Podcast: Avsnitt 1 – Freedom

38
85

Debutavsnittet i podcasten Onkel Toms stuga.

 

 

Första avsnittet valde jag att lite anspråkslöst prata om frihet! 

 

 

Den som vill förkovra sig mer kring fångarnas dilemma rekommenderar jag Wikipedia.

Mer i samma ämne hittar ni i det inlägg som är bloggens mest lästa under en enskild dag: Förändring när partnern inte vill vara med.

Prenumerera via Itunes eller Acast

Kvar att göra kring podcastandet är:

 • Ordna så att telefonintervjuer är möjliga.
 • Sätta upp så att det blir en “riktig podcast” som ni kan prenumerera på via exempelvis Soundcloud eller ITunes. Nu når ni avsnittet endast via den här bloggen eller streamingtjänsten jag använder.

Sedan är det bara att öva öva öva!

Frågor och kommentarer i kommentarsfältet naturligtvis!

38 KOMMENTARER

 1. Är det bara jag som har problem med att jag måste rensa min historik i webbläsaren för att få fram senaste inlägget?

  Trodde att Herr Onkel hade lagt sig på latsidan där ett tag innan inläggen rasslade in igen:)

 2. Jaaaa! Du gjorde det! Jag tror verkligen att du har hittat din grej och det kommer nog vara suveränt att du får sitta i stugan och podda framöver 🙂

  Vet du vad som krävs för att din podd ska hamna på Podcaster på IOS?

  • Tack KTM!

   Jag måste fixa lite grundläggande webbfunktionalitet sedan måste jag anmäla mig till olika aggregeringstjänster som Podcaster, Soundcloud, etc. Kommer ta någon vecka eller två att få allt i ordning tippar jag, men det kommer.

 3. Superbra första avsnitt, ser fram emot fortsättningen på detta.

  En reflektion kring ålder och flykten från ekorrhjulet är att jag får för mig både att den yngre generationen är mer inställda på tillfälliga arbeten, entreprenörskap etc och då är steget till detta med frihet inte lika stor som den som är helt inriktad på jobb i 40 år för att sedan få ut allmän pension.

  En annan reflektion är att jag tror att många tror att det är för sent att börja vid 50 men då missar man poängen med att vi faktiskt har ett rätt hyfsat pensionssystem här i landet . En 50 åring som har jobbat större delen av livet kan genom att sänka sina levnadsomkostnader ofta hoppa av ekorrhjulet ganska snabbt. Det finns då redan en kapital till pension och de pengar som sparas ihop i kontanter/aktier behöver inte räcka så länge innan pensionen blir tillgänglig. Nyckeln är att sänka sina krav, bli något mindre löjligt ineffektiv med användningen av sina pengar…å köpa så mycket billig sill som möjligt!

  • Tack FFF,

   Tack för din positiva inställning! Fet cyberkyss på det!

   Jag håller helt med. 50+ är i många sammanhang i ett mycket bra ekonomiskt läge och kommer riskera att skatta bort sina pengar om de fortsätter nöta på.

 4. Kul med podd, grattis till första avsnittet! Jag tror att många yngre har intesse av de tankar du skriver om, inte för att de helt vill lämna arbetslivet utan för att de vill vara fria att välja, fria att jobba med det som är roligt och inte det som betalar bäst, fria att välja hur mycket de vill jobba och när. Att börja planera för ett sådant liv redan i 20-årsåldern ser jag som både klokt och insiktsfullt, effekten att påverka blir ju så mycket större då.

  • Jag måste säga en sak till angående din slutsats kring antal blogginlägg, jag håller nämligen inte riktigt med om ditt resonemang. 😉 Om du publicerar ett inlägg per dag och andra publicerar två inlägg per dag så minskar dina chanser att få läsare. Det bygger på att det finns ett ändligt antal blogginläggsläsningar per dag, vilket inte stämmer. De som läser din blogg skulle inte nödvändigtvis läsa en annan blogg, och det finns fortfarande väldigt många människor som inte läser någon blogg alls men som kanske kan lockas att börja läsa en blogg. Det här resonemanget går bra att överföra på världen i stort, många utgår från att livet är ett nollsummespel, vinner du så förlorar jag. Sett ur ett historiskt perspektiv så stämmer inte det eftersom vi lever i en expanderande tillvaro, inte minst när det gäller ekonomi så har världsekonomin kontinuerligt växt under mänsklighetens hela tid. Genom att agera så skapar vi således mer värde, av allt, min framgång är inte på din bekostnad utan min framgång ger en positiv effekt för alla eftersom det totala värdet ökar. Just detta tror jag är en springande punkt både vad gäller missnöje, uppgivenhet och avundsjuka.

   • Hej Charlotta,

    Intressant. Du har till viss del rätt. Jag skulle nog formulerat mig som att min relativa framgång inte självklart ändras om mina konkurrenter följer samma mönster som jag. I absoluta tal så ökar nog mina antal läsare om jag ökar inläggsfrekvensen.

    Men det är ändå så att bloggande är ett typexempel. För genom att “inte följa reglerna” så kan vissa bloggare stå ut våldsamt mot mängden och ha 100 000 läsare i stället för 100. Dit kommer man inte om man inte törs avvika och spela enligt andra regler.

    • Jag håller med Charlotta om att antalet bloggläsningar inte är konstant. Du kan få fler läsare genom att andra ekonomibloggar blir mer populära, eftersom det kan öka det totala intresset för ekonomibloggar. På så vis är vi som ekonomibloggar inte nödvändigtvis konkurrenter utan lika mycket samarbetspartners.

     Jag är inte heller säker på ditt påstående: “I absoluta tal så ökar nog mina antal läsare om jag ökar inläggsfrekvensen.” Det beror, som du själv är inne på i podden, på om hur det påverkar din kvalitet. Första veckan med ökad frekvens ökar kanske antalet läsare även om kvaliteten blivit lidande, men den som låter käften gå utan att ha något att säga riskerar att tappa läsare på sikt.

     Jag tror dessutom att vissa läsare skulle rygga tillbaka om man skriver för mycket och ofta. Kul att det hänt något sedan senast på den webbsida man besöker, men tar det varje gång en timme att läsa ikapp kanske man slutar av det skälet.

     Slutklämmen håller jag helt med om, genom att sticka ut når man fler. Sedan beror det ju på om det också innebär att fler tycker att man har något att säga, men det är delvis en annan frågeställning. Typ.

     • Hej Micke,

      Jag kanske grumlade till logiken med exemplet. Men det du och Charlotta påtalar gäller i livet och kring arbete och intjäning av pengar också. Ju mer vi jobbar ju mer jobb finns det och ju mer pengar kan vi tjäna. Om vi då försöker positionera oss bättre i den kontext vi då är i så beskriver ni precis det jag pratar om, nämligen rationella grunden för att fortsätta på den inslagna vägen. Det är rationellt att jobba hårdare. Det finns möjligheter, det går att göra mer. Inget av diskussionen eller teorierna bakom bygger på att det måste vara ett nollsummespel.

      Men det är ju jag som pliktar! Och målet kanske inte borde vara att öka antalet läsare med 5%, utan 150% och då hade en mer “outside the box-lösning” varit det som gett bäst resultat. Om syftet med mitt bloggande är att bli lycklig så kanske det rätta hade varit att lägga av helt.

      Så för mig handlar inte ekorhjulet om att det inte finns rationella val och möjligheter. Det handlar om regelverken och var rationella beslut relativt regelverken leder oss.

 5. Det här var verkligen bra. Känns redan som man fått valuta för Kickstarterslantarna ?

  Med den här typen av underbyggdnad och resonerande har du ju substans för både pod och föreläsningar live.

  Kan man hoppas att hitta poden även på Acast?

 6. Grattis Du har det! !!

  Du har vad som krävs för att både “frälsa” delar av mänskligheten och dig själv ur ekorrhjulets trångsynthet.

  Personligen föredrar jag det skrivna ordet för att effektivt ta emot denna typ av resonemang (som för mig kräver reflexion och eftertanke).
  För yngre blogg följare är det troligen tvärt om.

  Innehållet i din första podcast är absolut klockrent.
  Personligen tror jag att de outtalade reglerna är vad frihetstörstande medmänniskor måste ta tag i för att få till stånd en förändring. I mitt fall har detta först krävt “ekonomisk frihet”.

  Framförandet är även det helt OK, berättaren upplevs som lugn, sansad och ödmjuk.

  Om man inte sen tidigare är bekant med “fångarnas dilemma” kan det nog vara svårt att följa resonemanget i podcasten. Men ser att du länkat till Wiki, bra.

  Kör på, jag följer missionerandet med stor nyfikenhet.

  • Tack Stenkryparen!

   Ekonomisk frihet är en viktig nyckel och en bra startpunkt!

   För mig är podformatet ovant, vi får se om jag växer in i det mer framöver, men det erbjuder ett naturligare broderande av viktiga frågor även om det skriva ordet är mer effektivt och stringent i någon mening. Därför är det intressant att jobba med båda.

  • Hej mackan,

   Hel behovsstyrt. Har du nyss köpt hus, sambon är föräldraledig och ni har bytt till kombibil av bättre modell samtidigt som sparkontot är tömt så kan det vara klokt att bita i det sura äpplet. Men försäkringsbeloppet är begränsat, för oss var det cirka 50 000 det kunde ge, och strävan måste vara att bygga upp en buffert ganska snabbt om är större än så.

   Så långsiktigt nej.

 7. Hej,

  Bra och intressant innehåll i poden. Ser fram emot nästa avsnitt.

  Ett rent tekniskt önskemål: Sänk ljudnivån på jingeln som dyker upp lite här och där, alternativt höj nivån på snacket. Mina öron ogillade skillnaden.

  Mvh
  Stefan

 8. Jag är en 50 plus och har länge följt din blogg. Podden är banne mig ännu bättre och faktiskt den bästa jag lyssnat på. Jag har lyssnat på alla tre avsnitten och ser fram emot flera.
  Jag tror att många i min ålder tycker att ekorrhjulet är det bästa alternativet och har inte det minsta intresse att ändra något. Vi har ju blivit itutade att vi kommer att få så dålig pension att vi inte ens kan sluta jobba vid 65 års ålder. Jag tror också att insikten om ekorrhjulet kan vara skrämmande för många som då skulle tvingas erkänna att man gjort felaktiga val i livet. Då känns det tryggare att stoppa huvudet i sanden.
  Mvh Karin

  • Tack Athena!

   Ja, visst är mantrat att pensionen är usel märklig och irriterande! Jag tror det finns en väldigt stor målgrupp för budskapet om ekonomisk frihet bland 50+ men också ett väldigt motstånd, kanske av anledningar som du pekar på!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna