Podcast: Avsnitt 3 – Fyrtio timmar fritid

26
32

Det här avsnittet av Onkel Toms stuga handlar om fri tid, eller vår fritid. Vi diskuterar om vi har ont om fri tid. Vad vi kan göra för att greppa den fria tiden eller kanske bara upptäcka den.

 

 

 

Vill du läsa mer i anslutning till det som diskuterats i podden?

Är du trött och seg efter jobbet eller skolan. Kanske hänger det med in i helgen? Läs då gärna inlägget kring energinivåer.

Vanor är ett sätt att jobba med att uppnå saker i vardagen utan att sätta mål. Ofta ger vanor dessutom mer stöd i utförandet av något än mål gör inte minst genom att tröskeln för att faktiskt göra det man vill minskar.

Är det viktigt att skilja på fri tid och arbete och är det rätt? Här har jag tänkt högt om min upplevelse om att jag inte längre gör så stor skillnad mellan de båda.

Förr i tiden handlar om hur arbetsdagen såg ut för gubbarna när jag började jobba som 16-åring.

Har du orkat så här långt så kan du läsa lite om mitt ekorrhjul med 16 timmarsdagar.

Prenumerera via Itunes eller Acast

Musik

Ukulele Hakuna Matata by HookSounds http://www.hooksounds.com/

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

26 KOMMENTARER

 1. Bra sammanfattning av våra förvirrade liv!

  Dom allra flesta vill väl men vi hamnar ändå i liv vi inte vill leva!

  Bara en sådan sak som att lära sig säga nej. Hur svårt har inte minst kvinnor för det!

 2. Riktigt bra avsnitt! Det finns så mycket man känner igen sig i även om jag själv inte har barn. Känslan att man alltid ska prestera på topp kan verkligen döda vilket intresse, hobby, känsla och jobb som helst.

  Musiken är grym förresten!

 3. Mycket bra avsnitt.
  Tänk gärna på att inte säga P-ljud och andra liknande ljud rakt in i micken för att undvika vindpusteljudet.

  Skulle också vara tacksam om du lade upp poddarna på Soundcloud. Det är min favoritsida då de flesta lyssningsvärda poddar finns där.

  • Tack Nicklas,

   Ja, micen stod fel forsta delen. Jag har inte köpt några hörlurar ännu så jag hör inte det. Det är så lite som krävs i felaktigt läge. Så jag måste köpa lurar så jag får direkt medhörning.

   Jag är osäker på om podden någonsin kommer på Soundcloud. Det är inte en tjänst som Itunes eller Acast utan de tar betalt för att podden ska vara få (de har fritt abb om tre timmar bara) vara med där och de kräver att filen lagras på Soundcloud. Om podden växer och får någon egen ekonomi så ändras allt men givet nuläget så är Soundcloud tyvärr inte aktuellt.

  • Hej FFF,

   Att få frun och lyssna på något jag säger är fortfarande en dröm jag har 🙂

   Skämt å sido, så är det. Den som vill bli fri har en filosofisk dimension att förhålla sig till utöver exempelvis ekonomin. Den som vill bli rik har endast ett ekonomiskt dilemma.

 4. Hej Tompa. Har sett fram så emot din podcast sedan Kickstarter-kampanjen, men fick tillfälle först nu att lyssna på första avsnittet (ekorrhjulet kom emellan). Du sa något i stil med att det är lite konstigt att dina läsare främst är yngre personer 20-30 när de som har mest utväxling på innehållet rimligen är 50+. Känner att jag behöver försvara varför jag hamnat på din blogg och i dessa tankemönster 😉 Ska försöka hålla det så kort som möjligt, tror fler läsare har ungefär samma upplevelser. Har alltid varit en duktig student och landade efter examen i mina ögon toppjobb. Även fast jag trivdes väldigt mycket med själva arbetsuppgifterna och fick bra feedback från arbetsgivaren så var det många saker som fick mig tänka till och börja se om mitt egna hus ganska snabbt, t.ex.: Omorganisationer där många fick gå, folk som sa upp sig under konstiga omständigheter (skulle jag hamna på huggkubben härnäst?), uteblivna lönerevisioner, ej rimlig ersättning för utlägg i samband med resor mm. Därtill satt jag i ett högljutt kontorslandskap och förväntades skriva djuplodande, analytiska rapporter. Ibland kunde man tänka “Vafan, är det såhär det ska vara i 40 år?!”. Bytte nyligen jobb och hamnade nästan omgående i en jättestor omorganisation där en stor del av personalstyrkan ska få gå… Jag gillar att arbeta och arbetsuppgifterna på mina jobb har varit väldigt stimulerande. Men samtidigt har min tid i arbetslivet också gett mig en ganska krass och hård bild av hur det är att vara anställd. Detta i sin tur har fått mig att filosofera och ifrågasätta saker och ting, vilket i sin tur lett mig hit till din blogg. Men visst, ibland blir jag less på mig själv som redan planerar pension/alternativa karriärer, när jag bara varit i arbetslivet i fem år. Men det finns ju viss risk att jag bara en gnällig 80-talist… 🙂 /H

  • Hej H,

   Jag kanske formulerar mig lite dumt. Det du beskriver är riktigt och relevant från dag ett i arbetslivet. Därför behöver du ju inte vara 50+ för att “hänga” här. Men med tiden kommer ytterligare faktorer till, därför ökar relevansen tycker jag.

   Det du beskriver är väldigt likt mina erfarenheter. Jag hade exempelvis en period då jag skulle skriva kontraktstext i ett flera hundra sidor tjokt kontrakt då jag fick 3 minuter åt gången i lugn och ro. Mina kamrater jag jobbade med på samma företag, om kom från andra organisationer, bara skrattade uppgivet. Deras chefer godkände helt enkelt inte den arbetsmiljö jag tvingades verka i. Varför?

   Jag blev dessutom hotad med uppsägning när jag helt lugnt och snällt bad om att få bli utfasad till andra arbetsuppgifter.

   Så det är rätt skit arbetslivet idag på sina håll. En arbetskamrat till mig kom fram och berättade att han hört mig på Sparpodden. Han har jobbat fyra år där jag är och jobbar stenhårt på att bli fri. Så vi känner av det här allesammans oavsett ålder.

   Jag tycker du tänker rätt och hoppas bloggen kan ge dig något. Men jag rekommenderar dig också se över valet av arbetsplats. Det verksamheter som funkar bättre och de som funkar sämre.

 5. Trevligt filosofiskt anslag i avsnittet! Kul att du refererar till Thoreau. Tyckte ärligt talat att Walden var rätt tråkig att läsa men det är ändå en skolbildande klassiker. Har du läst norska filosofen Arne Naess bok “livsfilosofi”? En trevlig populärfilosofisk bok i samma anda.

  Vore intressant att höra dig utveckla mer om hur du ser på tillväxtparadoxen vs fri tid i framtida program? Tycker själv att det är fascinerande hur många investerar i tillväxt för att möjliggöra mer fri tid samtidigt som ökad tillväxt i förlängningen förutsätter mer arbete som producerar ökande vinster (undantaget teknisk utveckling). Menar ur ett rent filosofiskt perspektiv och inte politiskt.

  Dilemmat med att högutbildade arbetar mycket tror jag är att många jobb som högutbildade får är så förbannat roliga och givande att de nästan blir en livsstil. Medan man mycket väl kan korta arbetstiden i flera yrken som t.ex. sjuksköterskor är det inte möjligt att göra i många yrken som kräver hög utbildning. Jag har ofta 60-timmarsveckor men det kompenseras av bra och förstående chefer som ger stort förtroende över eget ansvar kring när och var man arbetar – det gör att det ändå fungerar bra och får frihet att själv styra över sin arbetssituation i den mån det är möjligt och kan utnyttja de lugnare perioder som då och då uppstår för att balansera mot de väldigt arbetsintensiva perioder som är ofrånkomliga.

  • Oj, jag höll på missa den här kommentaren!

   Skogsliv vid Walden är speciell. Den har passager som är riktigt kul tycker jag.

   Jag kan beröra frågan tidigare än du tror, jag har nämligen en gäst på gång som är lämplig att diskutera frågan med. 🙂

   Visst är vi högutbildade belönade med intressanta jobb, men jag uppfattar som delar av arbetslivet är i kollapsläge trots det. Friheten i mitt arbetsliv har gått från relativt hög till i princip noll på 15 år.

 6. Hej! Jag har hängt här i din blogg ett tag och gillar det du skriver. Jag är så glad över att du börjat med podcast och det är ett stort nöje att lyssna. Det jag fastnade speciellt för var att det oftast inte är brist på tid utan brist på energi som är problemet och jag känner verkligen igen mig i det. Nu när barnen är utflugna så har jag gott om tid men tyvärr ont om energi. Jag har mer och mer börjat tänka på att gå i tidig pension och om det går som jag vill så är vårat huslån avbetalt om högst 5 år och då är jag 55 år men hur vet man om man har tillräckligt med pengar? Kanske kan jag få hjälp av dig eller någon av dina läsare med några tankar kring detta. Jag tror att vi skulle klara oss på 25000 kr/månad och vi har nu drygt 4 Mkr sparat i inkomstpension och ca 900000 i tjänstepension. Privat pensionssparande 430000 kr(kan ej tas ut förrän 55 år) och drygt 500000 i annat sparande. Husets värde är 2,7 Mkr och lånet är på 800000 kr. Tacksam för alla synpunkter och förslag på när man har tillräckligt.

  • Hej Eva,

   25 000 kronor i månaden låter väldigt mycket om barnen är utflugna. Är det säkert att ni verkligen gör av med så mycket eller är det stora amorteringar i det beloppet? Du måste ju räkna med kostnaderna du tror du har när du slutar jobba, inte de du har nu.

   Jag är lite osäker på hur siffrorna hör samman men jag skulle rekommendera dig att logga in på minpension.se och göra lite provskott på pensionsålder vid 55 och lite olika uttagsscenarion.

   Kan ni tänka er att sälja huset?

   Om jag vore er så skulle jag fundera över valet att amortera av huset? Ett avbetalt hus är trevligt men ni måste ju också säkra att ni har kapital tillgänglit om ni slutar jobba om ni inte vill sälja huset.

   • Tack för dina kommentarer och du kan nog ha rätt i att jag räknade onödigt högt. Vår plan är att om 5 år ha betalt av lånet och ha 1 Mkr i tillgängligt kapital. Vi flyttar ut i gäststugan och sonen hyr det stora huset till att börja med för att ev köpa gården i framtiden. Då kommer vi att bo i stort sätt gratis. Om jag då räknar med att vi klarar oss på låt säga 15000 kr/månad dvs 180000 kr/år och tar den summan x 25 så hamnar det på 4,5 Mkr och det har vi ju redan!! Innebär det att vi skulle kunna sluta jobba? Eller kan man inte räkna med pension/tjänstepension i den summan. Vad anser du? Du anar inte vad jag har grubblat på detta. Skulle behöva någon att bolla dessa tankar med då gubben har tröttnat på att höra mitt ältande 🙂

    • Mitt svar är ni med största sannolikhet har mer pengar än ni behöver för att kunna gå i pension, men svaret är lite mer komplicerat än så.

     Först måste du börja med dig själv och din partner. För att ni ska kunna komma till beslut måste du ta fram ett bra beslutsunderlag.

     Det första är kostnaderna. När du säger att ni har utgifter på 15 000 kronor, räknar ni med att ha hyresintäkter utöver det, och hur stora är de?

     Gå sedan in på minpension.se och säg att ni vill ta ut er pension från 55 och se hur pensionsutbetalningarna ser ut. Med de siffror du gett mig och om jag tänker lite vad ni kan få för hyra för huset så skulle jag tror att ni kommer se att ni har tillräckligt med pengar från era pensioner framöver. Med det borde saken vara “biff”. Då blir huset och den extra miljonen ren buffert och reserv.

     Genom att ta 25xårskostnaden så har du ett läge där du bör kunna leva på avkastningarna enbart. Som pensionär är det väldigt lyxigt då du normalt sett “lever upp” pensionspengarna och sparar det kapital du byggt upp.

 7. Bra avsnitt! Gillar de lite mer filosofiska resonemangen. Känner igen mig mycket i dina beskrivningar av vardagen eftersom jag själv är arbetande småbarnsförälder. Jag försöker spara tid och energi genom att t.ex. ha städhjälp och hemleveranser av mat. Jag lägger ca 15 min per månad på matinköp och har knappt satt min for i en mataffär på åratal.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna