Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Spara och investera – repetera

Det finns så många källor till investeringsinspiration och så många som lägger sådan tid och kraft på att investera rätt.

Ska jag vara ärlig så tror jag att det är mänskliga egenskaper och tidsanda snarare än önskan om slutresultatet som driver det. Oavsett slutmål så är det inte svårare än så här:

  1. Spara, ju mer du sparar ju mer kan du investera.
  2. Investera, om du är osäker i vad, så gör du det i breda fonder.
  3. Repetera!

Jag har använt bloggaren z2036s snygga och smarta sparkalkylator för att ta fram några exempel som vi kan prata runt.

text

Superinvesteraren sparar 1000 kr i månaden under 10 år. Det fina investeringsarbetet gör att hen avkastar 7% årligen. Slutvärdet blir 166 419 kronor på ISK.

 

1100kr

Superspararen sparar 1100 kr i månaden under 10 år. Enkel indexinvestering gör att hen avkastar 6% årligen. Slutvärdet blir 173 247 kronor på ISK.

 

Ränta på ränta tillhör ett av världens underverk tycker vissa, men det tar tid för att den att verka. På tio år kan inte ens en hel procentenhets överavkastning kompensera för en hundring extra i sparande i jämförelsen ovan.

 

 

[Ett stickspår innan vi fortsätter: Det här belyser ganska väl varför rådet att spara 10% av sin lön under lång tid är ett ganska uselt råd. Det fungerar nämligen bara som metod för uppbyggnad av någon relevant förmögenhet om tidshorisonten är väldigt lång.

De flesta av oss behöver en rejäl summa pengar tidigare i livet för exempelvis husköp, trygghet, fuck-off pengar, möjligheten att satsa på affärsidéer, flytt till annan ort, sabbatsår, familjesamvaro etc. Därför är 50% av lönen ett mycket relevantare sparmål. Då bygger du förmågan att kunna leva på egna pengar i relationen 1:1 som du jobbar. Alltså en jobbad dag ger dig möjlighet att försörja dig ytterligare en dag utan jobb. Åter till huvuddiskussionen!]

 

På 20 år börjar överavkastningen märkas. Men samtidigt så blir det naturligtvis möjligt att spara rätt mycket mer pengar för spraren. Så med siffrorna ovan fast med 20 års horisont får vi följande:

1000kr_20ar

Superinvesteraren sparar 1000 kr i månaden under 20 år. Det fina investeringsarbetet gör att hen avkastar 7% årligen. Slutvärdet blir 475 320 kronor på ISK.

 

1100kr_20ar

Superspararen sparar 1100 kr i månaden under 20 år. Enkel indexinvestering gör att hen avkastar 6% årligen. Slutvärdet blir 464 233 kronor på ISK.

 

1100kr_20ar_7procent

Superspararen och superinvesteraren sparar 1100 kr i månaden under 20 år. Det fina investeringsarbetet gör att hen avkastar 7% årligen. Slutvärdet blir 522 852 kronor på ISK.

 

Sista bilden är en bonus. Där har jag räknat med att vi är flitiga sparare och investerare samtidigt.

Vad drar vi för slutsats av det här?

Det går att dra många, men jag ville mest utmana fokuset på goda investeringar som vägen till frihet. När allt kommer kring så är alla punkter viktiga – sparandet mest så – i den enkla listan i inledningen:

  1. Spara, ju mer du sparar ju mer kan du investera.
  2. Investera, om du är osäker i vad, så gör du det i breda fonder.
  3. Repetera!

 

 

2016-12-09: Det här inlägget publicerades första gången i maj 2016, men jag tycker det är värt att lyfta upp igen med tanke på det inlägg som jag skrev här om dagen som handlar om helhet och delar:Vad är viktigast: Investera, spara och snåla? Eller finns det något mer …