Podcast: Avsnitt 8 – Konsumism

12
40

Veckans avsnitt handlar om konsumtionssamhället och idén om konsumtionens förträfflighet, det som kallas konsumism. Inlägget handlar mer om att bredda vyerna och än att slå fast vad som är rätt eller fel. 

 

Vill du läsa mer?

 • Bara för att det finns ett lutande torn i Pisa behöver du inte åka dit raljerar med idén om att vi måste konsumera och agera på de som sägs i marknadsföring. I det här fallet av sevärdheter.
 • Varför jag hugger jag ned träden till ved handlar om nyttan med konsumtion – som ibland är överdriven – men också om varför vi anser att konsumtion är så bra. Det är nämligen ett sätt att nyttja fler människor, kanske i tredje världen för att ge oss ökad materiell standard.  
Prenumerera via Itunes eller Acast

Musik

Ukulele Hakuna Matata by HookSounds http://www.hooksounds.com/

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

 

 

 

12 KOMMENTARER

  • Tack! 🙂

   Det är en relevant synpunkt som jag lite fult svepte förbi genom att säga något i stil med “vi antar att behovet av att kratta faktiskt finns”. Det får bli en annan podd!

 1. Håller med fff om att man inte ska stjäla maskarnas mat!

  I övrigt tror jag ta mig tusan att onkel börjar närma sig själva pudelns kärna!

 2. Hej Onkel Tom! Bra avsnitt som vanligt!

  Kul att du tog upp ämnet som diskuterades sist. En fråga bara vad är skillnaden mellan en resa till Chile eller en resa till svenska fjällen när det gäller konsumtion?

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  • Hej Frihetsmaskinen,

   Bra fråga! För mig är skillnaden i sammanhanget så svaret varierar från “ingen skillnad alls” till “all skillnad i världen”.

   Det jag pratar om i podden kan appliceras på nästan allt, i alla sammanhang, hela tiden. Men svaret och besluten är olika varje gång. Så du får inget tydligt svar. Det här ingen religion där det tydligt framgår i en bibel hur du ska tänka.

 3. Har nu sorterat intrycken (efter en repris av pod avsnittet).

  Har inte hittills insett att jag ofta under lyckliga stunder av fritiden är en producent.

  Har alltid satt en ära i att om möjligt bygga, fixa, laga, städa, serva/laga bil, mm. För mig obegripligt att låta andra utföra det man kan klara själv (som dessutom ska betalas med dubbelbeskattade kronor). Anledningen är inte främst sparsamhet (snålhet) utan den sanna känsla av glädje/lycka som man erhåller då man har avslutat ett “projekt” stort eller litet.
  Dessutom erhåller man ju egen kompetensutveckling, får tillfälle att läsa en bok i ämnet (numera läsa på internet), dricka kaffe med kompis-ar som är specialister på just det som ska göras. Ja här får man ju den tillfredsställelse som ett arbete borde ge. Sambon har samma inställning så inom huset så finns kompetens för det mesta.
  Inser nu att jag får samma kick av mitt producerande under fritid, som lyxfällan skaran får av konsumtion under fritid.

  Finessen är att mina “egen tillverkade kickar” troligen vara länge i tid. Men visst en del redskap/verktyg behövs (behöver köpas) men oj vilken glädje att producera med hjälp av bra verktyg.

  Mitt största behov under min medvetna del av livet har varit mer egentid. Penga behovet har varit direkt kopplat till att under perioder eller för all framtid erhålla massor av fri tid, som ska ägnas åt produktion (och lite tid i hängmattan).

  Inspirerad av pod avsnittet gjorde jag en liten räknare i excel som omvandlar värdet av egen fix till antal arbetstimmar som detta hade kostat, om man skulle betalat för motsvarande tjänst. Bara under den senaste tiden har det producerats för motsvarande en halv månadsarbete.

  Tänk vad mycket lycka/produktion det blir framöver som lönearbets fri!

  • Hej Stenkryparen!

   Tack för en trevlig kommentar!

   Jag tror det finns en skala som man kan flytta sig på i någon mening. Egenproduktion kan ligga nära konsumtion, tillexempel om vi renoverar ett kök och mest sätter in prylar. Meditation eller vandring kanske inte ger något bestående alls men kan ge en långvarig känsla av “lycka”.

   Jag ser inte att den typ av diskussion vi har nu kopplar mot/till pengar och sparande alls egentligen. Även om det går att koppla diskussionen till pengar precis som du gör. Jag ser det mer som en sorts karta med lösningar.

 4. Tycker det här var ett jätteintressant avsnitt! Hoppas du följer upp om konsumism i fler avsnitt. T.ex. vore det intressant att reflektera kring paradoxen att aktiesparande bygger på att fler konsumerar mer samtidigt som vi som inte är fast i konsumismen tjänar pengar på det. 😉

  Har du läst Keynes Barnbarn av Christer Sanne? Han tar sin utgångspunkt i Keynes förutsägelse att hans barnbarn inte skulle behöva arbeta lika mycket i framtiden eftersom högre tillväxt skulle möjliggöra mindre arbete. Det vore egentligen fullt möjligt men istället väljer vi att konsumera mer och mer. Jag skulle t.ex. klara mig på att arbeta deltid men arbetar för att jag vill och tycker att det är roligt, inte för att jag måste.

  • Hej Utlandsutdelaren!

   Tack för berömmet och en bra kommentar!

   Det är konsumismens stora dilemma ur ett systemperspektiv; att vi måste konsumera, gärna mer och mer, för att alla ska kunna leva bra. Människan har funnits under lång tid och har funnit olika sätt att leva i samhällen. Vi måste nog hitta någon ny form där kanske pengar får lägre värde.

   Jag har inte läst boken även om jag berört sambandet vid något tillfälle.

   Boken är reserverad på bibblan nu! 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna