Månadsekonomi december – årsbokslut och tankar kring framtiden

6
133
Utgifterna månad för månad sedan vi började föra kassabok.
2016 gick vansinnigt fort och nu är tabellen fylld med data i samtliga månader.

Vi framställs, eller framställer oss själva, som extrema sparare vilket kan ifrågasättas när vi summerar december och hela året 2016. Vi spenderade 35 963 kronor i december. Det var några poster som drog iväg. Tandläkarräkning och glasögon till Alva, lite dyrare mat –  vi var ytterligare en person i hushållet stora delar av december och så var det jul – julklappar (förs som övrigt) och lite gårdsprylar (det mesta var fröer). Vi köpte också en ny mobiltelefon i födelsedagspresent till äldsta dottern. 

Sparkvoten i december blev låg för att vi inte förde undan mer pengar än 29 800 kronor. Det betyder att det blev mycket kvar på lönekontot som kommer höja sparkvoten i januari. 

Vår ekonomi består av tre delar

Under året har vi startat upp ett nytt boende i form av en liten gård. Det har inneburit kostnader i sig och dubbla driftskostnader som försvinner vid halvårsskiftet. 

Vi har en stor del fasta kostnader. Tar vi vårt boende, barnomsorgskostnaden och CSN så summerar det till 15 800 kronor per månad i snitt under 2016. Säljer vi bostaden, slutar jobba – barnomsorgskostnaden blir = 0 kr – och betalar av CSN-lånet* så sjunker den här posten samman . Det är boendekostnaderna på gården som blir kvar. 

Det vi faktiskt “spenderar” är i snitt 15 410 kronor per månad. Det är det som vi bokför som rörlig kostnad i tabellen ovan. Då ingår resor (vi var utomlands en gång), mat, försäkringar, semester, nöjen, äta ute, alkohol, mobiltelefoner, julklappar, presenter … Den här delen är den viktigaste delen för oss när vi ser på vårt sabbatsår. Det är den här delen som gör att vi kan säga att vi tror på en månadsbudget på 20 000 kronor per månad inklusive boendet. 

* Mitt CSN är klart i år. Min sambo har något år till kvar. Eventuellt betalar vi av hennes också under året men vi har inte bestämt något ännu. 

Vad har vi lärt oss under året? 

Vi har kostnader vi kan kalla “cost of operations”. Ska vi trycka ned matkostnaderna med 1 000 – 1 500 kronor per månad så måste vi jobba mer med frågan. Den orken eller intresset finns inte. Alkoholen blir dyr för oss, bland annat för att vi ofta dricker delar av den ute på krogen som en del i After Works eller andra sociala övningar. 

Ja, det faktum att vi äter ute beror ibland faktiskt på att vi reser i tjänsten. 

Det är ingen ursäkt, eller ens en förklaring utan jag ser det mer som en möjlighet. Vi vet att vi kan spara mer om vi har mer tid och ork utan att det alls kommer påverka vår livskvalité. Det kan till och med var tvärt om! Att dricka egentillverkad öl med sambon en torsdagseftermiddag efter jobb i trädgården kan vara minst lika trevligt som att dricka en öl en snorig torsdag på en pub.

Men det vi visat under 2016 är också att vi nått någon sorts jämvikt. Att spara mer kräver mer insats som kräver mer energi och ork som vi inte har. Men i princip så tror jag faktiskt att vi går back på mitt extrajobb! Vi skulle kunna spara in de pengarna jag tjänar på maten enbart om vi ville! 

Utgifterna månad för månad sedan vi började föra kassabok.

Allt är inte utgifter

Under 2016 har jag tittat speciellt på intäktssidan. När vi redovisar inkomster slår vi samman bidrag, extraknäck och bloggpengar i en klumpsumma men väljer alltså här att redovisa ingående delar. 

Jag har skjutit utbetalningen av extraarbetet in i nästa år, därför är den inkomsten 0 kronor och blogginkomsten är inte utbetald så den ingår därför inte i totalen i tabellen ovan. Jag har utöver det belopp som jag redovisat här fakturerat för annonsering här på bloggen. Röran mellan skattade värden och oskattade är dock enastående och jag redovisar bara Googles annonsintäkter här, som är oskattade. 

Lön 73 562 kr
Extraarbete 0 kr
Blogg (annonsering) 410 kr

Bloggen hade 49 829 visningar under månaden. En ökning med nästan 50% sedan föregående månad!

 

 

 

Hur blir det på sabbatsåret?

I inlägget “Är vi ekonomiskt fria till sommaren …” så redovisar jag lite tankar kring ekonomin under sabbatsåret och framåt. Där har jag antagit att vi kan leva på 20 000 kronor i månaden. Den bästa uppskattning vi har idag bygger på att vi tar den genomsnittliga rörliga kostnaden per månad under 2016 (15 410 kronor) och lägger på kostnaden för bostaden, säg 4 000 kronor. 

Ett annat sätt är att ta januari och februaris siffror och säga att vi hamnar kring 13 000 kronor med bostadskostnaderna inkluderade om vi uppskattar kostnaderna för våra basala behov. På det ska vi räkna med något tandläkarbesök, glasögon och någon mobiltelefon så anta att vi behöver ytterligare 2 000 kronor per månad. 

Året som helhet

Vi har skurit bort massor av våra måsten. Barnförsäkringar, semestrar, nöjen, nya kläder och olika typer av elektronikutrustning är historia. Vi hittade också nya goda levnadsmönster under årets tidiga månader. För inte bara sparade vi pengar vi levde även något bättre i januari och februari med lite bättre relation till maten och i princip ingen alkohol. 

Tyvärr så kan vi inte hålla i det riktigt som jag önskar utan vi trillar sakta tillbaka i invanda mönster. Det gör att vi inte möter våra budgetmål för mat och hushållsposterna – en mindre miss – eller alkohol och äta ute. Båda de posterna bommar vi budget ganska rejält på. 

Resor är som det är. Vi har inte rest på saker som vi inte tyckt varit viktiga. Posten övrigt är också hög, men där var vår budget nog orealistisk. I övrigt klarade vi ganska tajt satta mål! 

Vi bokför 528 800 kronor som sparande. Om vi lyckas leva på 20 000 kronor per månad på gården så innebär det att vi sparat in till 3,1 års ledighet (vi får ju barnbidrag även när vi är lediga!) under ett år! Säger vi att vi klarar oss på 15 000 kronor per månad så räcker 528 000 kronor i 4,9 år. 

Sista gången i den här formen

December 2016 får sätta punkt på två och ett halvt års redovisning av vår månadsekonomi. Vi kommer fortsätta föra kassabok på precis samma sätt som förut men det känns inte meningsfullt att lägga så mycket tid på det på bloggen längre. Poängen är gjord och vi har inte så mycket att tillföra i ämnet mer. I takt med att vi blir mer offentliga så minskar dessutom intresset för att redovisa våra inkomster i den form som vi gjort. 

När vi kommer igång på gården så finns det dock goda skäl till att återkomma med vad vi får för faktiska månadskostnader och då kommer redovisningen återkomma i någon form. 

Tack för de här åren och tala gärna om ifall ni fått ut något av vår redovisning och vad ni skulle vilja se i framtiden!

Ni hittar samtliga inlägg jag gjort kring våra månadskostnader i kategorin månadskostnder

sidan om vår månadsbudget hittar du sammanställning över samtliga år och mer information. 

6 KOMMENTARER

 1. Mycket trevligt att ta del av annan familjs verklighetsbaserade “frihets” budget/faktiska kostnader.

  Ser rimligt ut!

  Men se upp med att vara för tighta med mat utgifter, vi är alla olika, vår familj anser att go mad, mye mad & mad i rättan tid är basalt. Kort sagt en fundamental del av livsglädjen.

  Att födan tillagas från råvaror inköpta till rätt pris är däremot självklart. Speciellt när tid finns för detta utan att välja bort andra “måste”.

  Hörde av jobb kollega då jag tog upp senaste Mandelman avsnittet att de tar inträde för besökare på deras gård, även en regnig höstdag.

  Livet på gården ger då både möjlighet till inkomst och risk att du med familj blir nertrampad i den skånska myllan, av ekorrhjulingar som vill titta på “tosingarna”. Fundera på hur ni vill ha det.

  Slutar aldrig att överraskas över att flertalet över huvud taget inte fattar vad vi håller på med. Att gå utanför “normen” straffas hårt socialt i detta fantastiska Sverige.

  Bra att vi har dessa forum för att utbyta tankar med likasinnade. Jag har tre riktiga vänner (undantaget sociala medier) som förstår/har samma målbild. Hur många har du?

  • Jag tror inte jag har någon som begriper vad vi håller på med runt oss faktiskt. Det är en rolig fråga jag aldrig fått men svaret är nog faktikt snudd på noll. Jag blir lurad ibland, främst av konstnärssjälar och målinriktade träningsnördar, men nä ….

 2. Jag blir lite nyfiken på vad ni har för jobb/yrkesroller i och med att ni verkar tjäna så mycket? Vi är två disputerade ingenjörer och vi ligger långt från era inkomster (vi är dock lite yngre, men ändå)…

  • Hej Karin,

   Vi är chefer och projektledare. Jag har också en bakgrund som doktorand även om jag inte har någon examen.

   Hos oss är rollen en del, men spridningen är stor. Det handlar mycket om yrkeskarriär, möjligheten att förhandla lön vid rätt tillfälle, tuffa förhandlingar varje år och byte av företag vid rätt tidpunkt. I synnerhet min lön är avvikande i mitt företag. Min sambos inkomst är ganska typisk där hon jobbar map befattning.

   Det handlar också om att få möjligheten att göra, nyttja sin kompetens och jobba hårt. Här kan ibland fina akademiska titlar verka motsatt. Specialistroller på sidan ger dig aldrig den möjligheten vilket gör karriären ganska svår. Livet måste levas “på tå” blir du stående på hela foten så går möjligheterna dig förbi.

 3. För mig är det mycket intressant med er tydliga och noggranna redovisning. Det är lätt att jämföra med vår kassabok och se, vad som skulle gå att förändra. Kommer du att uppdatera kassaboken här på bloggen varje månad ändå utan eget inlägg? Det är så mycket bättre att ha verkliga människor och verkliga kassaböcker att jämföra med och inte bara statistiska beräkningar på genomsnittlig matbudget per person t ex.
  Det jag har fått ut från er redovisning är både konkreta siffror, men även sättet att tänka runt siffrorna, som är utvecklande. Jag har fört kassabok i ca 10 år, men först börjat tänka och jobba med siffrorna sista året. Innan dess var det faktiskt ganska meningslöst, förutom att det gav en trygghetskänsla att vi inte brände mer pengar än vi fick in.
  Det är inte så lätt att prata konkret privatekonomi i bekantskapskretsen, så dina siffror är mycket uppskattad av mig!

  • Hej Anna2,

   Jag håller helt med och syftet med publicerandet var just att ge en sorts referens. Men nej, det kommande halvåret har jag inte tänkt publicera något alls.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna