Podcast: Avsnitt 11 – Utvärdering

14
27

Det är dags att stanna upp lite och utvärdera podden så här efter 10 avsnitt. 

 

Berätta gärna i kommentarsfältet vad du gillar, vad du vill ha mer av eller vad du vill ändra. 

Prenumerera via Itunes eller Acast

Musik

Ukulele Hakuna Matata by HookSounds http://www.hooksounds.com/

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

14 KOMMENTARER

 1. Det finns så många som bloggar om att leva snålt, panta burkar och se över försäkringar mm. Så de läsarna/lyssnarna får du samsas om med många andra. Men hur det går på gården, om lägenheten är såld och hur din budget ser ut efter midsommar. Det vill jag höra om.

  • Hej Timjan,

   Jag kan lova dig att det blir mer om våra liv framöver. Förhoppningsvis inte på bekostnad av sparande och personlig utveckling.

   Tack!

 2. Tjena. Tack för en bra podd och blogg och kul att du (än så länge) bor på slätten. Du nämnde i försäkringsavsnittet att du inte tyckte man skulle ha öronmärkta buffertar/pengahögar utan se alla pengar som en helhet. Det vill jag höra mer om. Dessutom vad är en rimlig balans mellan amortering och eget sparande? Vad är en rimlig belåningsgrad på boende? Vad är ok att låna till?

 3. Hej! Vill titta in här och säga tack för att du finns, du är väldigt inspirerande! Jag gillar podcast formatet jättemycket, lyssnar faktiskt mycket hellre på podcasts än läser bloggar. För att du ska få en bild av dina lyssnare så är jag en 27-årig tjej från Göteborg, student som snart beger sig ut i arbetslivet. Jag hör gärna mer om allt som har med privatekonomi att göra för en person i min fas i livet! Tack och bock!

 4. Jag skulle vilja att du gör det som får dig att fortsätta. Det skulle vara väldigt tråkigt om din blogg slutade uppdateras.

  Jag hör gärna mer om hur en står pall för trycket att inte konsumera. Framförallt hur vi kan rusta våra barn (och oss själva) för skolan och tonåren.

  Jag skulle väldigt gärna delta i seminarie/meetup. Jag har redan idag ett format som funkar bra för samtal om andra ämnen men jag känner ingen annan som delar Onkel Toms stugas värderingar. Om inte seminarie blir av så kanske en möjlighet att bestämma träff via bloggen?

  • Hej Jkr,

   Tack. Hur vi hanterar barn är en intressant vinkling. Jag håller på med ett podcastinlägg där som jag nog ska lägga till några stycken till givet din synpunkt.

   Jag har planer för meetup såväl virtuellt som i verkligheten. Mer info kommer!

 5. Hej
  Bra kämpat att ställa om och tänka nytt mitt i livet! Fundera mer över vad du vill åstadkomma med ditt sabbatsår, varför låta blogg och podcast äta upp det, finns det inget du hellre gör tio timmar direkt arbete och tio timmar med det i bakhuvudet. När du skriver o poddar börjar detta mer och mer likna ett nytt ekorrhjul…..? Jag tycker det är spännande och roligt att följa blogg och lyssna på poddarna du gör, så det handlar inte om det, utan en ärlig fundering på om du inte trasslar in dig i gamla jobb rutin tänket, som överförs på det nya livet på landet. Ett förslag är i linje med det du är inne på i bloggen, skala av det som inte tillför. Behåll den ärliga, personliga berättelsen om hur du och din familj gav er ut på ert livs äventyr, berätta om med och motgångar, i ett enkelt format, korta ner poddar till max 15 minuter som handlar om hur er vecka sett ut och vad ni funderar över just nu. Analysera sveriges mest framgångsrika bloggar, och vad som ger mest respons så är det den ärliga livsberättelsen. Håll inte på med aktiegrejor för det är ju inte det ert äventyr handlar om …. Lycka till och jag ser fram emot uppdateringar 🙂

  • Tack följare,

   Du har helt rätt i din betraktelse! Du tangerar också några av de vanligaste synpunkterna och kommentarerna så du är långt ifrån ensam om att reflektera så här.

   I grunden så handlar det här om frihet att slippa eller frihet att göra. Jag ser friheten som en möjlighet att få göra det jag vill. Som ett tillfälle att utvecklas och transformeras. Det kommer i sig inte utan konsekvens. Att utvecklas kräver ansträngning och att jag gör ett åtagande. Den här bloggen är ett exempel på vad som följer av jobb och åtagande. Få saker har gett mig mer genom åren än denna blogg, men den har ju inte gjort sig själv. Det gör att jag är mer villig att sätta mig i ett nytt ekorrhjul än ni kanske anar.

   Jag håller också med dig vad gäller vår personliga berättelse. Som också varit upp tidigare här i tråden. Min utmaning här är att:
   1) Jag känner mig mer “hemma” i den berättarform jag har idag med resonemang. Att skapa en berättelse om vardagen är en utmaning för mig. Jag vill utmana mig själv så därför kommer detta bli en allt större del. Men den kommer inte gratis.
   2) Jag är lite osäker på formen. Onkel Toms stuga har sin form och sitt innehåll idag. Jag kastar nog inte ut det helt utan bloggen kommer nog behålla sitt format medan jag ska jobba med lite nya former för att dela med oss av vår resa. Podd, video och bokform är det som ligger närmast tillhands.

   För mig är det dock ett stort steg i mitt bloggande att komma längre i historieberättandet. Så det kräver commitment!

  • Jag läste inlägget när det kom och kan bara hålla med i allt MMM säger. Inklusive hans svar i kommentarerna. I grunden handlar det om någon form av “byråkratisering” av samhället som vi verkar tycka är av godo.

   Jag lägger förslaget på förslagslådan!

 6. hej Onkel Tom,
  Jag uppskattar verkligen din podcast, för den inspirerar mig att fortsätta på vägen mot frihet från ekorrhjulet. Jag har dock inte haft möjlighet att spara så mycket som ni har gjort så min plan är att skaffa passiva inkomster när jag väl hittar ett hus på landet. Så det skulle jag vilja höra mer om, vad har ni tänkt att göra under sabbats året, kommer ni att ha några alternativa inkomstkällor? Eller försöka att bli så självförsörjande på er gård som möjligt?
  Du sa att det var lite svårt att prata ut i tomma luften, vad sägs om att ha podden tillsammans med Farbror Fri? Jag tyckte ni funkade bra ihop i det avsnitt du pratade med honom. Då blir han inte din konkurrent utan din partner i stället.

  • Hej Ingela.

   Vad roligt att kunna inspirera!

   Att tjäna pengar och vara mer fri är något som jag tycker är superintressant att lära sig mer om. Både som småbrukare, som bloggare och som ingenjör. Så ja, det kommer experimenteras lite på olika sätt och jag tänker försöka dela med mig så mycket det går. Vi kommer naturligtvis också försöka hålla kostnaderna låga.

   Prata ut i tomma luften går i princip inte när jag gör podd-avsnitt. Det blir dessutom en mardröm att klippa den typen av material så det går åt massor av tid. Det är skriptat material som gäller.

   Oskar och jag har väldigt många beröringspunkter och borde kunna göra mer tillsammans. Det är nog jag som är problemet. Jag ska försöka göra lite mer tillsammans med FFF – och det finns andra intressanta uppslag – men jag har ingen lusta att bara göra “gubbar som pratar” podd. Sådan finns en miljon av och de är tämligen meningslösa. En podd måste erbjuda mer och då krävs en del tid vilket skriptade poddar också tar (massor, tro mig) men jag kan göra jobbet när det passar mig själv då. Framåt sensommaren blir läget lite annat, då ska jag se hur jag kan hitta andra sätt att involvera fler i podden.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna