Relevant läsarfråga: Vad är det för tanke bakom de videos jag lägger ut?

12
20

Impalamamman skriver så här i en kommentar:

Men dina videor vart vill du med dom? Jag njutar av när du berättar något. Och vanligtvis njutar jag av långsamma videor som den om veden. Men de är för långa och man vet aldrig om du plötsligt börjar att prata igen. Jag skulle önska att du typ sa, idag har jag huggat för hand såhär så det ut:… Och då kan man själv värdera om man vill använda 10 minuter på det.

Det här är ju en högst relevant fråga faktiskt! Jag försökte besvara frågan, men svaret blev långt och allmängiltigt, så jag gör det till ett eget inlägg.

Tala gärna om vad ni tycker och tänker om videos från vardagen med kaninjakter och vedhuggning.


I olika blogginlägg och i poddarna så försöker jag aktivt vända mig till dig som läser och lyssnar med en berättelse. Jag har en idé om vad jag vill kommunicera men försöker också aktivt möta behoven och förväntningarna ni har som lyssnare.

Men de videos jag gör är främst ett sätt att fånga vår vardag. Som den är. Det finns massor att lära kring videoberättandet för mig, men jag kan redan nu säga att tanken och budskap inte alls är självklar i varje videoinlägg. Inläggen är en berättelse i sig. Jag kommer försöka lära mig berätta, med hjälp av video, på bästa möjliga vis. Men det kommer växa fram. Men det kommer aldrig bli en introduktion av videon, som jag exempelvis gör i poddinläggen.

Jag gör det jag kan med de medel jag har. Vilket innebär taskigt ljud, skakande bild och bilder fångade i flykten. Om ni jämför det med kvalitén på vissa av mina blogginlägg så devalverar det säkert er upplevelse och känsla för det som görs här.

Tyvärr tycker jag ni missar lite av poängen med hela mitt budskap i det. Ni missar nämligen möjligheten att följa med i en förändring och utveckling. Jag har som ambition att göra det jag gör, på exempelvis bloggen, på bästa möjliga vis. Men jag har också ett krav och en önskan om att göra; med de verktyg och kunskaper jag har.

En tripod, extern mikrofon och bättre selfiestick, kanske med gyro, skulle öppna för nya möjligheter kring videoarbetet. Men de pengarna finns inte.

I grund och botten handlar förändring och utveckling om att börja någonstans. Att treva sig fram. Jag presenterar inte bara det färdiga resultatet här. Jag visar också processen att lära sig. Och att faktiskt göra. Inte köpa; utan göra! Det ser ut så här. Lite trevande. Lite experimenterande.

Var allt det här tar vägen vet jag inte riktigt. Det får ni som läser, lyssnar och tittar avgöra till viss del. Men det jag gör är inte helt “random”.

I korthet så ser strategin faktiskt ut som följer:

Bloggen kommer inte längre vara det som ständigt står i centrum. Vissa inlägg och vissa diskussioner kommer ske enbart på sociala medier, främst Facebook och Twitter.

Ni som gillar att läsa och lyssna till det jag skriver kommer märka att jag eftersträvar en mer riktad och “tajtare” kommunikation. Jag kommer använda nyhetsbrev och e-böcker mer. All information kommer inte heller vara tillgänglig helt fritt eller öppet.

Du kanske undrar varför vi ska ändra? Svaret är att någon form av förändring måste ske. Att bara blogga som jag gjort tidigare har nått vägs ände. Dels för att bloggen inte når ut på det sätt som jag önskar, dels för att den inte möter de tusentals människor som faktiskt är här, varje vecka, på ett speciellt bra sätt.

I det här sammanhanget kommer det finnas en massa vardaglig information, för dig som vill se mitt nya liv. För dig som vill ha en bakgrund, som lärt känna oss och vill följa mig och min familj. Här hamnar de flesta videos av karaktären “jaga kanin”.

Om du är här för ren destillerad information så har de kanske ringa värde. Men idén med det jag pratar om här är ju inte att bara basunera ut mina idéer. Det är ju också att ge er möjligheten att relatera till det jag säger. Då är sammanhanget, den jag är och min dag och vardagen faktiskt viktig. Jag skulle säga att det till och med är en brist i den tidigare bloggens historia om mer än 500 inlägg, att möjligheten till att relatera till mig är liten.

Så isolerat till en video så finns det mycket att slipa på, men sammanhanget tycker jag idag fungerar bättre än tidigare.

Hur tänker ni?

För er som vill ha nyhetsbrevet så anmäler ni er nedan!12 KOMMENTARER

 1. Jag gillar att läsa. Lyssna är också okej. Titta, nja, inte riktigt min grej, Men de snuttar jag kollat på tycker jag har varit kul. Och jag upptäckte att det faktiskt var kul att se hur det ser ut där ni härjar. Är också imponerad av vad man kan åstadkomma med de medel du har till hands. Så min uppmaning är: Fortsätt experimentera!

  • Tack Storugglan,

   Youtube har sina klara poänger. Det blir små fristående inblickar i vårt liv. Inte så flashigt men det ger lite atmosfär.

  • Jag gillar också snabbisar. Dom postar jag nästan uteslutande på Twitter eller Facebook. Så Youtubevideos och de som jag postar på bloggen är de lite längre.

 2. Hej! Tycker filmerna är fantastiska och inspirerande. Har själv bestämt mig för en ny resa. Kommer säga upp mitt heltidsjobb lite senare i vinter. Ingen aning vad det landar i men förändringen är nödvändig. Mer tid på Öland och mer tid med familjen kommer det bli.

  Ett tips till dig när ni landat lite är att ta in läsarberättelser från folk som vill ha förändring. Vända och vrida på deras budget och tankemönster. Få en familj att se mönster och tips till förändring. Du verkar bra på det. Bara en idé! Tack för en bra blogg. Mvh Jenny ( gaxatjejen)

  • Hej Jenny!

   Vad kul att komma loss ur ekorrhjulet!

   Jag tar till mig idén. Den kan passa i samband med en annan idé jag har!

 3. Jag gillar filmerna. Det är kul inspiration.

  Shit, vilken motpol till dig dom presenterade i programmet Leva jobba dö. Den bilhandlaren skulle vara väldigt rolig att höra i en podd med dig 🙂

  • God morgon Jkr,

   Bilhandlaren och jag är väldigt olika, samtidigt finns det otroligt många beröringspunkter. Det är lite roligt att SR inte såg det. De gjorde den triviala jämförelsen: jobba – inte jobba. Det kunde valt att se att vi båda följde en passion så hade likheterna varit slående.

   • Apropå passion. Varför är passion viktigt? Hur gör man när passion saknas? Och saknas den verkligen, det beror ju på hur den definieras?

    • Hej Jkr,

     Jag trodde jag svarat men mitt svar verkar ha kommit bort. Passion är för mig att jämföra med kärlek. Det är ingen nödvändighet, men den ger livet lite guldkant.

     Definitionen blir som för kärlek. Man vet när man möter det. 🙂

 4. Jag tycker allt du gör är kul och bra så kör och prova. Tycker vidoeinläggen är lite knasiga ibland och det är ju vad som är kul. Framförallt är du förbannat inspirerande!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna