Till bloggarnas försvar!

33
825

Snackisen de senaste dagarna har varit kring det allmänna missnöje som finns kring utvecklingen av oss “ekonomibloggar”, om jag nu hör dit. Jag skulle vilja bemöta kritiken lite och diskutera lite bredare, av flera skäl faktiskt.

Om vi börjar med att titta lite på kritiken som finns kring bland annat:

 • reklam,
 • hur ofta vi postar,
 • grötig layout,
 • inläggskvalité, och
 • trovärdighet

så är jag lite förvånad. Ja, reklamen ökar. Ekonomibloggare med många läsare och en aktiv läsarskara utgör en väldigt intressant målgrupp för en rad företag och intresseorganisationer. Men det blir väl självreglerande, om vi inte besöker bloggar på sikt som inte kan göra något bra med reklamen så kommer de marginaliseras och självdö. Jag har själv svårt att se att jag skulle läsa en blogg som är ett rent reklamblad samtidigt som jag har respekt för att det finns ett intresse av att få vissa intäkter på bloggen. På så vis skiljer sig inte en privat blogg som den här från någon annan media.

Trovärdigheten kan knappast heller vara ett problem. På vilket sätt har den här bloggen en trovärdighet? Den har ett budskap, ja. Det får inte komma bort eller modifieras för mycket för att föra fram ett reklambudskap, men att trovärdigheten påverkas av att jag för fram att det går att handla reservdelar från Tyskland eller att det finns en webbsida för de som vill hitta rabattkuponger ställer jag mig lite frågande till. Detsamma gäller många av mina bloggkollegor. Vi är bloggar som har 200 – 2000 visningar per dag, saknar tydlig ansvarig utgivare och referenser som styrker det vi tycker och tänker. Inte heller går det att utläsa bloggarens utbildningsnivå eller erfarenhet då personerna bakom nästan alltid är anonyma. Attributet trovärdighet är inget jag skulle sätta främst under de premisserna!

Inläggskvalité är också ett bekymmer. Ja, många inlägg är av låg kvalité på många bloggar tycker jag, men om vi ser på läsarstatistik och feedback så delar inte många just min uppfattning. Jag har väldigt svårt att se att inläggskvalitén på olika bloggar förändrats speciellt mycket på senare tid. Det finns de som kommit snett i sina reklambanners och jakt på följare på sociala medier, men det var knappast några stora kvalitativa bloggar från början som sedan helt tappat styrfart.  

 

 

Vi som gör får alltid kritik – gynna det som är bra!

Kritik är ointressant! Det är grundregel nummer ett om man, som vi bloggare gör, gör något offentligt.

Lyssna på vad kunden vill ha men förstå vem din kund är! Det är grundregel nummer två om man jobbar med att saluföra en produkt. Går det inte att formulera vad ni vill ha så går det inte att möta era önskningar. Ja, jag förstår att vissa vill ha en minimalistisk bloggdesign, utan reklam, med diamantvassa inlägg var tredje vecka. Men vad är det värt för er? Er konkurrent är 1 500 personer som vill ha en daglig avstämning, en personlig relation och en blogg som gör livet lite bättre varje dag. Om det så är i det lilla. Kanske räcker det med att få reda på att bloggare X köpt fyra HM aktier. Trivialt? Ja! Skapar det en blogg med inlägg som har värde för framtiden? Nej! Vill människor läsa? Ja!

Jag tycker vi ska bejaka att såväl bloggar som bloggare utvecklas och experimenterar. Jag kan känna en enorm frustration över att Utdelningsseglaren får massor av kommentarer när han frågar vem som läser bloggen medan jag kan lägga åtta timmar på ett inlägg och få två. Men vi har inte samma kundgrupp, inte samma läsare och utforskar olika sätt att kommunicera med vår publik.

Jag har läsare som föreslår ämnen. Läsare som bidrar med inlägg och personer som jag har som bollplank när jag jobbar fram inlägg. De verkar ju med mig på ett sätt som gynnar dem och mig. Jag ser gärna mer av det. Alla ni som varit frustrerade i blogginlägg eller kommentarsfält de senaste dygnen. Lägg gärna samma kraft på att berätta för mig hur ni gärna ser att podcasten utvecklas, eller fila på ett inlägg på er egen blogg och skicka det till mig innan för att se om jag ha några synpunkter eller vill skriva ett mötande inlägg. Eller varför inte delta i utmaningen längre ned!

Podcasten är i dagsläget helt fri från reklam. Den är ett oskrivet blad och jag ser gärna olika intressanta samarbetsformer framöver.  

Det vi ser är en marknad som utvecklas, det tycker jag är intressant!

Som en bloggare med intresse för ekonomi och investering så tycker jag bloggosfären är intressant just nu. Jag trodde bloggar hade toppat som begrepp 2007 men utvecklingen är fortfarande fantastisk. Inträdesbarriärerna är obefintliga och kundlojaliteten låg. Betalningsviljan för visad reklam är löjligt låg samtidigt som betalningsviljan för innehållet på bloggarna är begränsad.

Samarbetena är få och nätverken nästan obefintliga.

Var ska det här ta vägen? Det tycker jag är en riktigt intressant fråga!

Du är utmanad!

För den som haft synpunkter på bloggarnas kvalité och själv bloggar så skulle jag vilja komma med en utmaning! Dela det här inlägget! Skriv ditt eget svar på det här inlägget och tala om vad du anser vara kvalité. Så diskuterar vi det under kommande vecka och definierar mål för högkvalitativa inlägg veckan därpå, det vill säga vecka 7. Vi tar alltså vecka 6 på oss att förbereda och sedan gör vi vecka 7 till kvalitétsbloggvecka! Är du med?!

33 KOMMENTARER

 1. Jag antar utmaningen! Det är ett intressant ämne. Själv störs jag inte av bloggar som jag tycker är ointressanta, irrelevanta, eller kör för mycket reklam. Jag röstar helt enkelt med med fötterna och fokuserar på de bloggar som ger mig något.
  Har ingen aning på hur mycket pengar folk tjänar på sina olika aktiebloggar, det vore intressant att få ett hum om detta. Självklart kan det påverka sitt bloggande på något sätt om den börjar generera lite större summor.

  • Kul! Helt rätt inställning!

   Mina Adsenseintäkter – det du ser som banners just nu – ligger kring 300-500 kronor oskattat varje månad. Det blir 100 – 200 kronor skattat. Annan annonsering ger mer.

   Hoppas fler hänger på så formerar vi oss i veckan som kommer! Det här kan bli riktigt kul!

 2. Delad! Postade i samma veva som jag läste det här inlägget en sammanfattning om var min rätt så nya sparsamhet/livsstils-blogg är på väg. Jag har märkt skillnaden i motivationen hos mig att skriva om t.ex. portföljuppdateringar jämfört med sparandet som livsstil, där den senare ligger mig mer varmt om hjärtat. Om jag får ägna mig åt att hitta nya kreativa sätt att minska utgifter och maxa inkomster medan andra analyserar Castellum blir det bättre för alla 🙂

 3. Hej Onkel, jag har missat denna kritik, har du några länkar där den finns? Det vore intressant att se vad som kritiseras.

  Jag kan ju passa på att berömma podden som jag tycker var skön att lyssna på. Du har en bra röst, ett personligt anslag och en linje i avsnitten. Fortsätt i den stilen!

 4. Är ingen bloggare, har inte heller för avsikt att bli en, men läsa och kommentera gör jag gärna.

  Kvalitet för mig är när bloggaren öppnar mina ögon för nytt tänk, eller bjuder på praktiskt användbara tips.

  • Hej Stenkryparen,

   Ja, och vissa vill ha en relation eller bara inspiration. Det blir lite don efter person.

   Kommentarer är en av de viktigaste delarna på en blogg. De gör all skillnad!

 5. Har i likhet med Lundaluppen helt missat denna kritik. Men tror, som Snålcoachen i sitt inlägg och du i en kommentar hos Egon Invest, att detta är självreglerande. Brister man som bloggare så tappar man uppenbarligen läsare och därmed de åtråvärda sekinerna.

  En annan femma är förstås när bloggare spelar under täcket med otillåtna marknadsföringsmetoder, kör med pump and dump eller, värst av allt, riktar in sig på barn som har noll förmåga att värja sig.

  En annan fråga. Vi har ju här på bloggen diskuterat, och du och FFF kom också in på det i podden, våra individuella frihetsprojekt och andras, som det kan tyckas, enögda syn på frihetsprojektet som samhälleligt. Se ditt inlägg om Roland Paulsen. Det vore intressant att höra en diskussion mellan dig (och kanske FFF!) och Andreas Bergh (som jag nämnde i mina kommentarer) om alla dessa frågor. Hur ser han som nationalekonom och välfärdsforskare på vårt sätt att angripa problemställningen? Hur kan det komma att påverka samhället långsiktigt och hur skulle samhället kunna justeras för att öka möjligheterna till sådana frihetsprojekt (som du och FFF var inne på)?

 6. Tjena,
  Det här ämnet har jag helt missat men har fått några kommentarer på min blogg på sistone. Dels skrev jag ett inlägg om fingersensor på mobil med en rubrik som inte blev poppis. Samt efter jag gått ut med att jag inte längre jobbar och är beroende av de intäkter jag får från bloggen har jag fått lite kommentarer som är ifrågasättande kring att jag har intäkter på bloggen.

  Man kan inte behaga alla men med sans och balans blir det bra för det mesta.

  Mvh petrusko

  • Hej Petrusko,

   Ja, rubriksättningen är något som retar många. Om man följer snacket på Youtube så är det en jäkla debatt. Men vad ska vi göra, krypa ned under en sten?

 7. Utmaning antagen! Vore ett bra tillfälle att få lite konstruktiv kritik och kunna utveckla bloggen.

  Jag förstår ärligt talat inte hur folk kan lägga energi på att uppröras så mycket över att hobbybloggar inte håller samma kvalitet som professionella skribenter.

  För egen del tänker jag inte i termer av “kunder” utan skriver om det som jag tycker är roligt och funderar på kring mitt sparande. Tror på det du är inne på om att man vill ha en slags onlinerelation till andra bloggare och läsare med samma intresse. Det är lite tabu att prata om sparande IRL och då faktiskt ganska roligt att läsa hur andra gör, tänker, köper och säljer även i det lilla. Jag tycker personligen att det är jätteroligt att läsa om alla sparare som gläds åt 50 procent utdelningshöjning i Cloetta trots att jag inte äger aktien själv och det säkert varit minst ett dussin sådana inlägg senaste veckan. Tycker det är lika roligt att läsa om alla utdelningar som trillar in på andra bloggares konton. Det är inte de bäst skrivna eller snyggaste bloggarna som jag gillar mest utan de som har ett personligt anslag, där glädjen eller besvikelsen efter en bra eller dålig affär lyser igenom. Det är helt enkelt inspirerande!

  Och om podcasten gillade jag verkligen ditt första avsnitt och ser mycket fram emot att lyssna på nästa avsnitt i helgen. Tycker det är fantastiskt att du lägger ned all den tiden endast för att vi lyssnare ska få en trevlig lyssnarupplevelse. Tack!

 8. Ja vad säger man…. ? Får man som bloggare inte fylla bloggen med inlägg som ibland kan anses meningslösa och sakna vikt? Är ju ingen som tvingar in läsaren där? Eller kanske har jag missförstått allt som vanligt? 🙂

  • Jag tror inte att detta är ett pekat finger egentligen utan snarare ett sätt att skapa debatt. Ingen person är utpekad och de inlägg som är meningslösa för den ene är värdefulla för den andre, vi är alla olika. Personligen gillar jag att läsa korta inlägg ibland och långa ibland.

   • Jag tolkar inte heller Egons eller Snålcoachens inlägg som speciellt utpekade av vare sig blogg eller bloggare, men de berör något som ändå passerar förbi både här och på andra ställen då och då.

    För den som är intresserad av sociala medier så finns en enorm frustration kring Youtubes ändrade kriterier för att lyfta fram videon. De gick från att exponera tittarna för deras favoritinnehåll till att exponera det som är mest sett. Det gör att även de mest kända namnen tappade miljontals tittare per vecka medan “fails” och pranks fick all exponering. Därför finns den här debatten på andra platser också.

  • Hej Investeralitemera! Jag tolkar kritiken lite annorlunda även om jag också till viss del håller med!

   Jag tror både Egon och Snålcoachen säger att det finns mycket att hämta i bloggar och att de inte gillar en “naivisering” av bloggsfären. Den risken finns, men jag tror inte den främst skakas av att en bloggare som gillar att experimentera med tekniken smäller upp stora banners överallt.

   • Hej. Ja, det var absolut inte meningen att framstå som kritik mo t att många. 99% av alla bloggar tillför något och t o m jag själv finner nöje i att läsa olika inlägg beroende på humör och energinivå. Det jag framförallt inte gillar är när det blir så uppenbart att det skrivs för att generera trafik.

    Jag är också lite orolig för att vissa “drivs med” och anpassar sin strategi för att kunna generera många blogginlägg, t ex genom att köpa mer ofta än de annars skulle, fokusera på hög utdelning (vilket enligt min lilla åsikt är en helt okej strategi i sig förutsatt att man tänker till själv) etc.

    Jag ber att få återkomma i ämnet.

    Mvh

    Egon

    • Hej Egon, det är lugnt. Jag tog det inte som kritik och jag delar din poäng som du beskriver den här. Jag säger emot för att det du ser är både den ljusa och mörka sidan av en sådan här verksamhet. En blogg måste förhålla sig till sina läsare och sitt sätt att skapa trafik.

     Ja, jag tror vissa bloggar är dåliga förebilder. Men, återigen, vi är på en helt öppen marknad med noll inträdesbarriärer. Vill du sprida ett klokare budskap som du tror människor skylle ha nytta av att höra så myste du agera i systemet. En del är ju då att få läsare! Vilket kräver regelbundet postande, aktivitet i sociala medier och bra rubriker som ger trafik. Annars pratar du för tomma salar.

 9. Obefogad kritik mot er bloggare. Ni är inga profs och gör ändå ett grymt jobb, tycker jag. Jag har lärt mig mycket tack vare era bloggar. Vad är kvalitet förresten? Det är väldigt olika, det beror på varje enskild läsares behov och intresse. Jag kan nöja mig med att man får upp ögonen för ett bolag som man inte kände till, eller få veta hur ni tänker kring preffar, analys av bolag osv… Variation är nyckeln. Ni bloggare kompletterar varandra med olika stilar och innehåll.

  • Så är det! Frågan är om kvalité inte är det som blir läst i någon mest allmän mening faktiskt? För om ingen ser, vill eller kan läsa det man gör så har man ju taskig kvalité i det mest grundläggande delarna av sitt bloggande.

 10. Tjenare Onkel Tom!
  Har helt missat kritiken som du nämner här i inlägget. Precis som Utlandsutdelaren skrev ovan så är det ju en tydlig skillnad mellan vad som är professionellt och på vår hobbynivå.

  Jag antar utmaningen och kommer posta detta inlägg vidare idag 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna