Om du fick bestämma!

8
17

Till midsommar är det ett år sedan jag gjorde om bloggens design. Det fanns två-tre huvudskäl till att jag gjorde om: 

 1. Jag ville att mina inlägg skulle “leva längre”, dels genom
  • att öka exponeringen av de senast skrivna inläggen och ge
  • nya läsare på bloggen större möjligheter att söka och navigera bland de mer än 400 inlägg som finns här. 
 2. Jag ville jobba mer med annonsering på bloggen och ville ha en design som gav fler frihetsgrader vad gäller placering av annonsbanners än den tidigare gjorde. 
Kom du hit för att tycka och gärna avstår massa siffror och statistik innan? Scrolla ned till rubriken “Vad tycker du?”. Jag uppskattar din feedback så tyck till!

Den som varit med sedan tidernas begynnelse på Onkel Toms stuga vet att jag är rätt förtjust i minimalistiska bloggupplägg. Många läsare gillar också den typen av design och en del läsare var rätt sura när jag gick ifrån den rena enkla layout jag tidigare använt, som matchar budskapet jag har på bloggen i mångt och mycket, till en ganska traditionellt och spretigt design.

 En kort utvärdering av trafiken till bloggen visar trots allt inte på något stort missnöje med den nya utformningen utan allt fler kom och läste, allt oftare. I januari var jag med i Sparpodden vilket ledde till en rekordmånad.

Sedan dess har det gått utför med allt! 

Skämt å sido, lite djupare analys ger nog att bloggens läsarskara fortsatt öka något men att min inläggsfrekvens har minskat drastiskt sedan jag började med podden så statistiken bygger inte riktigt på jämförbara data.

Besöksstatistik per månad under de senaste 12 månaderna för Onkel Toms stuga.

I november 2016 publicerade jag över 30 inlägg på bloggen medan jag skrev sju (om jag räknar bort podd-inläggen) i april.  

Det som inte kommer med i statistiken är poddens 14 avsnitt som  har blivit nedladdade mer än 20 000 gånger sedan i slutet på januari. 

Annonsering

Jag har jobbat med så väl bannerannonsering som med sponsrade inlägg. Efter skatt så ger banners ungefär 700 kronor per månad medan sponsrade inlägg ger något mer. Men de är betydligt mer krävande – både för mig och för dig som läser här – och mer sällsynta. 

Så de “stabila” intäkterna är från bannerannonseringen och de ger cirka 700 kronor efter skatt vilket ger 8 400 kronor på ett år. Det motsvarar nästan en månads försörjning för oss när vi flyttat. Kostnaderna att driva blogg och podd är dock i storleksordningen 3 000 kronor per år så i praktiken är inkomsten snarast kring 5 000 kronor. Men det är pengar det också! 

Men det är inget som gör fortsatt förändring omöjlig. Tvärt om! 

Var förändringen lyckad?

Tja, som ni ser från siffrorna ovan så är jag hyggligt nöjd. Med dagliga inlägg krävdes en design som kunde hålla ett antal inlägg aktuella. Dagliga inlägg har också växt antalet läsare. 

Jag har jobbat med olika annonseringslösningar och förstår nu mycket bättre hur annonsering på bloggar fungerar. Jag har också lärt mig mer kring samarbeten i lite olika former och förstår potentialen och problemen där på ett annat sätt än tidigare.

I någon mening har jag nått det jag ville med förändringen.

Men det är dags att gå vidare!

Från och med i sommar ger jag det här ett år

Från och med i sommar så är bloggandet en integrerad del i min strävan efter att kunna hitta en försörjning (vi kan återkomma till vad det innebär lite längre ned) som skribent, författare, bloggare, poddare, föreläsare eller något närbesläktat. Det gör att bloggens syfte ändras något och designen kommer förändras för att möta de nya behoven. 

Och det är det jag skulle vilja diskutera med dig!

Vad tycker du?

Jag har två förslag på upplägg framöver. 

 1. Jag ber er som läser här om direkt stöd – för att hitta en liten men ständigt närvarande ekonomisk bas – för bloggen och podden. Med det försvinner bannerannonseringen och jag återgår till en enkel minimalistisk design. 
 2. Jag försöker hitta min ekonomiska bas via klassisk banneranonsering. Jag utökar annonseringen och om möjligt ökar andelen sponsrade inlägg.

Uppslag 1. är kanske inte så vanligt ännu men det är en fungerande modell som används och den ökar i popularitet. I princip bygger den på – i sin enklaste form – att du som läsare stödjer den här bloggen och den röst den utgör.

I en mer avancerad form så handlar det om att vi bygger en tajtare gemenskap kring bloggen. Exempel på det kan vara att vi skapar träffar, såväl digitalt som i verkliga livet, eller att ni får läsa och kommentera de böcker jag skriver. Exempelvis genom att jag lägger ut kapitel för kapitel till er för synpunkter och feedback. 

Genom att hitta en symbiotisk relation med sina läsare så behöver en blogg inte vara speciellt stor för att blomstra och tillföra stort värde. 

In och rösta!

Kan du tänka dig att stödja bloggen och podden med exempelvis månadsvisa betalningar?

Resultat

Loading ... Loading ...

Går det att försörja sig på en blogg som den här?

Nje. Jag tror inte det. Och då ska ni veta att jag ändå har väldigt lågt ställda förväntningar. Skulle jag kunna få i hop 10 000 kronor efter skatt sammantaget på alla aktiviteter som bloggande, föreläsande och försäljning av böcker så är jag nöjd. Jämför gärna det med Aron Flam som tar in direkta bidrag från sina lyssnare för att driva sin podd. 

Men vi måste ju pröva nya vägar här i livet. Den traditionella annonseringen är på väg att dö. Modellen fungerar inte för en blogg som den här. Sponsrade inlägg som “one hit wonders” är knas. Det blandar in en tredje part i vår relation som sedan bara går. Om någon annonsör deltog i bloggens varande under lite längre tid, säg en månad så blir läget annorlunda. 

Men många bloggar gör faktiskt ganska bra ifrån sig genom att vända sig till sina läsare för stöd.

Tyck till

Vad skulle du vilja höra eller se mer på podden och bloggen? Har du någon förebild som du tycker jag skulle titta på? Har du synpunkter på layout? Har du frågor kring hur jag tänker? Alla frågor och synpunkter mottages tacksamt!

8 KOMMENTARER

 1. Hej! Får börja med att tacka för en intressant blogg.

  Jag upptäckte den i samband med ditt besök på sparpodden. Jag hänger för övrigt mycket på MMM sida vilken jag tycker är briljant.

  Tycker att du har något bra på gång här. Kan dock vara rätt blandat med högt och lågt värde för min del gällande blogg inlägg och de poddar jag lyssnat på. Tyckte bla att poden om konsumist var lysande.

  Vad gäller reklamen så har jag full förståelse för den du har tex inte samma utgångspunkt som MMM. Dock får du gärna om du har möjlighet att påverka vad som visas i reklamen se över det. Är väl lite tveksama banners som dyker upp ibland.

  För övrigt kämpa på och ha bra dag!

  • Hej Dacke!

   Tack för synpunkterna! MMM har hittat rätt i sitt skrivande men han jobbar också stenhårt med sin “tribe” som han säger. Det är meet-ups och forum exempelvis. Det skulle ligger egentligen i konceptet att “jobba med sina läsare” i stället för att prata lite vitt och brett och förlita sig på annonsörer.

   Är det skiftande kvalité i poddar och blogginlägg eller är det variation i ämnet som är för stort?

   Jag tillåter Adsense att vissa reklam som de kan tänka sig att begränsa. Jag tror det innebär att sannolikheten att få erbjudande om ryska damer, spel-siter och alkohol ökar. Som sagt, jag tror banners har gjort sitt här.

 2. Jag tycker att det är spännande att läsa om er liv och det nya livet. Men en mycket stor del av vad du skriver handlar bara om bloggen i sig (och detta inte bara i detta sista inlägg). Om hur den har varit, hur du ska förändra den, hur layout ska ändras, hur du tänker om bloggen. Dina egna tankar om bloggen ger mig intet. Om du vill förmedla tankar om bloggande kanske du ska ha två bloggar. Jag avstår den som handlar om bloggande.

  • Hej Lapprika Papprika,

   Tack för din feedback. Bloggen är ett projekt i sig för mig. Precis som gården, sparandet och träning exempelvis. Så bloggen har faktiskt sin plats här tycker jag. Men jag är medveten om att det är en “meta-diskussion” för många.

   Det kommer bli allt mer om det nya livet, här, i podden eller på annat sätt. Det lovar jag!

 3. Har inget emot annonser och skulle nog kunna tänka mig att stödja enskilda artiklar etc. men kanske inte på löpande basis.

  Aversion mot annonser är mig fullständigt obegriplig. Kan det generera en rimlig intäktsström så tycker jag du ska maxa det.

  Sponsrade inlägg stör mig rätt ordentligt. Detta eftersom det naggar trovärdigheten i kanten. Går det att komma runt det senare så ser jag inget problem med sponsring heller.

  Förresten: Går det att göra något åt den stegvis mindre texten i kommentarsfältet? Lite svårläst är det nu, tycker jag fortfarande.

  • Hej Storugglan,

   Annonser är på flera sätt tilltalande men de har också rätt många nackdelar. Som sagt så har nog den allmänna annonseringen som den ser ut här idag gjort sitt här tror jag. Det blir till att pröva lite nytt.

   Sponsrade inlägg är otroligt svåra. Trovärdighet som du nämnde, men också själva grundprincipen. Jag skriver för er och ni läser, kommenterar och agerar utifrån en form av tillhörighet/delaktighet med bloggen. Helt plötsligt kommer någon in som ändrar den dynamiken, för småpengar, vid ett tillfälle. Då ska jag skriva för den som betalar. Ni ska flytta ert fokus till det som de har att säga, osv.

   I den insikten är det många som börjat jobba mer med sina läsare. Om på sikt 100 personer betalar sju kronor för ett poddinlägg så blir det betydligt mer under en månad samtidigt som pengarna naturligt går in i det sammanhang bloggen och vi är i.

   Jag är dock öppen för lite mer långtgående samarbete med vissa annonsörer. Även om det skulle ta lite mer plats i vår dialog. Om Granngården sponsrade bloggen och podden i tre månader exempelvis så skulle jag tycka det är helt ok. För då är de med på ett annat sätt. De blir en del av oss. Och om jag säger att jag köper hönsfoder där så kanske det får er att reagera men själv tycker jag det är en annan sak än att sälja ett enskilt inlägg.

   Det går säkert att fixa kommentarerna men då det pågår omdesign här så ber jag dig ge dig till tåls en stund så får vi se om det inte blir en annan sida ganska snart.

  • Vet du vad! Jag har faktiskt exakt samma tanke och den dök upp bara för någon dag sedan. Jag har redan börjat dra lite i frågan faktiskt 🙂

   Det är ett väldigt bra och relevant sammarbete som skulle gynna alla.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna