Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Teatergruppen Ifrågasätta ger: Katten och laserpekaren

Titta någon minut på videon ovan är du snäll, så kommer du ha lättare att hänga med i inlägget sedan. Vi ska nämligen använda katten och laserpunkten i reflektioner kring vårt liv och sparande.

Först ska vi fundera över att laserpeken bildar just är en punkt och att den får kattens fulla fokus.  Den som marknadsför en produkt eller en livsstil vill nämligen skapa laserpunktsfokus hos dig. Du ska önska dig det som säljs och det som det som påstås följa med ditt inköp med samma fokus som kattens.

Här samverkar marknadsförare och vi själva. Alla de som vill sälja något skapar laserpunkter, men det är vi som väljer dom och håller fast blicken.

Grejen är bara den att rummet runt katten finns kvar trots punkten. Så när  din kompis, som tittar på sin laserpunkt, säger att vi missar saker i livet när vi sparar så har han eller hon helt glömt resten av rummet. Tiden finns för alla. Vi gör alla något hela tiden men vi gör olika saker.  Att göra det mesta möjliga av det som erbjuds innebär nästan alltid att vi inte ska fångas av en laserpunkt utan se runt oss. Där finns alla saker som var laserpunkter tidigare. Där finns upplevelser i det lilla och där finns allt det vi redan har tillgång till men sällan använder: bibliotek; allmänna lekplatser och träningsanläggningar; vårt egna kök och hus; familjen; skogen och naturen; kamraterna.

Nästa del som är intressant att reflektera kring är att punkten rör sig. Den som håller i laserpeken bestämmer därför över katten. Helt plötsligt sätter någon utomstående kattens agenda. Massor av människor, kanske nästan alla (?) vill ha någon som sätter agendan. Ta min farsa soffsocialisten till exempel. När partiet har en åsikt så engagerar han sig direkt! Åsikten är hans och han kan gå från att helt skita i en fråga till att helt plötsligt brinna för exempelvis kvinnor i vården. Detsamma gäller alla som känner för hälsa och miljö. Oändliga är dom kommentarer och diskussioner här på bloggen som rör ekomat och faran med socker och bordsmargarin. Men varför är kommentarerna så stereotypa?

Svaret är naturligtvis att det finns några ganska tydliga och väldefinierade agendor kring miljö och ekomam eller vegan vs. kött. Detsamma gäller sockerfobi och margarinskräck. Det betyder att den kollektiva rörelse som finns inom respektive område rör sin laserprick med tillhörande följare i ganska väldefinierade områden. Men måste du och jag följa?

För mig är svaret självklart nej!

 

 

Mest för att agendan inte sätts utifrån mig och för att rörelseschemat är för begränsat. Det finn dessutom demokratiaspekter kring att följa allt för ”korkade” rörelser som fjärmar sig från fakta och vetenskapliga förhållningssätt.

Åter till katten, laserpunkten och barnförsäkringar. Det jag fått allt mer klart för mig på senare tid är känsloaspekterna i konsumtionen. Jag tycker katten och laserpeken är en bra liknelse men hos oss människor finns det ytterligare en dimension kring känslorna som inte gör det möjligt att kliva ur sammanhanget och skita i laserpunkten en stund för att fundera lite.

För att hantera just känslorna finns dock trick, som att skriva, vilket är en fantastisk metod rent allmänt för att skapa distans till sig själv och sina känslor.