Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Stegen mot frihet – Januari

Tanken är inte på jobbet varje minut nu om jag ska vara ärlig och jag tror detsamma gäller min sambo! Gud vad vi längtar efter att få runda av våra liv i sin nuvarande form och flytta ned till vår lilla gård. När jag skriver det här är det 87 arbetsdagar kvar och 135 dagar totalt tills vi börjar våra sabbatsår. Nedräkningen nedan visar på sekunden tiden till midsommaraftonens morgon klockan 6 då jag räknar med att vi vaknar som fria!

 

 

Nedräkning - Sabbatsår
[wpcdt-countdown id=”2317″]

 

Vi tittar på Mandelmanns på TV4 och på SVTs 100 procent bonde och formligen lider av vårt inrutade lägenhetsliv, och räknar dagarna som ni ser!

Men några steg mot friheten i januari tog vi trots allt:

  • Båda har ansökte om två års tjänstledighet, det är lite oklart om vi fått det ännu, men vi tror att det är ok.
  • Vi har köpt växthus. Ett stor tunnelväxthus på 40 kvm som vi räknar med att montera under påskveckan.
  • Vi har fått hem fröer och börjat förbereda för odlingssäsongen. Det står små små tomatplantor, purjolök och olika kryddorväxter i fönstren hemma.
  • Vi har säkrat en enklare parkeringsplats i området så att vi kan skaffa egen bil.
  • Vi har en lösning vi föredrar för avloppet och har startat dialogen med kommunen.

Det som är viktigast för oss nu är att säkra att vi kommer igång så snabbt som möjligt på gården när vi flyttar ned vid midsommar. Vi bodde där sex veckor förra året och har god förståelse för vad själva boendet där innebär. Men vi odlade inte så mycket då som vi tänkte odla framöver, inte heller hade vi några djur då. Nu ska vi odla mer och dessutom dra igång verksamhet med höns och kaniner direkt efter midsommar.

Det är inte bara vi vuxna. Tre av fyra barn är också väldigt intresserade av att komma iväg. Den äldsta är mer skeptisk. Det var hon som tog det som ett personligt straff att flytta förra gången vi gjorde det. Men lite har hon mjuknat faktiskt. Inte minst de kvällar vi tittat på Mandelmanns tillsammans är hon i riktigt i gungning kring var hon faktiskt står.

Jag och min sambo är sedan länge förbi de svåra valen och ser bara framåt nu. Med vårt upplägg så flyr vi inte något längre, vi övergår till något annat. Ett liv med egenproducerad mat, matlagning och egen skog att sköta. Men vi skaffar inga stora djur, gör inga stora investeringar eller sätter några högtravande mål kring vad vi ska äta, hur det ska vara odlat eller vilket foder djuren ska ha. Vi räknar med att vi kommer växa in i det här. Bara det att vi har ett gigantiskt växthus är något helt nytt och det kommer ta oss lång tid innan vi kan utnyttja det till fullo.  

Februari

Februari blir lite av en mellanmånad. Det här är vad vi har planerat sedan tidigare:

  • Fixa transportbur till kaniner och höns, åtminstone börja sökandet. Det här måste gå att hitta begagnat. 
    • Troligtvis kommer vi köra flyttkartonger i de flesta fall om vi inte hittar saker som personer vill slänga!
  • Inredning till hönsen. Vatten- och foderskålar mm. På samma sätt som ovan måste detta gå att hitta mycket begagnat. 
  • Skicka in ansökan om att anlägga avlopp.

Jag kommer börja leta bil mer aktivt sista veckan i februari.

Det är också dags att titta på vad vi ska studera och se över det vi behöver för att söka till Universitetsstudier även om jag inte tror att vi behöver ansöka i februari.

 

 

Du hittar mer om gården och planeringen här.