hänger samman. Jag springer ofta på budskapet, det podden ska handla om. För jag tror det är viktigt – och vissa stressade själar skickar arga mail om det inte går undan. Men det finns ett behov av att befästa och återta en hel del löpande. Helt klart!

   Jag delar din uppfattning helt angående manus. Ett tillfälle eller två går bra att lyssna på någon som pratar rakt ut, men ett genomarbetat material gör stor skillnad.

   Det här med att det är två farbröder som pratar är den vanligaste kritiken som finns på poddar. Många startar podd och verkar tänka att “vi är sköna typer” så vi pratar lite. Det funkar sällan.

   Här finns kanske det som är min främsta otydlighet. Det är inte riktigt klart om ni följer mig, Anders Gustafsson, eller förväntar er ett material som ligger i linje med temat på Onkel Toms stuga. Det är också klart att ni har höga krav. Att göra bra material med gäster kräver i princip heltidsarbete.

   Tack för synpunkterna Linn!

 11. Först och främst, tack för den otroliga inspiration du gett mig! Mitt sparande har kommit till nya nivåer, mitt shoppingberoende är borta och jag har fått ett lugn i själen som jag mår så bra av. Tack!

  Ang din podd så tycker jag det är trevligt att ha nått att lyssna på ibland och inte bara läsa. Jag blev lite besviken ett tag när jag upplevde att avsnitten i podden va tagna från ett tidigare/gamla blogginlägg rakt av. Jag tänkte nog att bloggen och podden skulle leverera olika info därav besvikelsen. Jag förstår dock att det kanske är svårt att ha material till båda.

  Skulle man kunna tänka dig att vissa teman passar en podd och vissa som skrivet inlägg snarare. Poddformatet passar ju väldigt bra för diskussion eller intervju. Du har en trevlig podd-röst men jag kan hålla med om att det ibland blir lite segt. Ett mer tydligt manus kan ju vara en lösning men samtidigt verkar du ha ett manus och läsa utantill ibland och då blir det snarare stelt.

  Förslaget som någon annan skrev att göra ett läsarcase, någon man kanske tom skulle kunna få följa en tid med uppdateringar kring ekonomin varje vecka/månad etc? Visa dennes budgetkalkyl månad för månad.

  Mycket tankar, det viktigaste är iaf att jag är väldigt glad för din blogg, din podd och dina videor 🙂

  • Hej Charlotte,

   Tack för din mycket goda feedback!

   Ett av problemen med just poddandet är att det blir väldigt tekniskt, i en bred mening. I alla sammanhang har vi innehållet som ska fram. I text tillkommer språk, stavning, upplägg, bilder och bloggplattformen. Jag har mycket att lära där, kanske så mycket att det räcker i komplexitet. Med poddandet så kommer det till ljud, klippning, dynamiken, rösten, tempot osv. Det här gör att det kommer väldigt mycket mellan berättelsen och dig som lyssnar. Saker som jag måste hantera och göra tillräckligt bra för att det ska vara värt att lyssna på podden.

   Bara det att 20 minuters podd är cirka 10 sidor skrivet material gör att innehållet i en podd är omfattande, mycket större än blogginläggen jag gör, och därför kräver en annan, proffsigare, hantering av materialet.

   Tydligare manus är tveksamt om jag rår på. Att producera som jag gör handlar om att göra tillräckligt bra med den tid som ges. Redan nu tar podden mycket tid.

   Jag kan inte konkurrera med Sveriges Radio. Jag måste göra något som är tillräckligt bra på den tid som finns samtidigt som mina brister kompenseras, mer än väl av det sammanlagda innehållet och av den personliga relation vi ska ha. Det finns mycket som pekar på att jag inte får till den kombinationen tillräckligt bra faktiskt. Då står formatet som bär berättelsen mellan innehållet och dig som lyssnar. Det är inget vidare! 🙂

   Läsar-case som varit upp på förslag är bra. Jag har även idéer kring webseminarier då vi träffas och pratar kring ett tema. Men det tar tid och frågan är om det är rätt sätt att disponera denna tid.

   Samtidigt så ska vi inte vara för negativa, podden är det mest uppskattade jag gör som det är idag. Men det är uppenbart ett format som har sina för och nackdelar.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna