Podcast: Avsnitt 2 – Det enda vi kan vara säkra på är att vi är fria nu ft. Farbror Fri

40
45

Avsnitt nummer två innehåller poddens första gäst: Fantastiska Farbror Fri. 

 

 

 

 

Fantastiska Farbror Fri och jag pratas vid en lördagsmorgon om bloggande, frihet, sparsamhet, grå tid, hur mycket pengar som behövs för att bli fri och vilka risker som finns med vår inriktning i livet. Vi hade knappt pratat upp oss när vi startade men sedan gick tiden fort! Det är ju viktiga grejer vi pratar om och det märks att vi pratar om ämnen vi brinner för. 

Inspelningen är gjord via Skype och lämnar, för den kräsne, lite att önska men vi gör det bästa vi kan med de medel som bjuds. 

Vi ser fram emot att höra era frågor, påhopp, feedback och allmänna hejarop i kommentarsfältet.  

Fantastiska Farbror Fris blogg hittar ni här! Eller varför inte följa honom på Twitter om ni inte redan gör det. 

Prenumerera via Itunes eller Acast

Musik

Ukulele Hakuna Matata by HookSounds http://www.hooksounds.com/

Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0

40 KOMMENTARER

 1. Grattis, fantastisk föreställning!!!

  Farbror Fri som klockrent förmedlar “praktisk” klokskap
  och
  Onkel Tom med sitt underbara psykiska djup och analytiska förmåga (se upp så du inte slutar som munk).

  Era personliga olikheter i framförandet kompletterar varandra på ett förträffligt sätt.

  Tänk att man kan få denna yppersta kvalité av resonemang kring livets viktiga frågeställningar helt gratis.

   • Ursäkta, jag uttryckte mig lite väl klumpigt och okunstruktivt.
    Jag tycker musikpauserna bryter upp samtalet och man förlorar tråden i konversationen. Om du vill ha musikpauser så kanske de kan vara en liten kortare trudilutt och att det finns en litet rum tystnad framför och bakom musiken.

    • Det är lugnt. Du är inte den förste om haft synpunkter och de kan ifrågasättas.

     Vissa poddar kör helt utan några avbrott medan om du tar exempelvis Sveriges Radio kan lägga in hela låtar i sina program som exempelvis sommarpratarna.

     Jag försöker använda avbrotten för att antingen ge er om lyssnar en möjlighet att komma ifatt, FFF pratade ju på rätt bra emellanåt, och som kapitelindelning för att ge lite struktur. Vi kan väl ge det några avnsitt till så ska jag utvärdera, tillsammans med er, lite mer utförligt.

 2. Har funderat en del på det här med inläggs frekvens.

  Är ju en 50+ som har vart med en längre tid och blivit lite sparsmakad med åren men inte är det frekvensen som gör att man håller fast vid en del bloggar!

  Ta Irvings investeringar!
  Inte blir det många om året men strålande kvalitet var gång!

  Majoriteten orkar man inte läsa mer än rubriken på längre.

  Hoppas du orkar hålla denna höga nivå på dina poddar framöver!

  • Hej Kalle56,

   Så är det! Bloggvärlden är mättad, det gäller inte minst ekonomibloggarnas värld, och vi alla försöker få ut mer och få mer plats.

   Men samtidigt så behöver vi inte gå många steg från egen journal till att sträva efter att ge er läsare något mer förrän vi naturligtvis börjar fundera på om det vi gör är uppskattat och läsvärt. Och så vill vi att så många som möjligt ska läsa.

   Å då är vi där med regelbunden postning, mer marknadsföring av inlägg osv.

 3. Strålande! Roligt att äntligen få höra även FFF. Klok och synnerligen välformulerad farbror

  Noterar också att podden nu finns även på Acast. Det tackar vi för.

  • Tack! Visst har han mycket kul att berätta!

   Japp, Acast blev klart i går kväll. Jag sprida lite mer info om det när jag får tid.

 4. Väldigt intressant att lyssna till, och höra ert resonemang kring ett friare liv, och vad ni gör för att komma dit. En lisa för min själ, som är lite eljest. Ja , nu menar jag inte att ni skulle vara lite eljest, men ni tänker i andra tankebanor än gemene man, och det är uppfriskande
  Jag är en 55-plussare och mitt liv skiljer sig en hel del från era. Jag har inte haft ett fast jobb sedan 2000. Vet inte hur jag är funtad, men jag gillar inte fast arbete.
  Jag har inget problem med att hålla mig sysselsatt, nu har inte jag familj, så jag behöver inte ta sådana hänsyn. är kockutbildad inriktad mest på vegetariskt, vilket jag har haft en väldigt användning av vad det gäller bra och billig mat. Varvat med lönearbete, de senaste 17 åren, har jag vid ett par tillfällen bott i London några månader i taget, odlat en hel del, rest, läst lite på universitetet, haft ansvar i bostadsrättsförening, vilket är mindre kul men lärorikt, jobbat ideellt och faktiskt för länge sedan gått en kort period på luffen, något jag gärna skulle göra om framöver , aldrig en krona i bidrag, men i bland har det känts riskfyllt, även om jag har haft en buffert, så vill man ju inte gärna nalla där. På något konstigt vis så har det ordna sig med arbete, fast jag aldrig har skrivit ett riktigt cv, har jag fått timvikariat eller sommarjobb. De har hitintills alltid löst sig med pengar.

  • Hej Elsa,

   Du låter väldigt fri! Det finns fler som läser och kommenterar här som har liknande erfarenheter och synpunkter kring pengr. Men det är väldigt svårsmält verklighet för oss trygghetsnarkomaner på något vis.

 5. Ganska sköna avslappnade diskussioner med bra kommentarer och tankar. Ni kompletterade varandra bra. Underhållande (och inte raljerande, vilket jag först befarade, ber om ursäkt för att trodde det skulle vara det [skäms]).

  Ni kanske borde göra podden ihop även framöver!

 6. Riktigt bra avsnitt och kul att höra Farbror fri! Jag skulle gärna ha ett till avsnitt som går igenom ekonomin mer, fattade jag det rätt att hela familjen skall leva på ett kapital på 2,5 milj? Eller är det utöver hyresintäkter mm.

  Mvh / Frihetsmaskinen

 7. Lycka är… att få lyssna på två av mina tre favoritbloggare inom ekonomi =) Hoppas du någon gång bjuder in Snålcoachen också, jag är väldigt nyfiken på om hon är lika skarp och rolig när hon pratar som när hon skriver!

  Först vill jag kommentera första poddavsnittet, det var riktigt bra, jag hängde inte helt med i fångarnas dilemma och behövde lyssna om en gång (vilket är ett bra betyg till dig, att jag blir så nyfiken på att förstå att jag lyssnar om!) Det var också bra att du förtydligade ekorrhjulet i en bloggpost, jag har förstått av tidigare blogginlägg att du funderar mycket kring detta. För typ hundra år sen bloggade jag och tyckte det var jättekul i början, sen när det tillkom fler och fler följare, växte mina egna krav på kvalitet, bilder (lade alltid upp foton, då jag är mkt intresserad av att fotografi) och att komma med frekventa inlägg, det hela slutade med att jag lade ner, jag tyckte det blev ett måste istället för en hobby.
  Ok, åter till dig: det andra avsnittet var också väldigt bra, ett intressant och relevant samtal, jag hoppas också att ni två gör om detta. Det här med att ha hängslen och livrem vad gäller tillgångar för att kunna vara fri, håller jag med om. Säger ofta precis samma sak- vad är det värsta som kan hända?? Att jag börjar jobba igen, att vi behöver sälja vårt hus för att få loss tillgångar- so what?? Jag kanske tom. vill börja jobba igen senare i livet? Jag älskar vårt hus, men det skulle inte vara katastrof att behöva sälja det, jag kan skapa ett nytt hem någon annanstans. För den delen kan det väl inte vara omöjligt att hitta extrainkomster som inte stjäl min själ. Nu låter det som att jag också är jobbfri, så är inte fallet, jag arbetar fortfarande, men har lyckats komma undan ”gråtiden” en hel del genom att ha eget företag och jobba på samma slags arbetsplatser som tidigare när jag var anställd, MEN, numer behöver jag aldrig vara med på tidsslösande möten som inte resulterar i något, jag kan arbeta med det som ger resultat istället. Men även om jag har stor frihet nu, kan välja var jag vill jobba, hur mycket jag vill jobba och med vad jag vill jobba, så är min dröm (som kommer bli verklighet) att vara helt fri från arbete i en period åtminstone, jag tänker ett friår i taget, för att därefter utvärdera och bestämma ny riktning, eller inte!
  /Maria

  • Hej Maria!

   Statistiskt så är Snålcoachen den bloggare som är likast mig av alla 🙂 Det är nämligen hon som är den största trafikkällan över tid för de som kommer hit via länkar!

   Ditt förslag är kanonbra! Jag skriver ned det i “att kolla upp”!

   Det är en enorm skillnad mellan att skriva ett blogginlägg då och då mot att “steppa upp ett steg” och göra bloggen lite proffsigare, precis som du säger.

   Jag hoppas också att FFF kommer tillbaka, ganska snart.

   Att älska sitt hus behöver ju inte innebära att det blir en boja, en belastning.

   Lycka till på friåret och håll oss uppdaterade!

 8. Riktigt bra! Ni har inte funderat att köra podden tillsammans? Jag tycker att ni har en bra dynamik och verkar ha en liknande inriktning 🙂

 9. Det är lite mycket metaprat om bloggande etc. Finns det möjlighet att skippa sånt och lägga tiden på det aktuella ämnet så tror jag att det skulle vara en fördel. Det är min uppfattning iaf. Annars var det intressant avsnitt!

  Lite kritik efter glädjekören 🙂

   • För min egen del är inte introduktionen av karaktärerna så intressant. Sannolikt beror det på att jag har följt er båda länge. När jag lyssnar söker jag hela tiden efter den där nya kunskapen/insikten som bl.a. levererades i fångarnas dilemma. Jag tror att jag är på väg att bli något mätt på budskapen. Det är såklart mitt bekymmer men ni skulle också kunna använda det som input för hur läsare som följt med en tid ska behållas.

    För övrigt föredrar jag skrivna inlägg då det går snabbare att scanna efter intressant input än vid lyssning. Kanske kan du introducera ämnet och kunskapen direkt i podden? Fondpodden inleder ofta distinkt och rakt på om innehållet i podden. Därefter vecklas kartan ut. Det passar mig då jag kan grunna på kärnan i innehållet direkt med podden fortgår.

    • Hej Jkr,

     Jag har inte som mål att ha podden som det mest tidseffektiva kommunikationsmedlet inte heller kan jag lova att jag kommer med så mycket nytt alla gånger.

     Med det sagt så är det ett väldigt bra råd att börja med en översikt av innehållet inledningsvis. Det ska jag försöka vara noga med för eget innehåll.

     När vi är två eller flera så får ni se det som att ni är del i ett samtal.

 10. Försök hålla exakt samma tagg på blogg-inläggen så att dom är lättare att hitta. I avsnitt 2 har du tagg “podd” och i avsnitt 1 har du tagg “podcast”. Detta gör att man inte hittar avsnitt 1 om man trycker på taggen “podd” under avsnitt 2.

 11. Hittade hit via fruminimera nu, men tror jag varit inne och kikat för länge sedan via miljonär innan 30. Misstänker att de senaste inläggen då var för tekniska för att jag skulle fastna. 😉 Egentligen tänkte jag bara säga att jag älskar podden. Så mycket att den hållit mig vaken till halv tre trots att jag är småbarnsförälder. Jag längtar efter nästa avsnitt trots att jag vare sig är en stor podfantast eller tillhör din målgrupp (25-årsåldern och kvinna utan egentlig arbetslivserfarenhet som redan är trött på ekorrhjulet, det du!) Keep up the good work. Kanske slutar jag vara en trygghetsnarkoman med tiden.

  • Hej P. Vilken kul feedback. Du får lyssna även om du inte är med i målgruppen :). Eller så är du precis poddens och bloggens målgrupp fast vi inte har samma ålder.

 12. Hej!
  Bra jobbat för att vara första podden!
  Kalasbra idé att du tog med Farbror Fri i första avsnittet, bra tänkt där.
  Som du förstått av övriga kommentarer var det mycket som gjordes bra och jag tänker inte upprepa det då jag håller med i mångt och mycket. Det jag reagerade på var att du i början frågade Farbror Fri som om han beställt ett coachande samtal av dig. Det var upplevde jag mer som ett coachande samtal än ett samtal två personer emellan. Dra ner på musiken också.
  Jag är stort fan av din blogg – det enda jag har haft svårt för att du ibland använt en raljerande rubrik, onödigt provocerande text eller ordval för att (som jag gissar) stå ut lite, skapa reaktioner och debatt.
  Känns dock som du lite dragit ner på det, vilket känns bra.
  Ha förtroendet att det du förmedlar kan tilltala läsare utan de där lite (i mitt tycke) desperata knepen.

  • Tack Anna,

   Vi har inte diskuterat så mycket kontroversiella ämnen här på bloggen på ett tag men vi kan få skäl att återkomma till dem framöver. Jag får mycket idéer kring det jag skriver om vilket gör att ämnen ganska sakta kommer och går, har jag väl börjat skriva om något så hänger det liksom i.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna