Stoicism – Podcast från The Art of Manliness med författaren Bill Irvine – A guide to the good life

4
50

Stoicism är något som inspirerar mig mycket och mycket av det jag gör. Jag håller på och gör research inför en ett eget poddavsnitt kring stoicism och sprang då på det här väldigt nya poddavsnittet med författaren Bill Irvine som skrivit en väldigt känd bok – A Guide to the Good Life – om just stoicism.

Om du inte är bekant med vad Stoicism är så säger Wikipedia i korthet:

Stoicism, från grekiskans stoa poikile (’pelarhall’), är en filosofisk riktning under antiken som bland annat eftersträvade självbehärskning och frihet från starka känslor. Mer allmänt kan stoicism också användas i betydelsen självbehärskning, sinneslugn, jämnmod.

Bill Irvine har en mycket mer nyanserad syn på Stoicism och applicerar den snyggt på våra moderna liv. Han ser det som att tankarna de gamla filosoferna tog fram kan ligga till grund för en livsstrategi i vårt moderna samhälle.

Jag har gjort tre poddinlägg som direkt adresserar några av hörnstenarna i stoicismen, länkade till nedan. Lyssna gärna på dem och se om ni hittar kopplingar eller om ni hittar tankemönster som inte riktigt går i linje med ett stoicistiskt liv och leverne.

Jag håller också på med ett eget inlägg som jag nämnde om stoicism och boken A guide to the good life – The ancient Art of Stoic Joy. Det inlägget kommer endast göras tillgängligt för de som stödjer mig på Patreon.

Boken A Guide to the Good Life (affiliete-länk) finns på Adlibris för cirka 130 kronor och är mycket läsvärd.

Podcast: Avsnitt 21 – Jag har aldrig varit mer misslyckad än nu!

Podcast: Avsnitt 14 – Vara glad och nöjd som uteliggare

Podcast: Avsnitt 12 – Nöjeskartan

 

4 KOMMENTARER

  1. Bra tips på introduktion i Stoicism.
    Stämmer bra med min intention att hantera livet och interaktion med omgivningen (sunt förnuft). Alltid trevligt att mer djuptänkande sorterar och benar ut begreppen,

  2. Du ska ha ett stort tack för en intressant blogg. Det du håller på med kräver stort mod och jag kan tänka mig att du kanske har tvivlar emellanåt. Din blogg har blivit en favoritsida för min del och jag ser framemot att följa den. Må bäst / Dacke

    • Tack Dacke,

      Det är väldigt utvecklande att blogga och podda. Visst det kostar på ibland, men det är också belönande.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna