Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen

Jag orkar inte mer – när jobbet skadar själen är en reportagebok skriven av Elinor Torp. Den handlar om socialsekreteraren Lasses självmord. Jag har läst den och reflekterar både över det tragiska självmord boken handlar om och om våra arbetsplatser lite mer generellt. 

Boken berör inte alls mina lärdomar från mina jobbrelaterade bekymmer som, även om de inte var i närheten av Lasses verklighet faktiskt har vissa likheter. Jag har lärt mig följande:

  • Lär dig hantera dig själv och dina tankar. Lasse ältade ihjäl sig själv. Det är en nedbrytande process att ha en arbetsplats som inte fungerar, att dessutom hantera en hjärna som löper amok gör processen än värre. 
  • Jobba för att minska ditt ekonomiska beroende. Aldrig mer sätter jag mig i det läget att jag med metallsmak i munnen förflyttar mig till möten där andra människor helt äger mitt öde! Aldrig! 

Vill du lära dig mer kring dina tankar så kan jag rekommendera meditation, eller att du läser mer på Överlevnadsguiden.se som har två läsvärda inlägg om att just älta: 

Vill du lära dig mer om att bli ekonomiskt obunden stannar du här! Lasse som var 55 år med vuxna barn och jobbande sambo och skulle, så vitt jag begrep från det som skrivits, fått ekonomiska problem ganska omgående om han blivit av med jobbet. Åtminstone hade han den känslan vilket framkommer tydligt i det material i form av mail som citeras i boken. 

DN har skrivit en hel del om fallet i ”Lasses död var så helt igenom meningslös”.

Även ÖP har skrivit och bland annat noterat följande

ÖP har tidigare berättat att 64 medarbetare köptes ut mellan 2000 och 2013 i Krokom för totalt 4,3 miljoner kronor. Avgångsavtalen låg på allt från 20 000 kronor till 800 000 kronor. Hälften var anställda vid socialförvaltningen.

Jag hittade boken på biblioteket!