Semestervecka – Semestern, ett nytt ekorrhjul?

10
111

En gång i tiden krävde arbetarrörelsen “åtta timmars jobb, åtta timmars fritid och åtta timmars sömn”. På något vis är det väldigt elegant formulerat då det fångar en sorts balans och matematisk harmoni mellan olika delar i livet.

Det är rimligt att tror att de flesta läser arbetarrörelsens plakatslogan som: åtta timmar säljer jag till någon annan och åtta behåller jag för mig själv. Sedan måste kroppen och knoppen vila.

Men när lever du det liv du vill leva? Jobbet bör ju inte utesluta att du lever som du vill. Inte heller innebär ju fritid att vi lever som vi önskar.

Semestern innebär att vi slipper jobba, hos vår vanliga arbetsgivare åtminstone, men den ger oss inget stöd i att leva det liv vi vill leva. Tvärt om så kan det vara så att en del av vardagens rutiner som ger oss vissa möjligheter att uppnå det vi vill rasar samman.

Så har det åtminstone varit för mig historiskt.

Det var i vardagen jag klämde in cykelpendling på 7-8 mil om dagen. Det var där vi kunde äta ganska bra. Det var där barnen fungerade och kände sig trygga.

Men så kom semestern och allt skulle ställas på ända.

Helt plötsligt skulle jag på fyra veckor lyckas med att:

 1. Fixa allt det där som borde fixas med hus, bil, husvagn, släktbesök med mera.
 2. Träna och göra det jag ville och brinner för.
 3. Aktivera barnen och uppleva tillsammans med dem.

Dessutom i ett liv utan rutiner för vare sig mig eller min familj.

Nu ska ni inte läsa det här som att våra semestrar varit en ständig plåga, för så är det inte. Men efter fyra veckor så gick jag ofta tillbaka till jobbet med en känsla av lätt frustration. Jag hade inte levt det liv jag ville leva under semestern. Och jag skulle inte leva det livet när jag nu började jobba.

 

 

Kanske var det bara mina förhoppningar och mina krav på livet som lurade mig. Eller så var det att jag fokuserade fel. Jag skulle ha fokuserat på att leva det liv jag ville leva på semestern och låtit resten följa utifrån det. Nu gjorde jag tvärt om. Jag försökte knö in all måsten för att sedan fundera över var jag själv tagit vägen.

Hur har du tänkt leva på semestern? Kan du och dina krav på livet mötas och bli något bra?

Läs gärna inlägget om Kognitiv dissonans.

Att vara den jag önskar – att leva det liv jag vill

 

 

10 KOMMENTARER

 1. Bra inlägg. Jag tror att det skulle vara betydligt lättare att leva “det liv man vill leva” om semestern var längre, eller om man inte behövde arbeta heltid. Då slipper man mycket av pressen att behöva passa på och leva fullt ut under några ynka veckor varje år.

  Min sommar 2017 är den ledigaste på de senaste fyra åren och jag märker ändå av den där pressen. När studier och arbete tar upp så mycket av tiden framåt hösten igen vet jag att jag inte kommer att hinna träna, slappa och ägna mig åt hobbyer på samma sätt längre. Det stressar ju att tänka på.

  • Hej Kaizenliv,

   Ja att försöka klämma in det liv man vill ha på en liten tidslucka i livet är skit. Men det är ju två vyer. Det kanske går att pruta på kraven också. Vi ska göra så mycket och har så lite tid.

 2. Nu är jag bara 23 år och har studerat hela livet, men jag tror att många lever ett liv dom egentligen inte vill leva hela året för att sedan försöka leva det liv dom vill leva under semestern, vilket gör att det inte blir någon semester utan det blir bara en kort tid med massa måsten.

  Jag har arbetat varje sommar sen jag vet inte hur länge sedan och aldrig känt att jag kan slappna av, denna sommaren (som är den sista innan min examen) bestämde jag mig att jag skulle ta ledigt. Det har varit fantastiskt hittills, jag kan spendera hela dagarna på att göra exakt det jag vill göra, vara ute och vandra, läsa alla böcker jag alltid velat läsa och bara ta det lugnt helt utan några måsten. Det är en lyx som kommer ta lång tid tills att jag kan uppleva igen. Annars tror jag att om man verkligen vill leva livet så gäller det att hitta rutiner i livet de veckor man inte ha semester och leva det livet man vill leva då, istället för att knö in allt på den så kallade “semestern”

  • Hej Resan Mot Miljonen,

   Det är nog en rätt usel approach till livet rent allmänt att leva för helgen eller semestern. Men jag tror många av oss får den bilden mer förstärkt när det blir semester. I mitt eget case så har det mycket med förmågan att styra och kontrollera sitt liv samtidigt som mina egna krav var såväl höga som många.

 3. Det känns som väldigt många planerar hela sin semester med aktiviteter och projekt så jag kan förstå om det känns skönt att komma till jobbet. Jag försöket medvetet att genomföra projekten innan semestern för att slippa ägna semestern åt olika renoverings- och stödprojekt. Skippa tv:n i en eller två månader,om man nu har det, innan och planera in under vardagarna. På samma sätt vill jag hantera tvätt under veckorna för att slippa ägna tid på helgen.

  Du kanske inte måste göra en tour bland släktingar varje år eller så kanske ni kan ses vid någon annan tid på året.

  • Hej Paulina,

   Du är inne på liknande linje som fler andra och jag tror det är bra idéer. Men med barn så blir lätt sista månaden innan semestern hetsig i sig, så det är svårta att trycka in speciellt stora projekt faktiskt. Det blir lätt så att de åker in i semestern då.

 4. Och balansen 8-8-8 låter ju bra. Men för många betyder att börja kl 8 uppstigning 6, sen slutar man 17 o hemma 18. Då har inpraktisera arbetet tagit 6-18, dvs 12 timmar. Och då är det bara 4 kvar…

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna