Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Att bli självhushållare – hur tänker vi där?

Varför flyttar vi ut på en gård på landet?

– För vi kan! Är ett svar.

– För att sänka våra kostnader, är ett annat.

Men det mest ärliga och korrekta svaret är nog ändå:

– För vi tror att det kan ge oss den bästa möjliga balansen mellan livskvalité och kostnad!

 

 

Flytten är vår egen resa. Det handlar inte om att visa eller bevisa något, eller att slå fast att vi väljer det rätta och överlägsna sättet att leva. Tvärt om! Livet består av avvägningar och det här steget vi tar i livet har sina baksidor. Men vi kommer få jobba för oss själva. Vi kommer vara hemma och tillsammans. Vi kommer få vara ute.

Vi söker främst glädjen i att vara. Vi odlar exempelvis inte lök för att spara massor av pengar eller för att vi tycker den lök vi köper nödvändigtvis är oetiskt odlad. Vi odlar lök för att vi vill äta vår egenodlade lök. Vi ser fram emot den gula äggulan som blir i ägg från fria höns. Vi ser fram emot att äta omelett gjort på egna grönsaker och egen potatis. Vi ser värdet i sysslan att odla och äta. Vi tänker inte odla och ha djur bara för ägget, löken eller grönsakerna i sig.

Men samtidigt som vi tänker att gården ska ge oss relevant och trevlig sysselsättning så tänker vi inte starta storskaligt lantbruk eller dra på oss kostnader för brukshästar eller hundar. Nej vi kommer leva ganska enkelt. Till en början väldigt enkelt med odling, höns, gäss och kaniner. Med tiden kan vi kanske utvidga verksamheten lite mer. Men inte mycket!

Cash is king, blir vår verklighet. Vi kommer gå från ett liv där pengar är det som begränsar oss minst till ett liv där kontanter är den största bristvaran. Samtidigt är vi inte panka. Vi har faktiskt budgeterat med att göra av med ungefär lika mycket pengar när vi bor på landet som vi gör idag. Men jag kan inte direkt säga att det är vår plan att spendera pengar.

 

 

Jag tror vi har en utmaning i att hitta balansen. Vi har aldrig levt ett liv där vi inte omedelbart kan köpa oss ur ett problem. Eller där vi fått undersöka speciellt alternativa sätt att nå det vi vill. Ta bara som en sådan sak att vi har egen skog. Det betyder att vi har fri tillgång till virke men att det vanligtvis är runt!

80 arbetsdagar kvar!