Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Idag är det hundra arbetsdagar kvar

Idag är det 100 arbetsdagar kvar till vårt planerade sabbatsår när vi justerat för påskledighet och långhelgerna i vår. Det firar vi med riktig sjukstuga här hemma (min sambos lidande slår barnen i Afrikas lidanden, genom alla tider).

Räknaren här nedanför anger det totala antalet dagar, timmar, minuter och sekunder kvar totalt till midsommaraftonsmorgonen klockan 06:00 då vår ledighet börjar på allvar. Det är naturligtvis mer än 100 dygn då det ingår helger och ledigheter.

 

I veckan har vi lämnat in tjänstledighetsansökningarna till våra respektive arbetsgivare och där ansökt om två års ledighet. Min chef och organisationen bakom har väldigt svårt att förhålla sig till hela idén att någon skulle sluta lönearbeta. Ibland tror jag att det faktum att jag inte verkar behöva jobba för pengar är det som rubbar deras cirklar mest.

Får vi inte tjänstledigt så är plan b att jobba ett år till och säga upp sig efter det tror jag, men vi tar det lite som det kommer. Vi borde rimligen kunna få tjänstledigt så vi håller fast vid vår huvudlinje.

100 arbetsdagar!

Varför gör vi då det här? Om vi inte gillar jobbet är det väl bara att byta verkar vara en av de vanligaste synpunkterna. I någon mening är det relevant, men här ligger också en av mina största lärdomar som ni strax kommer se.

Först, för att få lite struktur så delar vi upp frågeställningarna kring jobbet och problematiken arbetet i två delar:

  • Det som är kopplat till din och min tjänst. Här tar jag med arbetsplatsen, chefen, kamraterna, påverkansmöjligheter och arbetsuppgifterna.
  • Arbetslivet i ett vidare perspektiv. Synen på individer, oflexibla arbetstider, stress, resande, öppna kontorslandskap, brist på motion och delaktighet.

Det är ingen självklar gräns mellan de två punkterna, men vi kan säga att den övre punkten ändras direkt med byte av arbetsgivare, även inom samma bransch och om du får liknande arbetsuppgifter medan den undre är mycket mer strukturell. För att komma åt nackdelarna med jobbet i den undre punkten krävs större förändringar än byte av arbetsgivare.

Jag – ja vi båda vuxna i familjen faktiskt – vill ändra båda punkterna ovan! I själva verket är då byte av arbetsgivare lite kontraproduktivt. Det betyder nya åtaganden, lära nytt och en extra insats för att komma igång på nya arbetsplatsen.

Men det betyder inte att jag inte försökt hittat en ny arbetsgivare. Men det var inte så lätt, av flera anledningar.

  1. Jag sökte nya jobb när min nuvarande situation var den sämsta någonsin. Det ger ett uselt ingångsläge. Både vad gäller självkänsla och referenser.
  2. Jag hade inte bestämt mig för vad jag ville göra och vilka frihetsgrader jag kunde jobba med i form av lön, karriär och arbetsort. Jag trodde att  jag skulle ha minst lika goda förutsättningar att hitta något kul på min nuvarande arbetsplats som någon annanstans.
  3. Det är svårt att söka jobb när man närmar sig 50 år och det tar en enorm tid!
  4. Allt ovan gjorde, eller kanske berodde på, att jag inte satsade helhjärtat på att hitta ett nytt jobb.

Mitt problem var att jag tvingades fatta beslut om min karriär i sämsta tänkbara läge. Det är en tung lärdom och kanske den största erfarenheten jag tar med mig. I själva verket kan vi säga att den här bloggen i sin helhet handlar om att skapa sig själv en så god position som möjligt för att kunna påverka sin framtida karriär, inte nödvändigtvis avsluta den.

 

 

Nästa fråga handlar om huruvida vi ska jobba alls och i så fall hur. Frågan beror helt på förutsättningarna! Jag vill ha ut mer av livet. Ju mer tid jag måste lägga på att tjäna samman pengar till sådant som jag inte tycker bidrar speciellt mycket ju färre val har jag. Jag kan köpa en ny Audi idag om jag vill, men då får jag stoppa in några år till i en ganska själadödande kvarn. Jag vill unna mig något annat i stället. Lära nytt, utvecklas och träna mer.

Lärdom nummer två i det här är insikten i hur viktigt det är att kunna hitta vägar framåt. Vi har inte satsat på stora mål långt bort i tiden. Vi har gått på ganska jordnära mål, prutat enormt på våra krav – utan att ge avkall på grundsyftet – och haft en ändlig tidshorisont.

Vi bränner inte heller några broar. Inga långfingrar i luften när vi lämnat in papper och inte heller några hårda uttalanden kring att vi aldrig ska jobba mer. Det finns en enorm uppsida i det här, det är jag helt övertygad om, men risken är låg.

Läs gärna: Förändring när partnern inte vill vara med