Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Är vi ekonomiskt fria till sommaren – Ja enligt senaste simuleringarna!

Då det kommit till en hel del nya läsare så postar jag om det här inlägget från oktober 2016. Det visar hur vi ser på ekonomin framöver och berör fråga om vi bara har pengar till ett sabbatsår eller om vi skulle kunna gå på ”permanent vacation”. För många är det stora summor som står i arket men det är inga magiska summor faktiskt. Tvärt om så ser det ut som att vi skulle kunna klara oss för evig tid på cirka 3 MSEK trots att vi är en familj med fyra barn! Till inlägget!

Som ni säkert läst här är vårt mål att ta sabbatsår från vårt vanliga liv, med start sommaren 2017. Sedan kör vi ett eller två år under helt andra förtecken, för att sedan gå återgå till ett mera vanligt liv efter det, tror vi. Vill du ha lite mera bakgrund så rekommenderar jag sidan som heter Sabbatsår uppe i bloggens huvud.

En av de saker som spökar lite för oss när vi planerar framåt är ekonomin, vi är nämligen precis på gränsen till att kunna sluta jobba för evigt sommaren 2017, och kan därför göra sabbaten permanent. Men det är lite på håret. För att kunna spå om framtiden så använder jag ett kalkylark som är ganska enkelt i sitt upplägg. Det svåra är att veta vilken data som gäller för framtiden. Vi har två ingångsvärden. Vårt kapital – det fria kapitalet som finns exempelvis på Avanza – och mitt pensionskapital som är låst fram till 55 års ålder. Det fria kapitalet sommaren 2017 består av det vi sparat och det vi får kvar när vi säljer vår lägenhet.

Nu har börserna gått ganska starkt på senare tid och vi har sparat bra, samtidigt har jag skäl att tro att vår tidigare bedömning om lägenhetens värde är lite väl pessimistisk. Jag har nog också varit lite för försiktig med pensionskapitalets värde till sommaren, så med en upprevidering på alla fronter så får jag en simulering enligt nedan.  (Ni kan klicka på bilden för att göra den större).

Tre olika scenarion. Längst ned är den som är närmast verkligheten från vad vi vet nu.

Tre olika scenarion. Längst ned är den som är närmast verkligheten från vad vi vet idag. (2017 i praktiken sista halvåret 17 och första 18 osv.)

Först räknar jag allmänt på två scenarion, ett där vi får 4% avkastning på vårt kapital och ett med 6%. Sedan har jag satt årtal och räknat med inkomster som vi idag vet att vi kommer ha i någon form och får då fram en simulering som säger att vi borde kunnat öka vår förmögenhet med knappa 700 000 kronor fram till jag fyller 55 år (gråa raden).

Efter jag fyllt 55 år så finns simuleringar här på hur ekonomin skulle kunna se ut.

 

 

Vill du läsa mer kring logiken bakom simuleringen så rekommenderar jag inläggen kring 4% regeln här och här. Annars får du tillgång till arket så du kan göra dina egna simuleringar här.

Vill du läsa ännu mer i liknande ämne som ovan fortsätter du här.