Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Kvalité på en blogg – Förberedelser inför bloggkvalitétsveckan

Jag ställde mig upp och försvarade bloggarna och bloggandet i veckan som gick och utmanade mina bloggkamrater att tillsammans med mig gör vecka 7 till en kvalitétsbloggvecka. De bloggare som ställde upp på det var:  

 

 

Tanken är att vi den här veckan ska diskutera vad kvalité är när vi pratar om bloggar och att förstå hur vi själva ska utmana oss till att bli bättre. Låt oss skrida till verket! Här kommer några av de punkter jag vill diskutera.

  • Vad gör ett blogginlägg bra och är en blogg med massa bra inlägg automatiskt bra? Vad är rätt balans?
  • Förutom att skriva inlägget, har jag som bloggare något annat ansvar?
  • Även om jag tycker jag gör det jag gör bra, finns det flera ”strängar att spela på” som skulle göra min blogg ännu bättre?
  • Hur balanserar jag andelen fakta och det värde jag kan bidra med mot att göra bloggen personlig och skapa en relation till mina läsare.
Är inte inlägg om bloggande din grej?
Läser du Onkel Toms stuga för inläggen kring frihet eller för att du är intresserad av privatekonomi. Då kanske du ska stanna läsandet här och komma tillbaka i morgon då det blir mer klassiskt innehåll på bloggen.

Under en period så kommer innehållet på bloggen ändras lite. Bloggande och inlägg om gården kommer blandas in i det klassiska innehållet i takt med att fokus allt mer styrs över på mitt liv som fri! Härligt va!?

Vad gör ett blogginlägg bra?

De som läser inlägget på Onkel Toms stuga ska tycka inlägget är bra är kanske det naturliga svaret här. Men läsarna är ingen homogen grupp. Inte heller är de valda av mig för att säkerställa att jag når ett visst mål och målgrupp utan det är verkligen en slumpad grupp människor som läser bloggens inlägg varje dag.

Innebär många läsare att inlägget är bra? I någon mening så är svaret ja! Ett inlägg som ingen läser är inte bra, så är det bara. Den vanligaste kritiken mot blogginlägg med dåliga rubriker och ”spamliknande” innehåll är egentligen inte att de är dåliga utan det är personer som retar upp sig på att inläggen har för många läsare, inklusive den som kritiserar.

För mig är kvalité när jag bloggar själv eller läser andras bloggar något som tangerar följande:  

  • Skribenten har tillfört något som gett inlägget värde. Hämtat kunskap, samlat data, format tankar eller språk på ett sätt som tillför något.
  • Skribenten lyckas fånga mig så att jag får en relation till bloggen och bloggaren.
  • Timingen är rätt.
  • Språket är rätt.

När jag tänker kvalité på Onkel Toms stuga så tänker jag på inläggen som så. Som fristående berättelser. Men sedan tänker jag också ett flöde. En sekvens av inlägg ska ge en samlad känsla av samanhang och koppling till bloggen.

Att verka på bloggar, poddar och Youtube handlar mycket om att ge. Det måste lysa igenom i allt!  

Sällan kan jag göra inläggen så bra att det klarar sig utan kommentarer. Vilket för oss in på nästa område!

Bloggarens ansvar

Inlägg där jag vet vem jag vill nå, ungefär med vilket budskap och där jag ser hur jag ska hitta mina läsare är ofta väldigt populära inlägg på bloggen. Populära inlägg med relevanta läsare får ofta bra kommentarer, vilket gör inläggen otroligt mycket bättre. Dessutom blir reklamen för den här typen av inlägg, exempelvis på sociala medier, enklare och mer relevant vilket gör att marknadsföringen uppfattas som mer seriös. För jag som bloggare har ett ansvar att fixa läsare till mina inlägg. Jag har ett ansvar att skola in läsarna på mig som blogg och bloggare. Ni ska veta när jag postar och ni ska förstå vilken utpost jag sitter på när jag rapporterar min verklighet!

Att spela på flera strängar

När skrattade du när du läste en ekonomi-, snål- eller personutvecklingsblogg senast? Finns det någon svensk bloggare som skriver sådan där inlägg som människor kokar kaffe till på lördagmorgonen och sätter sig två timmar med? Finns det någon ekonomibloggare som gör något roligt och intressant med sin person? Statiskt redogörande bloggar med ekonomer och ingenjörer som radar fakta och pratar nyckeltal finns det många. Blir bloggarna mjukare och mer inriktade på tankar och känslor så blir det lätt en orgie i eländesforskning.

Här har Onkel Toms stuga en enorm förbättringspotential! Här utmanar jag mig nästa vecka. Det måste med mer personen Anders bakom i bloggens inlägg. Det måste gå att göra budskapet mer lättsamt och tankeväckande.

 

 

Relationen mellan faktabaserat och relationsbyggande inlägg

Jag försöker läsa på och forska inför inlägg jag skriver utifrån de möjligheter jag har. Men det blir lite av ett ekorrhjul i sig. Precis som jag skrev ovan så måste jag bli bättre på att variera metoderna för att föra fram mitt budskap samtidigt som jag hittar rätt relation mellan fakta och relationsbyggande inlägg som handlar om mig och mitt liv.

Förstod ni hur jag ser på kvalité?

Kvalité har många dimensioner när det gäller att uttrycka sig genom det skrivna ordet. Om någon vill posta sina utdelningsökningar så spelar den aktören på en väldigt liten yta och har med min syn på kvalité ingen chans att leverera något som är intressant för mig. Att haka upp sig på storleken på den bloggarens annonsbanner eller rubriksättning är därför helt ointressant.

En bra blogg tillför något i varje inlägg och över tid. En bra blogg får ta lite tid.