Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Tankar kring prioriteringar och val : När du är klar med studier eller gör en omstart i livet, hur gör du med boende?

Jag har pratat med Studenten via mail då han ställde en fråga för ett tag sedan:

Skulle du kunna skriva lite kring hyreslägenhet vs bostadsrätt, leva lagom stort och att ”undvika spiralen” på rätt sätt, om man precis ska flytta till sin första bostad?

Vi pratade vidare lite och Studenten beskrev sitt liv och sina alternativ ungefär så här:

Jag tänker att jag främst vill hyra en bostad först. Jag känner att priserna där jag bor är väldigt höga. Eftersom jag vill bo centralt, men nödvändigtvis inte stort, är bostadsrätt det som gäller om man vill köpa, men som sagt är det dyrt. Att man ”betalar” till sig själv i en bostadsrätt håller jag delvis inte med om då föreningen ska ha sin avgift (4-5k) och räntekostnader på detta.

Jag har i skrivande stund 300k som jag lyckats gneta ihop, vilket skulle räcka till en ok bostad.

Jag tror jag kommer bo kvar i staden länge, då jag precis fått jobb i en mindre stad 4 mil från mig. 30 minuter med tåg, vilket är ok. Men om jag vill stanna i bostaden under en längre tid vet jag inte!

Just nu vill jag hitta något riktigt trivsamt och det som skulle få mig att byta bostad är eventuellt barn eller annat jobb, vilket inte är aktuellt än då jag är 22 år.

Just nu står jag i livet med ena benet i högskolan och andra i arbetslivet. Jag bor hemma då jag pluggat i närheten och valt att spara pengarna istället. Jag har en flickvän sedan 6 år som jag vill kunna bo med.

För mig ska boende vara en plats där jag bara kan vara mig själv efter jobbet, där jag kan läsa och koppla av!

Just nu är jag inne på ett gäng tvåor som ska bli hyresrätter (nyproduktion) 44-58kvm, vilket känns rätt okej. Jag vill ha ett minimalistiskt hem där de få saker som finns återspeglar hög kvalité och omtanke. Jag gillar mottot ”Buy quality, cry once” och försöker leva efter detta så gott det går med CSN.

 

 

Om valen är många så kan det vara intressant att fundera på hur vi ska välja.

Att hålla i tid, energi, fokus och pengar
Titta i bilden ovan. Alla möjligheter, utbud av produkter, resor, upplevelser och alla måsten vi tycker vi måste möta gör att de flesta av oss medelålders medelklass simmar i den nedre vänstra kvadranten.

Om man lyssnar och funderar lite så kommer man dock underfund med ganska snart att de flesta känner lycka och frihet när de befiner sig en så stor andel av sin tid som möjligt i de övre två kvadranterna. Ett sätt att hålla sig där är att styra sitt liv och sina beslut utifrån frågor som ”vad vill jag göra”, ”hur vill jag leva” och ”vilka förutsättningar vill jag skapa”. Frågan ”vad ska jag köpa” tidigt i olika processer riskerar att ge ett liv långt nere till vänster.

Studentens situation är ganska vanligt när man slutar skolan, byter ort för jobbet eller startar om i livet vid exempelvis skilsmässa. Ska vi vrida och vända lite på situationen och se vad det ger? I så fall börjar vi med bilden ovan.

Felet vi har gjort i vår familj – något vi är långt ifrån ensamma om utifrån min erfarenhet – är att vi hållit samman vårt liv för dåligt. Vi har haft för svagt fokus. Det i sin tur gör att pengarna och tiden bara rinner iväg. Om man går från att vara fattig student så märks utspädningen av tid och pengar kanske inte direkt, men att hyra en trea, som ska möbleras, kanske med höga ambitioner om kvalité och stil är i sig en ganska stor ökning av kostnadsbasen. En bil på det och en hobby som får kosta så är snart stora delar av lönen borta varje månad.

Så jag skulle börja från en helt annan infallsvinkel om jag skulle börja om idag. Jag skulle börja med att beskriva mitt liv som jag vill att det ska se ut de kommande två åren och helt bortse från prylar.

För mig skulle det kunna se ut ungefär så här:

  • Jag ska åka två hela säsonger i Långloppscupen på MTB.
  • Jag ska träna åtminstone 4 ggr per vecka.
  • Jag och sambon ska göra en 4 veckors lång semester i USA.
  • Jag ska spara ihop 100 000 kr/år.

Sedan skulle jag göra en nedbrytning utifrån mina önskemål. För MTB-tävlandet så behöver jag en cykel för 15 000 kronor och tillgång till bil. Dessutom kommer startavgifter och resande kosta relativt mycket pengar.

Resan till USA kommer kanske kosta 80 000 kronor.

Utifrån det här så skulle jag arbeta fram en budget som styrs av mina drömmar och önskningar i stället för att göra tvärt om som ofta är det vanliga. Alltså skrapa samman pengar till det viktiga i livet när allt det man tror man måste köpa är köpt.

 

 

Den andra ingångsvinkeln är att aldrig skaffa bostad utifrån spekulation om bra affär – undantagen från den här regeln är mycket färre än det flesta tror – eller ”jag har råd med” attityd. Se till behov och håll i pengarna. Att skaffa sig månatliga kostnader är alltid förenat med en utspädning av det ekonomiska och tidsmässiga fokuset.

Jag vet inte om det här gav Studenten så många svar. Men jag har svårt att se att han skulle kunna hamna i ett annat läge – om han följer råden ovan – än att han är kall och bor kvar hemma ett tag för att sedan hitta en prisvärd liten bostad som passar hans krav.

Om det är ett köp eller en hyreslägenhet spelar sannolikt något mindre roll. Men jag skulle inte köpa något som jag tänkt ha kortare än två år.

Synpunkter? Hur tänker ni, eller har ni gjort några misstag ni kan dela med er av?

Läs gärna Tynans råd till sin kusin.

[2016-12-21: Inlägget är något omarbetat och har fått ny grafik. Första gången inlägget publicerades var 21 maj 2016.]