Kvalité på en blogg – Förberedelser inför bloggkvalitétsveckan

20
7

Jag ställde mig upp och försvarade bloggarna och bloggandet i veckan som gick och utmanade mina bloggkamrater att tillsammans med mig gör vecka 7 till en kvalitétsbloggvecka. De bloggare som ställde upp på det var:  

 

 

Tanken är att vi den här veckan ska diskutera vad kvalité är när vi pratar om bloggar och att förstå hur vi själva ska utmana oss till att bli bättre. Låt oss skrida till verket! Här kommer några av de punkter jag vill diskutera.

 • Vad gör ett blogginlägg bra och är en blogg med massa bra inlägg automatiskt bra? Vad är rätt balans?
 • Förutom att skriva inlägget, har jag som bloggare något annat ansvar?
 • Även om jag tycker jag gör det jag gör bra, finns det flera “strängar att spela på” som skulle göra min blogg ännu bättre?
 • Hur balanserar jag andelen fakta och det värde jag kan bidra med mot att göra bloggen personlig och skapa en relation till mina läsare.
Är inte inlägg om bloggande din grej?
Läser du Onkel Toms stuga för inläggen kring frihet eller för att du är intresserad av privatekonomi. Då kanske du ska stanna läsandet här och komma tillbaka i morgon då det blir mer klassiskt innehåll på bloggen.

Under en period så kommer innehållet på bloggen ändras lite. Bloggande och inlägg om gården kommer blandas in i det klassiska innehållet i takt med att fokus allt mer styrs över på mitt liv som fri! Härligt va!?

Vad gör ett blogginlägg bra?

De som läser inlägget på Onkel Toms stuga ska tycka inlägget är bra är kanske det naturliga svaret här. Men läsarna är ingen homogen grupp. Inte heller är de valda av mig för att säkerställa att jag når ett visst mål och målgrupp utan det är verkligen en slumpad grupp människor som läser bloggens inlägg varje dag.

Innebär många läsare att inlägget är bra? I någon mening så är svaret ja! Ett inlägg som ingen läser är inte bra, så är det bara. Den vanligaste kritiken mot blogginlägg med dåliga rubriker och “spamliknande” innehåll är egentligen inte att de är dåliga utan det är personer som retar upp sig på att inläggen har för många läsare, inklusive den som kritiserar.

För mig är kvalité när jag bloggar själv eller läser andras bloggar något som tangerar följande:  

 • Skribenten har tillfört något som gett inlägget värde. Hämtat kunskap, samlat data, format tankar eller språk på ett sätt som tillför något.
 • Skribenten lyckas fånga mig så att jag får en relation till bloggen och bloggaren.
 • Timingen är rätt.
 • Språket är rätt.

När jag tänker kvalité på Onkel Toms stuga så tänker jag på inläggen som så. Som fristående berättelser. Men sedan tänker jag också ett flöde. En sekvens av inlägg ska ge en samlad känsla av samanhang och koppling till bloggen.

Att verka på bloggar, poddar och Youtube handlar mycket om att ge. Det måste lysa igenom i allt!  

Sällan kan jag göra inläggen så bra att det klarar sig utan kommentarer. Vilket för oss in på nästa område!

Bloggarens ansvar

Inlägg där jag vet vem jag vill nå, ungefär med vilket budskap och där jag ser hur jag ska hitta mina läsare är ofta väldigt populära inlägg på bloggen. Populära inlägg med relevanta läsare får ofta bra kommentarer, vilket gör inläggen otroligt mycket bättre. Dessutom blir reklamen för den här typen av inlägg, exempelvis på sociala medier, enklare och mer relevant vilket gör att marknadsföringen uppfattas som mer seriös. För jag som bloggare har ett ansvar att fixa läsare till mina inlägg. Jag har ett ansvar att skola in läsarna på mig som blogg och bloggare. Ni ska veta när jag postar och ni ska förstå vilken utpost jag sitter på när jag rapporterar min verklighet!

Att spela på flera strängar

När skrattade du när du läste en ekonomi-, snål- eller personutvecklingsblogg senast? Finns det någon svensk bloggare som skriver sådan där inlägg som människor kokar kaffe till på lördagmorgonen och sätter sig två timmar med? Finns det någon ekonomibloggare som gör något roligt och intressant med sin person? Statiskt redogörande bloggar med ekonomer och ingenjörer som radar fakta och pratar nyckeltal finns det många. Blir bloggarna mjukare och mer inriktade på tankar och känslor så blir det lätt en orgie i eländesforskning.

Här har Onkel Toms stuga en enorm förbättringspotential! Här utmanar jag mig nästa vecka. Det måste med mer personen Anders bakom i bloggens inlägg. Det måste gå att göra budskapet mer lättsamt och tankeväckande.

 

 

Relationen mellan faktabaserat och relationsbyggande inlägg

Jag försöker läsa på och forska inför inlägg jag skriver utifrån de möjligheter jag har. Men det blir lite av ett ekorrhjul i sig. Precis som jag skrev ovan så måste jag bli bättre på att variera metoderna för att föra fram mitt budskap samtidigt som jag hittar rätt relation mellan fakta och relationsbyggande inlägg som handlar om mig och mitt liv.

Förstod ni hur jag ser på kvalité?

Kvalité har många dimensioner när det gäller att uttrycka sig genom det skrivna ordet. Om någon vill posta sina utdelningsökningar så spelar den aktören på en väldigt liten yta och har med min syn på kvalité ingen chans att leverera något som är intressant för mig. Att haka upp sig på storleken på den bloggarens annonsbanner eller rubriksättning är därför helt ointressant.

En bra blogg tillför något i varje inlägg och över tid. En bra blogg får ta lite tid.

20 KOMMENTARER

 1. Kan man som läsare ha förväntningar även på en bloggs plattform ☺

  I Onkel Toms fall skulle jag i så fall önska en lösning på cache-problemet, som jag vet att även andra uppmärksammat. Sidor måste alltid uppdateras manuellt i webbläsaren, och nya sidor och kommentarer visas i RSS-läsaren med helt orimlig fördröjning (jämfört t.ex. med de som ligger hos Blogger och dyker upp omedelbart).

 2. Hej Tom, jag tycker instinktivt att du sammanfattar mycket av såväl bloggandet som kvalitet i den meningen där du skriver: “Att verka på bloggar, poddar och Youtube handlar mycket om att ge. Det måste lysa igenom i allt! ” Den som ger och som är personlig i sitt bloggande upplevs ofta som genuin och det är ofta värt att läsa.

 3. Hej Onkel!

  Som jag sagt förut så tror jag att det är grymt olika vad man uppskattar i en blogg och vad man inte vill ha. Du säger att om någon vill posta sina utdelningshöjningar så är den inte intressant för dig. Det finns bloggar som levererar både och, menar du indirekt att den bloggen automatiskt håller lägre kvalitet?

  Att helatiden tänka elitistiskt och att allt ska se fint ut och vara bra kan också komma till en gräns där det känns opersonligt. Kolla på Miljonären som ett exempel. Inga djupgående analyser, inga invecklade och fina ord, utan rakt på personligt och äkta. Många kanske stör sig på hans blogg men han har många läsare och det är iaf enligt mig en underhållande blogg att läsa. Kanske är det just för att han inte levererar “perfekta inlägg” och har en bra grundhistoria att berätta som så många gillar den.

  Se inte det här som kritik mot dig utan se det som en kommentar på ditt inlägg. Det här är mina tankar och jag vet att väldigt många inte håller med mig alls. Jag ställer mig bara lite frågande till själva grejen, ska folk börja se sina blogginlägg som inlämningsuppgifter utan stavfel? 🙂 Du kanske märker att jag är rätt starkt emot hela grejen att man alltid skall jämföra sig med andra och att man “alltid” förväntas utvecklas och förbättras. Det är en stor del till att jag dragit mig bort från arbetsmarknaden där jag ofta upplevde att man förväntades vilja förbättras/jobba hårdare/utbilda sig/utvecklas, alltid i konkurrens med andra.

  Du skrev ett bra inlägg, jag både läste och kommenterade! 😉

  Mvh / Frihetsmaskinen

  • Hej Frihetsmaskinen,

   Jag tycker det här är en principiellt intressant diskussion som har starka kopplingar till andra områden i arbetslivet eller livet i övrigt, precis som du är inne på.

   Har du läst inlägget där jag försvarade oss bloggar? Jag har inte så annorlunda inställning än du. Jag ville utifrån kritik som riktades, både på andra bloggar och ibland på den här lyfta fram något mer positivt än bara gnäll. Jag är ingen Internetpolis som behöver tala om för andra vad de ska göra och läsa.

   Men frågar du mig så tycker inte att triviala inlägg om utdelningshöjning är en form av kvalité. Det är som att skriva att det var 4 grader varmt idag. Det är ett konstaterande. Finns det dom som gillar att läsa? Sure! När jag deltagit i cykeltävlingar så är resultaten den bästa läsningen på nätet. Samma gäller med aktier. Men det är inget tillfört värde. Det är ju principiellt lika intressant som du pekar på att allt inte behöver vara en tävling, vilket är rätt.

   Jag tror du underskattar Miljonären. Han har ju en utpräglad stil och återkommer ständigt till sina pantburkar, det är ju klassisk drag hos en duktig berättare. Titta när han är aktiv på Twitter, hur han taggar och vem han pratar med. Hur han följer upp diskussioner i kommentarsfälten med nya inlägg osv. Han gör ju det mesta mer rätt än någon annan bloggare.

   Om du tittar på min utmaning för nästa vecka så är det väl att vara mer lik Miljonären.

   Bloggar behöver inte vara perfekta, men många som bloggar gör det för att de vill lära sig något, bidra till en gemenskap och utvecklas. Det är väl helt ok att ibland fundera på om man når de målen man har och om inte justera.

   Din kommentar var lysande! Vad hade du skrivit om jag sagt att det var fyra grader ute idag? Kanske ett kort “kul” men inte mycket mer va?

 4. Ja det är et intressant ämne och även om vi har liknande inställning så tycker vi rätt olika, det märks på hur vi skriver. Fast alla tycker ju olika och så ska det vara!

  Ja jag har läst det inlägget, även kommenterat och du har svarat ;). Du beskriver vad du tycker är bra och vad du tycker är kvalitet, jag säger min åsikt. Du säger tydligt att inlägg som handlar om utdelningshöjningar, aktieköp osv. är dålig kvalitet, där är vi olika. Du säger att det inte har något tillfört värde, helt rätt! För dig kanske det inte har något värde. Att någon skriver om Handelsbankens senaste utdelningshöjning och förklarar varför kursen rasar, samtidigt som han lägger fram sina funderingar kanske har större värde för en person än för en annan. Inlägget behöver inte vara långt och faktatungt för att skapa värde enligt mig. Är ett inlägg om utdelningar att anse som lägre kvalitet än ett sponsrat inlägg om en reservdelar till bilar eller en rabattkupongsida? Kanske för vissa, inte för andra. Jag ser inte skillnaden? Båda kan uppfylla sitt syfte beroende på vem som läser det och troligtvis får du olika svar på vad som är kvalitet.

  Ja jag tycker miljonären skriver bra, det var det jag skrev, jag underskattar honom inte. Poängen var att jag får känslan av han skriver det han vill skriva utan att tänka efter tio gånger innan. Ja han är duktig och det är kanske mer genomtänkt än vad det verkar, men jag tror fortfarande att han skriver det han tycker är kul. Twitter har jag inte så tyvärr, jag får passa på den :).

  Hur menar du, att jag ska försöka efterlikna miljonären? Vi är två olika personer.

  Jag ser inget fel med att utveckla sitt skrivande och bloggen, men jag ser heller inget fel med korta inlägg, uppdateringar eller inlägg som postas från mobilen. Inget är fel – allt är rätt, fast vi tycker olika.

  Vad jag hade sagt om du skrev att det var 4 grader ute? “- Hos mig är det minus 5, du ljuger!” 😉 Det beror helt på vad du skriver i övrigt, jag har hittills inte sett någon av de bloggar som jag följer skriva det så det kanske man ska göra, lite eget, då kanske man sticker ut i mängden. Hade det varit en blogg om att du flyttat till Gran Canaria för att bo där så hade jag med stort intresse läst inlägget. Kanske hade du själv tittat tillbaka på det ett år senare och konstaterat -Fan vad kallt det var förra året, fan vad bra jag har det! Eller så hade du tänkt, -vilka jävla skitinlägg jag skrev på den tiden! 😉

  Jag förstår din tanke med att man kan bättra på språket och utveckla sin blogg på den nivå man själv vill. Jag ville bara “chilla ner” hela grejen lite, vi kan utvecklas och självklart är det kul, men vi behöver inte vara så seriösa som vi är mestadels ändå. Håller du inte med om att vi är lite väl prestations-(fixerade) i många situationer?

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  • Hej Frihetsmaskinen,

   Jag är osäker på om vi är oense i sak. Det verkar faktiskt inte som det. Det du beskriver har jag på något sätt berört i inlägget. Temperatruren i en blogg från någon som flyttat utomlands handlar ju om timing och sammanhang. Utdelningsinlägget som byggs på får ju sitt värde i det bloggaren lägger till utanför siffran.

   Den här bloggen är ganska pretto och rätt mastig nu. Det är delvis ett resultat av att jag valt att göra så för att jag inte känner till så många sådan här svenska bloggar och jag gillar att gillar att läsa liknande amerikanska. Men det har också sin grund i att jag bloggar av lite andra skäl numera. Det kliar i fingrarna på mig att göra något mer av det här …

   Det gör att det här inte blir den mest avslappade bloggen tyvärr. Och det är ju lite det jag försöker utmana mig själv runt nästa vecka.

 5. Jag förstår dig, det här är ingen kritik mot din blogg. Jag tycker du har en grym blogg, annars skulle jag inte läsa eller kommentera. Du ska göra det du vill, precis som du gör.

  Det jag ville få fram var just att inäggen måste ses i sitt sammanhang, vissa bloggar skriver väldigt simpla inlägg, (idag var det 4 grader ute) men det kan vara en pusselbit i en helhet som uppskattas av vissa. Det kan även ha betydelse för personen att skriva just det inlägget. Kanske var det exakt det här du menade från början, sorry om jag missade det. Jag uppfattade det som att du skrev att denna typ av bloggar inte tillförde något och hade låg kvalitet.

  Jag förstår om du vill utveckla bloggen, man kommer nog alltid att vara i olika faser. Jag kanske kommer att skriva helt annorlunda om ett år, mina inlägg speglar vart jag är för stunden, vilket verkar vara samma för många andra.

  Vi behöver inte diskutera det här mer nu, det känns som vi klurat ut vad vi menar 🙂

  Det ska bli intressant att läsa inläggen nästa vecka!

  Mvh / Frihetsmaskinen

 6. Hej,

  Har inte läst din blogg tidigare. Har skummat några inlägg och jag tycker allt verkar osa av kvalité. Det är ändå storartat av dig att stå upp för andra, vilka det är vet jag inte då jag missat denna kritikerstorm.

  Med vänlig hälsning

  J

 7. Hej!

  Vill bara bekräfta att jag ser mycket fram emot att vara med i bloggkvalitetsveckan och redan förra helgen påbörjade inlägg om detta. Denna veckan har ställt allt på sin spets då jag har haft mycket att göra på jobbet och blogginläggen har blivit lidande. Hade tänkt kommentera mer för tycker du ställer intressanta frågor kring vad som är kvalitet. Har dock inte hunnit och får se om det blir en del i nästa veckas inlägg på något sätt.

  Allmänt ser jag det dock som att de fyra kvalitetskriterierna du listade är ett slags idealfall. Det är svårt för amatörbloggare att uppnå alla fyra i varje inlägg. För att ta ett par egna exempel var veckans kommentar om Axfood helt rätt tajming men jag hade inte tid att gå in på djupet så mycket varför övriga aspekter blev lidande. Mitt inlägg om Multiconsult i höstas saknade däremot helt timing även om jag la ned en hel del jobb på det i övrigt. Och det där med bloggrelation är i någon mening subjektivt. För den som läser att jag bytt ICA mot Axfood kan det de sig som en meningslös kommentar. För den som följt bloggen en tid är det dock en del i det personliga berättandet. Lite som att jag skulle haja till om t.ex. Petrusko plötsligt sålde sitt innehav i Axfood eller Slimis plötsligt ökade i Handelsbanken igen.

  Trevlig helg!
  Utlandsutdelaren

  • Tack Utlandsutdelaren, jag har också lite tajt med tid men nu handlar det väl om vilket sätt du vill utmana dig nästa vecka och höja din kvalité.

   Vi kan inte lyckas med allt och det viktigaste är att göra. Men med lite övning kan man kanske bevaka ett antal aspekter på kvalité samtidigt utan att det blir övermäktigt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna