Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Vad är att leva hälsosamt? Helhet eller nålstick?

En ganska vanlig reflektion kring bloggens innehåll och tips är att familjen Onkel Tom inte beaktar den ganska allmänna (?) synen kring hälsa och miljöpåverkan med avseende på de matval vi gör.

Sparar vi så till den milda grad att vi riskerar vår hälsa med havregrynsgröt och bordsmargarin? Potatis och billiga skitägg? Besprutad kål och giftiga bananer?

Jag tror ju inte det, men det är inte det jag vill diskutera. Jag vill diskutera den starka koppling mellan begreppet hälsa och konsumtion som finns.

Vi sitter och åker ihjäl oss!

  • I början på 1900-talet reste en svensk i genomsnitt 1 km per dag.
  • På 1960-talet reste en svensk i genomsnitt 20 km per dag.
  • Nu på 2000-talet reser vi i genomsnitt 40 km per dag.
  • Hälften av alla bilresor är kortare än 3 km!

Jag har bekanta som har svårt att se ett liv utan ekomat. Men det åker bil varje dag. Skillnaden för dem är att du kan välja att konsumera ekomat men inte avstå bil. Jag är skeptisk ….

 

Vi bör ju tänka på hälsan sägs det. Men vad betyder det? Hur lever vi hälsosamt?

Enligt världshälsoorganisationens (WHO) definition från 1946, som är den mest använda, är hälsa ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning.[1]”, … (Källa: Wikipedia).

Som du ser tycker WHO att hälsa är ett vitt begrepp. Tyvärr har det mutats in ett mycket snävare begrepp som fått ett enormt fotfäste. Vi kan kalla det ”du är vad du äter” skolan.

I ”du är vad du äter” läran så är hälsa och hälsosam livsstil främst kopplat till vilken mat du äter. Det är ingen homogen skola. Här ryms veganer, paleo, LCHF, eko och sockerfruktarna. Bara det faktum att vissa skyr kött och andra påstår att vi dör utan borde öppna för viss ödmjukhet. Men nej! Det är många hårt troende i ”du är vad du äter” gruppen. 

Har dom fel? Nej inte nödvändigtvis* – om vi inte pratar potatisskräck – men fokus är väldigt snävt. Det saknar perspektiv och proportion. Och det känns väldigt amerikanskt! Det är i din konsumtion du gör val och sätter dina preferenser. Det är i konsumtion du gör skillnad. Det är genom vad du konsumerar du definierar dig!

Amerikanarna är generellt uttryckt ännu mer skruvade i sina livsstilsval än vad vi är och hälsoproblemen är också betydligt större än här. Men det beror inte på att marknaden för exempelvis organisk mat är liten, eller att alla märkliga dieter inte är kända eller kommuniceras till amerikanska befolkningen.  

Titta på videon nedan(den är svensktextad om du klickar på ikonen nere i bild). Den handlar om vad omfattande forskning funnit kring hälsa, lycka och välbefinnande. 

Forskning visar att hälsa är ett komplext begrepp som videon också beskriver. Att diskutera potatisens farlighet är troligtvis irrelevant och inget annat än ett utslag av ”quick fix”. Alltså ett försök att hitta ett enkelt och snabbt svar på en komplex fråga. 

Och det här begriper vi nog alla, eller?

 

 

För god hälsa är att inte vara utbränd. Hälsa är att kunna läsa en bok. Att ha ro att sätta sig ner och hålla samman en tanke. Hälsa är att använda kroppen fysiskt. Hälsa är att ha vänner och lita på det sociala sammanhanget runt ikring oss.

Hälsa är att inte vara utmattad av stress eller av allt som ska hinnas med. Hälsa är att kunna, orka och ha förmågan att skapa något för egna händer.

Hälsa är frihet. Frihet att kunna göra val. Frihet att kunna röra sig fritt, vilket inte minst berör många barn som blir allt mer fastspända i en biltransport.

Hälsa är att vara fri från smärta i exempelvis korsrygg och axlar.

Inget av det här handlar om konsumtion, eller? Jag har åtminstone svårt att se att något av det vi diskuterat ovan är kopplat till inköp av något slag. 

Så för att summera. Att beakta sin hälsa och att leva på ett sätt som vår miljö orkar med är viktigt. Det är också viktigt att vara frisk och fri. Vi försöker göra kloka val i det sammanhanget. Det innebär att vi köper och konsumerar mindre än de flesta; åker mindre än de flesta; lägger mer tid för att samverka med vår omgivning än de flesta och beaktar vår fysiska hälsa mer än de flesta. Vi värderar också frihet högt. Vi äter dock Lidls billiga falukorv, använder bordsmargarin och handlar normalt sätt inte ekoprodukter. Om det spelar någon roll i vår framtida hälsa eller vårt avtryck här på jorden återstår att se. Vi tar gärna emot synpunkter på det, men i så fall i relation kring helheten som jag försökt beskriva ovan.

Jag har berört det här ämnet förut. Bland annat när jag skrivit om Blå zoner, områden där människor i genomsnitt blir väldigt gamla