Tjocka släkten

19
62

2016-12-15:Det här inlägget skrevs från början i september 2014. Idag har jag snyggat till inlägget lite och förtydligat delar av inlägget. Håll tillgodo!

Igår var jag på kalas hos min mor och hela tjocka släkten. Som alltid erbjuder min familj goda möjligheter till reflektion och frustration även om det denna gång inte var så farligt. Det som resulterade i något tänkvärt denna gång var kopplat till diskussioner om sparande, konsumtion och de livsstilsförändringar som vi infört på sistone i vår familj.

Igår var det transporter som diskuterades mest. Vi har ingen bil utan åker kollektivt – buss och tåg – vilket i princip gör att vi vid varje besök hos någon släkting hamnar i diskussioner kring resande och bilägande. “Hur gör ni då” var temat för dagen och mina föräldrar kände sig frågande till hur man tog sig från perrongen, där tåget stannar, upp i den lägenhet där de bor. Att de ser perrongen från sin lägenhet gav dem ingen ledtråd alls. För att inte tala om hur obegripligt det var hur vi tog oss från vår lägenhet till stationen i den stad vi bor. Att gå till och från något man kan se var en tufft mental utmaning, men bussåkande i hemstaden och tågresan tillsammans verkade bara vara för mycket i form av umbäranden. Det gjorde att min far kände sig tvungen att säga det så vanliga “det blir ju konstigt om man inte ska unna sig något”.

Unna sig gör man alltid på bekostnad av något.

Jag har hört det uttrycket “unna sig något” hela mitt liv men det var först i går som jag insåg att jag på allvar inte vet vad det betyder! Mina föräldrar verkar ekonomiskt pressade som pensionärer med begränsad budget och i synnerhet min far hanterar inte det något vidare alls. Ändå blir han störd över att jag inte verkar konsumera enligt förväntningarna på något sätt. Eller vad kan ligga bakom?

När han sa sitt “det blir ju konstigt …”, insåg jag att jag inte förstod vad han sa, trots att han sagt det så många gånger förr. För vem och varför skulle jag “unna mig något” när det gäller transporter? Vad skulle jag uppnå och vad skulle det innebära? Den frågan är i högsta grad intressant men jag låter den hänga i luften och fortsätter längs ett annat spår.

 

 

Tidigare i mitt liv så har jag lite förenklat sett på saker och ting så här:

 • Jag har en inkomst.
 • Jag har ett liv i detta nu.
 • Jag har en vilja och olika behov som resulterar i inköp.

Det betyder i princip att jag i en given situation tittat på om jag har råd, om jag vill prioritera något och om det är prisvärt. Att då föra pengar från denna verklighet till något annat, så som sparande, blir bara ytterligare en begränsning. Den begränsningen kan jag försöka dribbla bort genom att använda uttrycket “att unna sig något” och frasen passar på något sätt in.

Nu tänker jag mer så här:

 • Jag har en inkomst.
 • De pengar jag tjänat idag har kostat på i form av ändlig tid och energi. Det är inget jag byter bort lättvindigt.
 • Vad ska jag med det här till? Orkar och hinner jag ta till mig något jag köper?

När min far då säger “unna sig” landar det inte längre i något sammanhang. Varför ska jag vid en förflyttning från punkt A till punkt B lägga mer pengar än nödvändigt? I synnerhet när jag inte gör avkall på vare sig säkerhet eller komfort?

19 KOMMENTARER

 1. Unna sig handlar kanske lite om hur din far ser på er familj och att han vill se er framgångsrika och lyckliga. I detta samhälle framställs det ofta att den framgångsrika människor konsumerar mer och lever lite lyxliv.

  • Hej Johan,

   Ja kanske, men han vet ju ganska väl var vi är i livet, så han har ju facit. Jag kan inte se vad vi skulle kunna ändra genom att slösa. Men du har helt klart en poäng. Han blir glad når pengarna rullar.

 2. Som du skriver; dom pengar man tjänat har kostat tid och energi. Ingen större mening att för dessa köpa saker för att imponera på människor. Själv har jag en ‘farbror’ som alltid gnäller över sina elräkningar och elbolagen i stort. Jag föreslog att han skulle sälja sin nya bil, han kör nästan aldrig men tvättar den jämnt, och investera dom 250k han får i exempelvis Fortum. Utdelningarna räcker till elräkningarna i evinnerlig tid och stiger elpriset så ökar antagligen aktierna i värde, menade jag. Sen dess är jag idiotförklarad i släkten.

  Detta med bilar är ett mycket känsligt ämne, den sista symbolen för manlighet och det viktigaste innehavet för män som har någon orsak att tvivla på sin egen manlighet.

  Vänligen.

  • Sjodan,

   Idiotförklarad av släkten är jag sedan länge 🙂 Vi får bilda stödgrupp!

   Jag har lyckats pricka nästan alla heliga kor: Mulltoa, ekomat, cykla förkyld utan hjälm, barnförsäkringar och så bilen! Jag får snart emigrera! 🙂

 3. Bilar kan vara så mycket! Kukförlängare, statusmarkörer, eller helt enkelt underbara!

  Jag unnar mig inte så mycket men en bil som är komfortabel och endast skapar intresse hos dom som har en böjelse för lyteskomik.

  Lever i spenaten men tycker allt över 2 individer/ km2 är odräglig trångboddhet, utan livsutrymme!

  Den tar mig ut till friheten snabbt och lätt.
  Den hjälper till där samhällets kontrakt havererat. Statens våldsmonopol, vård och utbildning, ersätts av den mest frihets skapande uppfinningen, sen avskaffandet av slaveriet! ?

   • Det är den där jävla alkoholen!

    Hustrun fyller år idag så det blev lite vin till middagen!

    Kommer igen i morgon och är lite mer anti!

    • Du kanske skulle ha alkolås på datorn? 🙂

     Nej, lite mer allvarligt så har du rätt i vissa delar av din beskrivning samtidigt som bilen dödar massor av människor, långsamt. Den frihet du refererar till är tveksam om du tycker att du är friare för du kan åka till ett slott utanför Gnesta för att fika än om du kan använda din egen kropp för en cykeltur till jobbet.

     • Friheten den ger mig, är att jag kan bo i laglöst land, där vård, omsorg och utbildning, försvann i den eviga omorganisation, som skulle göra allt så mycket bättre!

      Cykeln är perfekt för naturupplevelser, jag bor ju mitt i den!

     • Jo visst, men mina förfäder har alltid bott i landsbygd/glesbygd inte fan var de beroende av transport med bil hela tiden. Om du är på väg att svara med “men då fanns affären och skolan lokalt och …” så kan du ju funder på vilken pryl som kommit till som gjort att det lokala livet försvunnit.

      Bilen är den främsta utarmaren av landsbygden som någonsin existerat.

     • Den fyrhjulsdriven rollator som kallas fyrhjuling, gör att man kan ta sig ut även efter 90!?

      Höftledsoperationen är en stor frihets skapare, som gjort att många äldre fått högre livskvalitet högre upp i åldrarna.

 4. “Unna sig” betyder för mig all konsumtion som är utöver det basalt livsnödvändiga.

  Då man debatterar med andra blir knepigheten att vi har vitt skilda uppfattningar av vad som är basalt livsnödvändigt.

  Någon anser tex att det är nödvändigt att vara klädd efter senaste mode. Basalt för mig är att skyla kroppen och klara den svenska kylan. “Hel och ren” var för förra generationen ett vanligt uttryck, enligt min mening räcker det väl med någorlunda ren, för varför ska allt se ut som det var inköp igår. Även kläder åldras med värdighet enligt min mening.

  Såklart inser jag att min måttstock på basal klädsel inte fungerar i arbetslivet (om man inte har arbetskläder eller uniform). Men som “fri” kan jag tänja på dessa gränser efter eget tyckande.

  Andra anser att det är basalt att hålla jämna steg med villaägar grannarnas bilstatus. Om man bortser från denna kravbild kan man faktisk hålla sig med bil till en bråkdel av kostnaden.

  Helt frigjord från prylar är jag inte då jag aldrig skulle välja bort denna fantastiska tingest som när jag vill tar mig till nya (oftast gratis) upplevelser. Bara känslan av att jag kan ta mig till andra platser/upplevelser utan krångel motiverar bilkostnaden för mig. Tids nog blir man på ålderns höst stationär (på ålderdomshemmet) vilket är illa nog.

  Samtidigt beundrar jag er som fixar motsvarande med en cykel, man skulle ha mer trevligt umgänge hobby aktiviteter inom cykelavstånd.

  • Hej Stenkryparen,

   Håller med i det mesta. Jag är ganska öppet bilkritisk för att jag inte gillar inställningen till bilen och den okunskap som finns kring hur vi lever bra liv. Men naturligtvis ger bilen möjligheter också.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna