Mina tankar kring senaste podcast-avsnittet 25 minuter: 3 metoder för finansiell frihet

7
46

Det finns en podcast som jag gärna lyssnar på när jag har tid som heter 25 minuter. I senaste avsnittet pratar man kring 3 metoder för finansiell frihet och nämner tre olika sätt för att nå dit, nämligen:  

 • Spara och gneta ihop tillräckligt med pengar så det går att leva på avkastningen. (Vi har pratat mycket 4% regeln här, eller att man sparar samman 25 ggr årsomkostnaden.)  
 • Passiv inkomst baserat på minimal arbetstid. Den som är intresserad av vad detta innebär kan söka på “4 hours work week” som är en känd amerikansk bok. 
 • Barbell – skivstångs – approachen. Ha två från varandra skilda inkomstkällor – kanske en trygg tråkig och en högrisk kul – som tillsammans skapar den ekonomiska basen för framtiden. Jag hade aldrig hört begreppet tidigare men det har i grund och botten att göra med multipla intäktsströmmar.  

Någon skrev i kommentarerna till något inlägg att de gärna läste här eftersom jag faktiskt verkade bli fri. Jag tolkar det som att många andra, exempelvis inom bloggsfären – nog mest vill bli rika. Åtminstone är de flesta fast i ett fokus på att den första punkten ovan – spara samman tillräckligt med pengar – är vägen till njutning.

Ni som hängt med här på senare tid har ju sett att jag börjar bli mer positiv till att jobba som fri. I princip så har vi idag tre delar som vi ser över möjligheten att bygga vår frihet på:

 

Så i praktiken tittar vi redan på skivstångsupplägget fast vi inte har två tyngder utan tre. Jag har varit i krokarna och pratat kring det här med frihet och ekonomisk frihet förut. För mig är det fel fokus att endast titta på pengarna som väg till frihet. Den som gör det har endast en väg till frihet och det är dessutom en väg som inte ger några verktyg eller ledtrådar till hur livet ska levas.

Den som strävar efter frihet kan jobba med sig själv, olika intäktsströmmar, sparande och eget arbete.

Det avsnitt jag länkade till av 25 minuter – vilket är ett bra namn men måste betraktas som en ren lögn med tanke på den genomsnittliga programlängden – berör även det klassiska spara 10% upplägget på ett bra vis. In och lyssna!  

Läs gärna inläggen Vad betyder ekonomiskt fri och Toppkänning!  

7 KOMMENTARER

 1. Det jag reagerade mest på med avsnittet var att Micke Syding inte tyckte att han hade tillräckligt med pengar för att leva på passiva inkomster. Jag tror att han och jag (och du) har lite olika syn kring utgifter :-).

 2. Jag tycke också att det var ett av de bästa avsnitten av 25 minuter hittills men det som nästan alltid går förlorat när man pratar om dessa saker och så även här är:

  1. Ska man gå snålvägen gäller det att man njuter av livet men med små ekonomiska utlägg..man kan inte späka sig igenom livet…
  2. De flesta som blir/är fria gör någon form av kombination av olika metoder. I vissa fall så ligger någon form av företagande/passiv inkomst i grunden men genom att vara rimligt sparsam så blir det pengar över för att vara fri. För andra (tillexempel undertecknad) så börjar man med att bygga kapitalet via sparande och sen följer några av de andra stegen där efter kring företagande och projekt.

  • Hej FFF,

   Ja, jag håller med dig i praktiken men många som strävar efter ekonomisk frihet börjar tidigt med utopin att de ska leva lyxliv helt utan begränsningar så jag tycket inlägget var tänkvärt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna