Podcast: Avsnitt 6 – Ekonomisk frihet

20
79

Dagens avsnitt är en genomgång av begreppet sparkvot och 4%-regeln. Hur de samverkar och hur vi ska tolka den information de ger. 

Vill du veta mer? Här är några av inläggen jag skrivit i ämnet ekonomisk frihet: 

Prenumerera via Itunes eller Acast

Musik

Ukulele Hakuna Matata by HookSounds http://www.hooksounds.com/

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

20 KOMMENTARER

 1. Jättebra introduktion i vägen till ekonomisk frihet.

  Risk hantering genom att mentalt ta höjd för eventuellt framtida tillfälligt arbete är ett sätt att våga ta steget.
  Personligen löser jag detta genom att mentalt vara förberedd på att sälja av fast egendom. Att tvångsmässigt behöva arbeta igen är inte tilltalande för mig.

  Några handfasta praktiska exempel kan vara en fortsättning i ämnet.

 2. Som sagt ovan, en bra intro. Det jag funderar mycket på är hur man ska se på att äta av själva kapitalet. 4% regeln bygger ju på tanken om en perpetum mobile, där pengara aldrig ska ta slut utan man lever på avkastningen. Om man kan tänka sig att göra slut på kapitalet och dö fattig som en kyrkråtta så är ju förutsättningarna annorlunda och kapitalbehovet betydligt lägre. Man kan ju i Sverige räkna med ett, trots debatten, betydande pensionstillskott efter 61.
  Mitt problem är att jag mentalt känner att jag stjäl från mina barn om jag äter av kapitalet. Ologiskt kan tyckas men jag har ett mindset att eget kapital alltid ska vara högre 31/12 än 1/1.
  Du har ju touchat detta i inlägget “Vi kan packa och dra…” men jag skulle gärna se en födjupning av dina tankar. Är det ok att äta av kapitalet?

  • Ja, det är ok att äta på kapitalet! Jag kan prata hur mycket som helst men bästa sättet att komma till insikt själv är att göra simuleringar precis som jag gjort i inlägget du pratar om.

   Att du själ från dina barn är en intressant tanke. 80% av alla inlägg på den här bloggen handlar om att pengar går relativt lätt att ordna i dagens samhälle om man kan hantera utgiftssidan. Det kommer troligtvis inte ändras! Med den inställning som vi har på den här bloggen kommer dina barn sällan vara begränsade av pengar i sitt liv. Du har bara ett liv och dina barn och du har bara ett tillsammans.

   Ge mig dina siffror så kan vi köra fram några simuleringar tillsammans.

   Din egen rädsla för att kliva ut i friheten måste du dock jobba med själv. 🙂

   • Haha ja min rädsla eller kanske snarare mina prioriteringar får jag nog jobba med själv! Och det är fasen inte lätt. Skogsmulle med guldkant är min vision men den där guldkanten innefattar i mitt fall mycket resande eftersom det är något jag älskar. Däremot sätter jag väldigt lite värde på statusprylar och andra framgångsmarkörer.

    Simuleringen är inte svår för en ingenjör med ekonomiintresse. Du skulle förmodligen fråga mig varför jag inte säger upp mig redan imorgon.

    Jag håller inte riktigt med om att pengar är lätta att ordna i dagens samhälle. Det känns som en något inskränkt sanning från välutbildade medelålders gubbar som oss (för vilka det är sant). Men är du ung och håller på att etablera dig i vuxenlivet är det en annan femma. Bostadsbrist och korttidsanställningar är väl tydliga exempel.
    Jag menar att en av de starkaste drivkrafterna vi har i livet är att skapa bra förutsättningar för våra barn, därav tankebilden att stjäla från sina barn. Men kanske är det egentligen mest en ursäkt för att jag vill mäta framgången i mina placeringar i ett kapital som växer. 🙂
    Nåväl, jag kommer inte jobba till 65. Frugan och jag är helt överens om att skala ner våra liv när vi kommer hem (Bor utomlands nu). I vilken form får vi se men köpa ägg ska vi nog inte behöva göra mer!

    • Hej Krusse,

     Nej, den egna hjärnan är inte lätt att tampas med! 🙂

     Jag vill också resa mer men är villig att göra det ganska enkelt. Jag har inte riktigt samma behov av att belöna mig längre efter att jag jobbat så mycket med mig själv som jag gjort på senare år. Då kan jag mer fokusera på upplevelsen att vara i en annan kultur och på en annan plats. Lite som klassisk backpacker!

     När återvänder ni hem?

 3. En senkommen kommentar. Bra avsnitt med schvung (och dessutom trevlig påa!). Känns lite som första delen i en kommande Onkel Tom-akademien.

  Men jag undrar om du inte är lite för dyster och riskkrävande när det gäller 4%-regeln. Anledning att jag säger det är samma som de Krusse tar upp ovan: kommande pensionstillskott och att förmögenheten åtminstone till en del bör förbrukas fram till pensionsuttagen startar.

  Om man tar med dessa två faktorer, stämmer det verkligen då att man måste räkna med 4% eller högre SWR och extremt hög aktieandel för att kunna sluta arbeta innan pensionsåldern ändå infaller? Jag har spontant svårt att tro det. Men jag har ju inte gjort några beräkningar, utan har bara min egen erfarenhet att luta mig mot. Men din bedömning kanske bygger på en sen start på förmögenhetsbyggandet, men i så fall kanske det borde framgå i podden.

  Anledning att jag ställer frågan är att dina två antaganden kan ställa till det för många, på så sätt att tidig pension framstår som onåbart. Få klarar förmodligen av rent psykiskt att i uttagsfasen ligga med 100% aktier i portföljen. Men en mer balanserad portfölj kommer ju att kunna få svårt kunna generera 4% SWR. Lösningen för de flesta blir att hålla fast vid en balanserad portfölj men räkna med en SWR som drar åt 3-3,5%. Men jag har svårt att se att det skulle vara något problem tidsmässigt att åstadkomma det, givet att man räknar med kommande pension och ser till att förbruka det kapital man inte behöver efter att pensionsuttagen startar.

  Vad säger du om detta?

  • Det här är ju lätt för dig och mig att säga, ugglan men vi kommer aldrig att övertyga någon annan!

   Har du fyllt 40 och har 25 gånger dina utgifter på kontot, varit inne på Min pension, gjort en prognos på att du kommer sakna inkomst resten av tiden till 65 och ändå ser att pension räcker från 65. Då kan du välja 100 % i räntor och du kommer klara dig ändå!

   • Ja, ofta handlar det ju om att inse att man inte behöver mer än tillräckligt.

    Men jag förstår att Onkels resonemang kanske vara relevant för den som inte startar sin resa förrän efter typ 45.

    • Om jag förstått det rätt är han snart 50 och träder in i den bättre halvan av livet!

     Har han då 15 gånger sina utgifter är han hemma med samma resonemang.

     Jag är själv 60 och kollade på mig själv. Skulle jag behöva ett kapital på ca 600 000 för att leva mitt liv!

   • Ja, jag tror du har rätt! Enda svagheten i den argumentationen är att det finns en risk och den risken är nog ungefär lika stor – hur fasen man ska veta det (?) – som om du lägger allt i aktier!

  • Tack. Några gånger till så kanske jag kan få poddformen att funka.

   Jag ber att få återkomma till din fråga då den förtjänar lite tid.

 4. Tack för ett bra och pedagogiskt poddavsnitt! Verkligen bra för mig som nybörjare. Ska nog testa dina metoder i mitt sparande. Kanske byter ut dem mot mina mer komplicerade metoder (som räknar med lönehöjningar etc) för att spara lite tid 🙂

  Blev så inspirerad att jag tog med det i Snålvargsylet 🙂 Bra inlägg! Funderade lite kring din fråga i min podd Snålvargsylet. Det korta svaret är ja 🙂 http://snalvargen.se/posts/snalvargsylet-avsnitt-4

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna