Podcast: Avsnitt 15 – Frågor och svar

9
27

Jag bad er som läser här komma in med frågor i början av veckan. Det blev många frågor om allt från avlopp till tankarna om ett liv i frihet. Jag har gjort mitt bästa för att försöka besvara frågorna efter bästa förmåga. Håll tillgodo! Frågorna hittar ni här.

 

Fortsätt gärna fråga, exempelvis i kommentarsfältet nedan. 

Prenumerera via Itunes eller Acast

Musik

Ukulele Hakuna Matata by HookSounds http://www.hooksounds.com/

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

9 KOMMENTARER

 1. Tack för svar på min fråga! Känner igen mig. Den mest utmärkande reaktionen bland människor runtomkring på att man som medelålders slutar jobba eftersom man är ekonomiskt oberoende är att de inte verkar fatta någonting. Inga frågor, inga reaktioner, vare sig positiva eller negativa, inga synpunkter eller undringar. Bara något tomt i blicken…

  • Identiskt med min erfarenhet.

   Den tomma blicken indikerar att personerna inte fattar ett dyft.

   En kollega som blev informerad vägrade att ta till sig mitt budskap om att navel pillande kan vara trevligt syssla, då han vet att jag är skogsägare bestämde han att jag nu skulle jobba som skogsarbetare, därmed blev allt enklare då jag var inplacerad i ett fack.

   • Ha, det där har jag råkat ut för också. Så nu säger jag att vi ska starta en liten gård, eller plugga, oftast. Båda är ju sant och det blir något begripligt.

  • Precis. “He went blank” säger jänkarna och det är passar in på nästan alla jag pratat med. Det är någon som försöker skratta bort det och säger “nääääääää, det tror jag inte” men i grunden är det samma totala oförmåga att ta in det jag säger.

 2. Tack för väldigt bra svar på mina frågor! Liv utan bil läser jag också med stor behållning.

  Ett bra avsnitt igen 🙂

 3. Bra svar och vi håller tummarna för lähenheten!!! Är självklart impad över att ni verkligen kör nu! Men min reflektion generellt är ändå: du ska träna mer, blogga/podda/skriva mer, studera på heltid, sköta en gård och djur, vara mer åt självhushåll, få mycket mer tid med barnen, hitta träningskompisar…det känns som ett nytt ekorrhjul väldigt lätt uppstår. Var lite försiktig och prioritera det du tycker är viktigast. Får lite känsla av samma sak som hände på förra “gården”, även om det kretsade mer runt materiella ting, men även där skulle du bli fri och hugga ved och bygga ateljé och även om jag verkligen gillade det stället så känns det som att du lätt sätter väldigt hög ambitionsnivå. Ett tips från brorsan här är kanske att vara lite försiktig. Du måste inte vara världens bästa bloggare eller ens världens bästa pappa. Du har en sjuk förmåga att genomföra det du bestämmer dig för, men fyll den förmågan med lagom mycket saker. Jag menar för den skulle inte att du ska sitta och prassla med ostbågspåsen heller. Ska bli kul att komma och hälsa på er snart!

  • Tjena brorsan,

   Du har naturligtvis rätt, fel och är någonstans mittemellan samtidigt.

   Först, du har rätt. Det låter ambitiöst men för att vi ska få samma referens:jag kanske tänker mig att avsätta kring 20-25 timmar i veckan på skriva bok och träna. Högre delen av spannet sommartid då det går att cykla lite längre.

   Det som gör att jag tycker du har “fel” är att vi nu strävar mer efter att få livet att hänga samman i större delar. Ta exempelvis min önskan om att vara ute mer. Att röra mer på mig. Träna, hugga ved, odla, bygga utekök, stängsla, cykla och handla osv hamnar alla i kategorin “vara ute och röra på sig”.

   Sedan tror jag det är ett stort misstag att sätta likhetstecken mellan ekorrhjul och (hårt)jobb. Att utbilda sig kan vara slitigt, men det är i sig ingen typiskt ekorrhjulsaktivitet. För det innebär en förflyttning i någon mening med lång varaktighet. Att skriva en bok är hårt arbete men för mig är det ingen ekorrhjulsaktivitet.

   Ni är välkomna ner!

 4. Med “sjuk förmåga” menar jag för övrigt något positivt. “Jag skulle bli fänrik men blev visst tek.lic. i teknisk fysik istället”. Något man kan vara avundsjuk på för mindre.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna