Är vi ekonomiskt fria till sommaren – Ja enligt senaste simuleringarna!

28
101
Tre olika scenarion. Längst ned är den som är närmast verkligheten från vad vi vet nu.

Då det kommit till en hel del nya läsare så postar jag om det här inlägget från oktober 2016. Det visar hur vi ser på ekonomin framöver och berör fråga om vi bara har pengar till ett sabbatsår eller om vi skulle kunna gå på “permanent vacation”. För många är det stora summor som står i arket men det är inga magiska summor faktiskt. Tvärt om så ser det ut som att vi skulle kunna klara oss för evig tid på cirka 3 MSEK trots att vi är en familj med fyra barn! Till inlägget!

Som ni säkert läst här är vårt mål att ta sabbatsår från vårt vanliga liv, med start sommaren 2017. Sedan kör vi ett eller två år under helt andra förtecken, för att sedan gå återgå till ett mera vanligt liv efter det, tror vi. Vill du ha lite mera bakgrund så rekommenderar jag sidan som heter Sabbatsår uppe i bloggens huvud.

En av de saker som spökar lite för oss när vi planerar framåt är ekonomin, vi är nämligen precis på gränsen till att kunna sluta jobba för evigt sommaren 2017, och kan därför göra sabbaten permanent. Men det är lite på håret. För att kunna spå om framtiden så använder jag ett kalkylark som är ganska enkelt i sitt upplägg. Det svåra är att veta vilken data som gäller för framtiden. Vi har två ingångsvärden. Vårt kapital – det fria kapitalet som finns exempelvis på Avanza – och mitt pensionskapital som är låst fram till 55 års ålder. Det fria kapitalet sommaren 2017 består av det vi sparat och det vi får kvar när vi säljer vår lägenhet.

Nu har börserna gått ganska starkt på senare tid och vi har sparat bra, samtidigt har jag skäl att tro att vår tidigare bedömning om lägenhetens värde är lite väl pessimistisk. Jag har nog också varit lite för försiktig med pensionskapitalets värde till sommaren, så med en upprevidering på alla fronter så får jag en simulering enligt nedan.  (Ni kan klicka på bilden för att göra den större).

Tre olika scenarion. Längst ned är den som är närmast verkligheten från vad vi vet nu.
Tre olika scenarion. Längst ned är den som är närmast verkligheten från vad vi vet idag. (2017 i praktiken sista halvåret 17 och första 18 osv.)

Först räknar jag allmänt på två scenarion, ett där vi får 4% avkastning på vårt kapital och ett med 6%. Sedan har jag satt årtal och räknat med inkomster som vi idag vet att vi kommer ha i någon form och får då fram en simulering som säger att vi borde kunnat öka vår förmögenhet med knappa 700 000 kronor fram till jag fyller 55 år (gråa raden).

Efter jag fyllt 55 år så finns simuleringar här på hur ekonomin skulle kunna se ut.

 

 

Vill du läsa mer kring logiken bakom simuleringen så rekommenderar jag inläggen kring 4% regeln här och här. Annars får du tillgång till arket så du kan göra dina egna simuleringar här.

Vill du läsa ännu mer i liknande ämne som ovan fortsätter du här.

 

 

28 KOMMENTARER

 1. Underbart och inspirerande att läsa, tack. Har gjort resan nyligen och det är oerhört spännande, och samtidigt skrämmande, då man inte tror sig veta tillräckligt trots allt. Dock hoppas jag att ni liksom jag med erfarenhet i efterhand kommer säga “detta var väl inga problem”. Kul att läsa om er resa in i denna tillvaro. Antar att det gått åt ett och annat excelark?

  • Tack Dan,

   Ja vi har räknat så vi blivit gröna. Rätt meningslöst men samtidigt lite nödvändigt.

   Menar du att du är “ekonomiskt fri” eller att du haft/har sabbatsår?

   • Hej, gjorde på liknande sätt, tog ett sabbatsår och är sen en kort tid helt fri. Är dock några år äldre än ni, och vet inte om jag skulle kunna gjort det tidigare kanske, men jag hade väldigt höga kapitalkrav, för att vara så säker jag bara kunde.

    • Ok,

     Det är väl en läggningsfråga och lite åldersrelaterat också hur man ser på säkerhetskraven (det verkar som ju finare tjänst, högre inkomst och högre krav man har ju svårare är det att sluta jobba även om man vill). I den här kalkylen så är utgifterna satta till 20 000 kronor i månaden vilket är relativt högt. Jag skull tippa på att vi snarare borde ligga kring 15 000 kr/mån om vi lever som nu fast ute i skogen.

     • Bra inlägg! Ser att du räknar på 20k/månaden i utgifter men summerar det till 168k per år. Borde inte det bli 240k? Eller missförstår jag?

     • Hej Johan,

      Jag drar bort barnbidraget direkt på kostnaderna. Inte helt logiskt, men de finns alltid där så …

     • Känner inte till hur korrelationen att vilja/kunna sluta är gentemot tjänstetyp eller inkomst, i mitt fall har jag mestadels arbetat som vaktmästare. Det som avgjort för vår del har varit sjukdomar och annat trist.. Men “all’s well that ends well.” Tack även för länkarna, intressant som det mesta annat här;)
      /Dan

     • Känner inte till korrelationen mellan tjänstetyp, inkomst samt viljan att sluta arbeta. Har själv mestadels varit vaktmästare. Andra trista faktorer, sjukdom etc avgjorde för vår del.
      /Dan

 2. Spännande att läsa och jag skulle tro att ni faktiskt är fria. Gjorde själv ett försök att göra en liknande simulering med lite längre tidshorisont och för oss visar det sig att det finns en liten svaghet kring ålder 55-58 där det kan bli lite tight. Dock räknar vi då inte med någon inkomst alls under åren efter 2018 och det är ganska osannolikt. Om möjligheten att ta ut pension från 55 förändras kan det bli lite spännande å andra sidan undrar jag om en eventuell förändring av tjänstepension och IPS verkligen kan gälla redan existerande avtal…hur som helst allt tyder på att vi klarar oss till 58 och sen borde åtminstone lite av pengarna var tillgängliga…och sen som sagt…det är nästan omöjligt att inte tjäna lite pengar om man är en fysiskt och psykiskt fungerande människa med lite initiativförmåga.

  Vår översiktliga simulering går att se här http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/favorit-i-repris-frihet-med-begränsat-kapital-–-hur-ser-säkerhetsmarginalen-ut

  • Tack, jag ska ta mig ett span!

   Som du ser hos oss spelar det inte jättestor roll om utbetalningen flyttas till 58, då vi i princip har vårt fria kapital helt intakt enligt simuleringen med de antaganden jag gjort. Vad jag har läst hitintills så kommer man inte flytta datum på ingångna avtal, men villkoren kommer att bli sämre för nya avtal och justeras vid avtalsuppdatering.

  • Hej FFF,

   Jag har läst ditt inlägg och vi verkar ligga ganska lika i upplägg men jag räknar nog med att vi klarar oss på mindre än 20 ksek i månaden och så har vi högre barnbidrag än er. Men mycket är lika. Men jag har kortare sträcka till 55 det gör att jag kanske har lite mer “gynnsamt läge” så.

 3. Hej!
  Betraktar du gården som “bundet kapital som skulle kunna säljas för att börja hyra” om något går fel i kalkylen? Hur bundna är ni alltså vid att kunna äga ert boende?

  • Det beror på tidpunkt. När barnen är utflugna kan vi båda tänka oss väldigt enkelt boende. Typ husvagn. Innan dess så är set jobba som gäller om planen slår snett.

 4. Hej
  Den summa pengar som blir över efter försäljningen av lägenheten. Hur planerar ni att investera den och med vilken takt?

  • Jag har lärt mig massor om investeringar, och mig själv, under den tid jag hållit på nu och därför räknar jag faktiskt med att investera största delen i fonder. Hur fort det går beror lite på hur “läget” känns. Med lite tur har vi fått en rejäl sättning på börsen fram till sommaren och kronan är urstark. I så fall blir det nog i rask takt. Annars kanske inköpen sker med en takt om 100 000 i veckan eller något i den stilen.

  • Nej, jag räknar med att 4% är inflationsskyddad avkastning på aktier som jag bedömer som inflationssäkrade. Upplägget följer den klassiska 4% regeln som jag tror är länkad till i inlägget.

 5. Hej

  Kul blogg, hittade dig via Sparpodden 🙂

  Jag har gjort en liknande resa, sagt upp mig och jobbar som konsult istället. Då kan jag styra min tid mer och jobba mindre vissa perioder. Har levt sparsamt, därmed betalat av bostad, studielån och lånet på bilen. Det är såååå skönt att inte ha några skulder, helt obeskrivligt 🙂 Din kalkyl är jätteintressant för att räkna på tidig pension.

  En fråga bara, i kapitalet på 3,3 Mkr så ingår väl kapitalet från försäljningen av er bostad? Var ska ni i så fall bo och kommer det då att bli realistiskt att totalkostnad blir 168 tkr/år. Förstår det som att det är er totala kostnad för mat och bostad (minus avdrag för barnbidrag)? Det är bostaden som är den svåraste kostnaden att få ner.

  Väntar nyfiket på ditt svar 🙂

  Tack för en bra blogg 🙂

  CH

  • Tack och välkommen!

   Jag tycker du verkar ha hittat en bra väg framåt. Intressant!

   Frågan kring pengarna: 3,3 Mkr innehåller pengarna från försäljning av vår bostad vi har nu, men vi äger fortfarande gården vi ska flytta till! På gården är 20 000 kronor i måanden en högre utgiftsnivå än vi har i stan idag. Under 2016, med heltidsjobb och resande, så har vi legat något under det skulle jag gissa. Jag kommer med en årsammanställning vilken dag om helst så ska vi titta mer på det.

 6. Ok, förstår. Har missat att ni har en gård ?, nice. Kommer du kunna handla med cykeln när ni bor på gården?

  Hur gör ni med barnen, måste de byta skola?

  Själv så har jag två tonåringar och det kommer bli lättare att leva fullt ut på detta sätt när de har flyttat hemifrån. Hur gamla är era barn?

  Många skulle hävda att barnen blir “lidande” när vi vuxna är sparsamma. Jag vill hävda motsatsen. Jag har lärt mina barn värdet av pengar, de har fått förvalta sina pengar från början och är ganska sparsamma jämfört med sina kompisar. De kommer ha nytta av den kunskapen resten av livet ??

  Följer med spänning dina uträkningar, hur jag ska lösa det med pensionen (fyller 50 i år) börjar närma sig ?

  Helena

  • Hej CH,
   Ja, jag körde endast med cykel i somras, men av en rad olika skäl så kommer vi köpa en enklare bil i vår.

   Våra barn är 4, 6, 10, 12 år.

   Helt rätt, dessutom är ju inte sparande bara ett beslut att avstå. Vi gör massor av saker ändå som andra barn inte får för de inte hinner. Vara med och baka för att nämna något.

   Räkna på!

 7. Det här är ju superspännande. Upptäckte också din blogg via sparpodden. Väldigt intressant och en ögonöppnare. Jag har sedan många år tillbaka levt snålt, sparat mycket pengar och läst många sparbloggar. Men jag har nog aldrig fått svar på “hur mycket bör du ha sparat ihop då?”. Ligger jag i fas, ligger jag före eller efter – hur mycket ska man ha? Fram tills att jag hittade er blogg.

  Nu när jag räknar ihop tjänstepension, inkomst- och premiepension, eget sparande och bostadsvärde så ligger jag bra i fas för att nå 6.7miljoner tills jag fyller 55 år. 6.7miljoner motsvarar 20 årslöner av lönen jag hade när jag var 35 år. Då kommer jag kunna ha en kanonbra “lön”, som ligger under nivån för statlig skatt (som alla pensionsbloggar tjatar om) och 20 år då jag förhoppningsvis är frisk i kroppen. Sen är det ju, som någon skrev ovanför, i princip omöjligt att inte tjäna några extra slantar under dessa 20 år.

  Jag vet inte hur jag resonerar när jag väl är 55 år, men jag vill iallafall kunna ge mig möjligheten att gå ner i deltid om jag önskar.

  Nu börjar nästa resa – att mentalt ställa om – det är mycket klurigare än plus och minus. Vad ska man fylla dagarna med när man inte jobbar?

  • Hej Fredrik H!

   Välkommen!

   Räknar du som jag gjort i tabellen då där jag slagit samman pensionspengar med “fria skattade pengar”? Hur matchar den förmögenheten dina tänkta utgifter?

 8. Hej!

  Jag tror du har glömt inflationen i kalkylen. Du borde räkna med 2% eller 3% inflation för dina utgifter för varje år som går. tex.
  år 1: utgift 168000 kr
  år 2: utgift 168000*1,02=171360 kr
  år 3: utgift 171360*1,02=174787 kr
  år 4 etc etc

  Då borde kalkylen bli mer korrekt, eller tänker jag fel ?

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna