Mitt liv är skit – men det är mer än ok!

23
11

De senaste månaderna har varit riktigt bra!

Energin och livsglädjen är högre än på många år. Samtidigt är mitt liv helt ärligt ganska tråkigt. Det är tråkigt för det är vinter, kallt och mörkt. Varje dag är sig lik. Vi har våra barn på armlängds avstånd varje ledig minut. Jag har i princip tre jobb – vanliga jobbet, extrajobbet och bloggen – vilket åtminstone är två för mycket och det ger mig väldigt lite tid och jag kommer inte ur vardagen någon gång. På det jobbar jag lördagar. Vi gör i princip ingenting och har vi några planer så innefattar det ofta att åka till vår lilla gård vilket är trevligt, men knappast något förlösande, då det innebär mer jobb med det praktiska och en förstärkt känsla av att ha barnen ständigt kring sig. Vi åker ju inte heller dit så ofta, exempelvis inte en gång i februari.

 

 

Men känslan av att jag har riktigt kul och att livet är väldigt intressant går inte att komma undan!

Jag vet inte riktigt vad som är orsak och verkan. Jag har haft lite att göra på jobbet länge nu och det har förstärkts efter sommaren 2016. Det gör att hela livet ändrats. Stressnivån har sjunkit något enormt och jag hinner inte bara med att göra det jag ska utan även ringa något privatsamtal eller korrekturläsa något blogginlägg ibland. För tre-fyra år sedan så var snarare min verklighet att jag inte hunnit på toa under dagen. Samtidigt fyllde mailkorgen på snabbt och det var inte ovanligt att jag fått 50 mail som låg olästa när jag gick hem. Det var skulden från gårdagen som jag började varje morgon med att försöka kämpa ifatt. Men jag kom aldrig ifatt! 

Men som sagt, nu är det lugnare och att vakna till en dag som inte är fylld från morgon till kväll är en lisa för själen!

Men det är något mer. Jag har idéer. Jag vaknar piggare. Och jag ser så mycket ljusare på tillvaron. Jag tror känslan har en stark koppling till det faktum att mitt liv är lugnare och enklare. Men det räcker inte!

En annan del är nämligen att det känns som jag klivit ur medelmåttighetens skugga. Ut i solen. Jag har nya saker att lära mig och saker att förbättra. Det finns möjligheter att jobba hårt och åstadkomma något. Både nu och i framtiden. I medelmåttighetens land så var jag en kugge i maskineriet. Någon som skulle engagera mig måttligt, göra mitt jobb och dra nytta av arbetstidsförkortningen som gjorde att jag fick några minuter på en timbank varje månad. Men jag vill inte vara en medelmåtta! Det passar inte mig! 

Steget ut ur skuggan har bland annat skett genom bloggandet så bloggen är en del i detta, men det har skett radikala förändringar på min arbetsplats också.

Vad det är vet jag inte men jag längtar ofta till mitt liv nu. Inte till någon annans! När jag haft tuffa perioder förut så har jag försökt glädja mig med bilder och berättelser från andra människors liv. Jag prenumererade på de vältränade och spännande människornas Instagramflöden. Läste på Facebook om kamrater som åkte på cykelsemester på Mallis eller cykeltävlingar ute i landet.

Där satt jag tjock i möten, eller hämtade på dagis. Bilderna jag såg och texterna jag läste blev ingen inspiration. De blev grunden till desperation. En desperation jag matade med nya bilder!

Frågan är om jag någonsin har haft ett liv som ”gått ihop” sedan jag började jobba? Frågan är om jag någonsin tagit mig själv på tillräckligt stort allvar för att jag skulle kunna ge mig själv en chans att lyckas med det jag vill? Svaret är nog nej! Min plan har alltid varit att jobbet är grunden i mitt liv. Men jag har inte tagit den ståndpunkten på allvar heller! Jag har fuskat med att utmana mig själv i jobbet för jag skulle dra runt ett liv med prylar, resor och fina upplevelser. Det var så jag blev en kugge i maskineriet! Det var så jag blev en i skuggan!

 

 

Mitt liv är skittrist, men jag är på en resa och jag rör mig framåt för första gången på många mång år! Förändringarna gav mig ångest ett tag men nu är det med glädje jag ser framåt. Mot något annat. Något som jag bara anar.

Jag har ungefär 80 ordinarie jobbdagar kvar plus kanske sju lördagar. Även om det inte är för evigt jag gör förändringarna, vi har ju sagt att vi jobbar med en tvåårshorisont, så tror jag faktiskt att vi startar något nytt i och med det vi gör.

Gud vad jag hoppas att den här känslan hänger i resten av livet!

 

23 KOMMENTARER

 1. Det är inte utan att man funderar lite på utfallet av sitt liv så här efter bäst före datum!

  Är nöjd med hur det blev men tittar mycket på hur efterföljande generationer löst likartade problem.

  Genomgående med att bli egna företagare i min familj!

  Nu är det här ute i spenaten och där är det ju både vanligare och mer accepterat att man kör eget men tycker det har blivit en attitydförändring till det bättre med ungdomarna!

  Dom har också gjort klokare livsval, kan jag tycka.

  Aldrig stannat kvar i en dålig arbetssituation, utan då hellre bytt jobb och har inte det varit något alternativ, kört igång själva!

  Visst har dom haft en bättre startposition än man själv men mindre snedskär på vägen.

 2. Man är sin egen lyckas smed, det låter som du smider 🙂

  Är man positiv så går det ofta att hitta lösningar på svåra situationer, nu provar ni detta sedan blir det kanske ngt annat. Man måste våga prova för att utvecklas.

  Tack för att du delar med dig av dina tankar.

 3. En får inte glömma att livet lever en nu och ingen annan kommer göra det åt en. Vill uppmuntra fler att bryta mönster och göra annat än vad de trälat med år ut och år in. Själv har jag inte varit så peppad och känt lyckorus sedan jag lämnade IT-träsket för att börja studera igen till något helt annat.

  Hellre sitta på ålderns kvist och säga det där har jag gjort än att önskat man gjort det.

 4. Härligt!
  Jag tycker ofta att det finns något vilsamt över en lång rad helt vanliga vardagar med tvätt på måndag, popcorn på fredag och skriva matlistor på söndag. För mig känns det tryggt och pålitligt när det inte händer så mycket utan mest lunkar på i lagom takt. Kanske är det för att jag inte haft så många sådana perioder än.
  Vad jag vill säga är nog att ja, kanske är det tråkigt, men tråkigt måste inte alltid vara dåligt!

  • Kan verkligen förstå det du skriver och håller med. Den vanliga vardagen känns trygg och små göromål som matinköp och tvättning skänker trygghet och lugn. Har många gånger i tvättstugan slagits av hur rofyllt det är att vika ren tvätt. Det är också härligt att äta god mat, att titta på sitt nystädade hem, ta på sig rena kläder efter en dusch, dricka kallt vatten när man är törstig, tala med en vän eller släkting i telefon, bädda rent i sängen, titta på det vackra trädet utanför fönstret, lyssna på det hemtrevliga surret på P1. Enkla saker.

   Låter väl som en pensionär som är mätt på äventyr i stora världen. Men jag har alltid gillat det okomplicerade och stillsamma. Ambitioner har inte varit min grej direkt. Inte för att det skulle vara fel på något sätt men det krävs någon speciell drivkraft för det. Vad driver folk med höga ambitioner? Ära, makt, pengar och berömmelse? Till stor del dessa ting skulle jag tro. Tänker att det i sin extrema form bara skvallrar om brist på uppskattning, tillit och förnöjsamhet med det lilla. Men ska inte överdriva nu. Om alla var som jag skulle världen stanna och inget direkt nytt skulle ske…

   • Det låter grymt, det låter som du hittat ro och är nöjd med livet! Den känslan strävar jag själv efter, har kommit en bra bit på väg men har en bra bit kvar.

    Jag tror att många (inte alla) som har höga ambitioner och mål söker bekräftelse. Det gäller som sagt inte alla, men troligtvis många. Hur ofta har man inte hört om ”framgångrika” människor som helt plötsligt ger upp allt och byter till det enkla livet och berättar om hur dåligt de mådde, hur de gjorde allt för att de förväntades göra det och att de i vissa fall sökte bekräftelse. Jag var exakt likadan för 10 år sen i sakerjag gjorde. Även om det man gjorde var kul så var det mycket annat i bilden också.

  • Nej,

   Tråkigt är faktiskt en bra grund för mycket verksamhet. Det är sådan skillnad att göra saker utifrån att man vill sysselsätta sig mot att försöka hinna med ett liv som rusar förbi.

 5. Förstår vad du menar. Har under många år i duschen på måndag morgon längtat till helgen. Lösningen för mig blev att kliva ur ekorrhjulet och starta eget företag. Idag konsultar jag ca 9 månader per år på uppdrag som jag själv väljer och tycker är kul.

  Man kan inte ångra det man gjorde -bara det man inte gjorde!

  Allt gott!

 6. Mkt intressant blogg. Tack, du sätter fingret på mina egna tankar. Du är lyckligt lottad som har din familj med på dina äventyr.
  Jag önskar min man och jag var på samma nivå när det gäller sparande, ekonomi, självhushållning, konsumtion och optimism.
  I vårt fall är det han som stressar ihjäl oss och köper sig ur situationer och dåliga känslor och springer fortare i det satans ekkorhjulet….
  Medans jag vilar mina tankar i ett liv där vi lever mer på riktigt och odlar maten och konsumerar mindre.
  Din blogg ligger nu i favoritlistan.
  Tack

 7. Men herregud, vad jag känner igen mig. Några år kvar till 40 och har just insett att jag inte vill traggla på som en kugge i maskineriet. Men bollen är satt i rullning och det ligger förändring i luften, frågan är bara vad och när. Tack för att du bloggar!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna