Våga fråga någon som snart slutar jobba vad som helst!

42
69

Har ni något ni undrar över? Dra er inte för att fråga då. Ordet är fritt så fråga på!

Kanske är det något jag sagt i en pod eller skrivit någonstans som ni vill fråga om. Eller så är det bara era egna funderingar kring livet som – ert eget så väl som vårat – som ni undrar över.

Frågar ni flitigt kan det kanske bli ett eget litet podd-avsnitt.

Det är nästan ett år sedan vi hade lite mer dialog, det är mest jag som mässar här annars. Då var det i inlägget “Idag har jag inget att skriva om“.  

42 KOMMENTARER

 1. Hej! Vad var det som slutligen fick dig/er att våga bryta med era nuvarande jobb? Hur hanterar du ev oro för att hitta framtida inkomster?

  Har du redan delat någon lista på saker att läsa eller lyssna? Det vore spännande att läsa/lyssna på det som inspirerar dig.

 2. Ville mest hälsa dig välkommen i klubben, samt passa på att fråga vad du tror dig göra ett år efter avslutat förvärvsarbete? Hur ser livet ut? Vilka scenarion kan du tänka dig? Tror du något kommer bli svårt att hantera?

 3. Jkr tar upp vad största oron är nu. Men jag är nyfiken på vad som var den största rädslan när ni seriöst började fundera på att sluta jobba och hur lång den processen var? Inför ett sådant beslut kan jag tänka mig att de var många mentala hinder att övervinna trots att beslutet i grunden är väldigt positivt.

  Mvh,
  Framtida rikedom

 4. Hej! Hur går det med lägenheten? Hyr ni ut om den inte blir såld? Skulle vara kul att se bilder på nya huset. Kommer ni anlägga enskilt avlopp? Har ni vatten indraget? Vi gjorde det på Öland. Mycket smidigt. Lycka till!

 5. Tror du att det kommer bli mer barnskjutsning till hösten eller kan barnen själva ta sig någonstans? Vad finns inom cykelavstånd?

 6. Vad jag förstår så är du/ni ekonomiskt oberoende/fria nu. Låt vara att du vill blogga/podda för att du trivs med det men varför behöver du maximera inkomsterna ifrån detta (du hade väl en sådan diskussion i ett inlägg nyss). Har du redan pengarna du behöver så kan du väl styra själv istället för att låta inkomsterna göra det?

 7. Ni har tidigare lagt mycket tid och energi på att göra er av med prylar som ni köpt på er. Går ni inte i motsatt riktning nu och måste skaffa er prylar igen? Tänker på verktyg, redskap, utrustning etc. för att driva gård med byggnad, odling, djur och o.s.v?

 8. Om man investerar så mycket tid och energi på ett fysiskt ställe som jag antar att ni kommer att göra på er gård, är man verkligen fri då? Blir man inte då till slut “ägd” och låst av stället som gör att friheterna minskar.

 9. Är inte att skriva böcker, hålla föredrag och blogga.

  Om det finns en inre press att prestera
  bara ett annat jobb?

 10. Jag är lite nyfiken hur det här hanteras av era barn? Tycker de att det ska bli kul/spännande att flytta och börja om på nytt? Känner ni något dåligt samvete att ni drar upp dem från deras trygghet med vänner/skola/dagis osv? Eller känns det bara helt rätt och utan tvivel?

 11. Vad gör ni om det blir dålig skörd på odlingarna, kaninerna rymmer och hönsen blir tagna av rovdjur? Någon back up-plan?

  Sen en mer filosofisk fråga från en cykelentusiast. Vad är det optimala antalet cyklar att äga?

 12. Aha fråga fritt! Äntligen! Du var väldigt renlärig från början, men det har av naturliga (och väl underbyggda) skäl blivit så att renlärigheten kanske fått ge vika för verkligheten (eller hänsyn till andra) ibland. Vilka saker tycker du själv har varit svårast att förverkliga utifrån dina visioner för säg två år sedan? Är det saker du själv kunnat styra över eller är det yttre påverkan som gjort det? Vad ser du mest fram emot nu? Vad ska bli allra roligast? Hur ska du göra för att verkligen få lite lugn och ro och inte bara hamna i nya måsten och stress? Och till sist, om du fick ge din bror ett enda råd (utifrån den resa ni gjort) vad skulle det vara?

   • Jag menar att det kändes som att du verkligen tänkte gå “all in” på bondelivet. Odla betor, hugga skog, valla får. Nu känns det som du mer tar fasta på sånt du är duktig på, entrprenörsskap, författande, nätverkande. Det kändes mycket som att dina tankar var dina egna och inte tvättade så mycket med resten av familjen, nu känns det mer som en helhet. Men jag var mest nyfiken på om du tycker att du förlorat något av det du ville uppnå under den “tvättningsprocessen”?

 13. Jag har fått för mig att gården ligger lite ensligt. Finns det risk att ni blir ensamma där ute tror du eller är det inget som berör? Min uppfattning är att det kan vara svårt att lära känna folk om man inte har några naturliga kontaktytor såsom jobb, grannskap, barn/skola etc.

  • Du kan ha en poäng. Man får ett större ansvar att skapa kontakt på landet. Jag kommer besvara alla frågor i veckans podd, då berör jag detta mer.

 14. Det här med cyklar är kul. Hur ser du på elcyklar till barnen? Kan du tänka dig att skaffa elcyklar till barnen för att undvika skjutsande längre sträckor som dem inte vill cykla idag? Hur gamla behöver barnen vara i dina ögon för att ha el-assistans isåfall?

  • Jag svarar i veckans podd som får bli frågebonanza! Men ett stalltips är väl att elcyklar ligger en bit bort 🙂 Även om jag faktiskt tittat på något som kallas boosted boards. 🙂

 15. Hej!
  Var i Småland ligger gården som ni ska flytta till?
  Jag är en småländska i förskingringen som längtar “hem” ibland.

 16. Hej,
  Sen ca 53 timmar är jag en fri man, med bättre avgångs avtal än jag kunde drömma om. Ja det känns ofattbart bra!

  Så till frågorna: Hur hittar man till dig (er)? Passar ett besök efter midsommar veckan V26, då jag har vägarna förbi?

  • Du! Nu är svaren på övriga frågor redan inspelade så du får vänta lite med dina svar! Tyvärr! Men det kommer nya chanser då ska du få svar.

 17. Hej, jag är med på att jag är lite sen med detta men det är mest en fundering jag ville vädra.. jag är själv pappaledig och tänker en del på hur det skulle vara att fortsätta “slippa” jobba eller åtminstone ha valfriheten. Det är ju första gången på 11 år jag inte grottar på vecka ut och vecka in så det är naturligt att man reflekterar då.
  Det jag tänkte på var hur många i Sverige idag som går och drömmer om och har mer eller mindre realistiska planer på att bli ekonomiskt fria. Det känns ju som att blogg-marknaden med liknande teman har exploderat på senare år. Speglar det börsklimatet tro? När många haft riktigt fin avkastning är det fler som tror att de ska kunna lyckas. Frågan är, hur många av alla dessa kommer att lyckas – hur många lever egentligen på avkastningen idag?
  Och frågan är vad det säger om vårt samhälle idag när så många går och plöjer i arbeten de inte vill göra, men å andra sidan tänkte jag också på att vi är nog första eller kanske andra generationen som ens har den här möjligheten, tidigare i historien har man i princip fötts till sin roll i samhället och varit fast där, föddes du på samhällets botten så var du kvar där, inte en chans att du kunde ändra på ditt öde. Många försökte genom att lämna livet som bönder och flytta till stan, men för de flesta ledde det bara till misär. Andra emigrerade till USA och där kunde man lyckas men många hamnade i fattigdom även där. Det är ganska fantastiskt att i stort sett varenda person i Sverige idag har den här möjligheten bara man har lite driv och vilja! Jag tror nog det är viljan att förändra hur man lever som i slutändan avgör om man kommer få ihop det eller inte. De flesta drömmer nog om att bli “fria” men sen vill man inte välja bort de där Thailandsresorna och ny bil etc och så fortsätter man plöja på ändå år efter år.

  • Hej Icy Power,

   Ja, det blir lite fler och mer tankar när man är hemma.

   Jag tror det är få människor som lever på sin förmögenhet i Sverige och jag är inte säker på att så många i bloggvärlden kommer göra den resa de hoppas på. Det är lite för svårt och det löser inget egentligt problem för en stor grupp människor.

   Möjligheterna är gigantiska, sätten att realisera dem är få om vi följer gängse mallen.

   Men det är värt att sträva mot att bli friare, även om man inte blir helt fri.

   • Jag har själv ett yrke, systemutvecklare, där det egentligen är otroligt lätt att realisera en idé och bli hur rik som helst.. jag hade kunnat bygga Minecraft om jag bara haft idén, det är inte tekniskt svårt. Om jag bara haft idén och gjort nåt av den… ofta under mina år i arbetslivet har jag känt att om jag bara fick sitta ett år för mig själv och koda på saker jag själv hittar på, så skulle jag kanske kunna göra något så bra att jag kunde leva på det. Men när får man ett år att bara sitta och koda? När man jobbar (minst) heltid orkar man bara inte.. man är tömd på kvällarna, det kommer inga idéer – man är fast i Moment 22. När man är föräldraledig? Det beror väl på barnet, men inte jag i alla fall.. min tid är mer knapp än någonsin. Du som har fyra barn lär väl veta vad jag menar.
    Så målet är väl att försöka ta nåt år relativt snart och bara bygga på egna saker.. om man inte skapar nåt av värde så må det vara, men om det blir av så kommer det i alla fall bli grymt kul. Och det är väl när man har kul som man kan skapa något bra…

   • Knepet är att ta sig ur den “gängse mallen”, dvs den mentala resan är nog för många det största hindret. Men som du påpekar, bordet är dukat för de som väljer att ta för sig. Jag valde att ta för mig (men vägen var lite krokig)!

    Att hitta likasinnade t.ex genom blogg kan avsevärt korta resan mot frihetsmålet, så var det för mig.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna