Ska jag bli storbloggare, fortsätta som nu eller lägga av?

19
25

Vi hade ju en diskussion kring mina funderingar på att släppa på anonymiteten för någon vecka sedan. Sedan släppte bloggaren Gustav på förlåten och talade om vem han är och nu har Lundaluppen funderat kring detta

Inte minst Lundaluppens inlägg och kommentarerna där är väl i “sync” med det som sas när jag skrev mitt inlägg. De flesta ser ingen vits i att personen bakom det som skrivs får mer plats. Skälen är flera: 

 • En blogg som har stått för sitt innehåll blir inte bättre av att den helt plötsligt ska promot en person. 
 • Om syftet med bloggen ändras så att den går från att sprida välskrivna inlägg till att framhäva en person skiftar bloggen karaktär och målgruppen ändras. 
 • En offentlig bloggar kan aldrig vara så ärlig som en anonym bloggare kan. 

Hur tänker jag då? Jag som snarare vill gå åt andra hållet mot vad mina och Lundaluppens läsare säger. Själv har jag gått igenom nästan alla inlägg jag skrivit här utifrån perspektivet att jag skulle framträda med mitt namn och ansikte. Mellan 20-25 inlägg skulle jag i så fall ta bort helt innan jag “trädde fram”. Lite rått så kan jag säga att de inläggen förmodligen inte tillhör de bästa jag gjort. Men de är de tillhör de mer personliga och de har massor med kommentarer och diskussioner kopplade till sig som inte skett om inte jag skrivit inlägget från början. Så jag förstår er som läsare.

Men jag tror det finns en nisch nära det som jag skriver om här på bloggen som går att göra mer med än vad jag gör idag. Och då tänker jag inte bara på att kommersialisera allt och hela fy fan utan även höja kvalitén. Jag är inte så annorlunda än många andra bloggare, men de finns inte någon som tar den här genren till en proffsigare nivå. I vissa delar tror jag att jag har förstått hur det skulle kunna gå till om jag ville lyfta bloggen något. Det gör att jag ser en möjlighet.

Under mitt sabbatsår skulle det finnas möjligheter att göra mer. Så det här skulle kunna vara ingången till en ny intressant karriär och resa, vilket gör möjligheten ännu mer intressant. 

Å andra sidan tar det här oändligt med tid. Och jag får inget gratis. Trots att jag är en av de största privatekonomiska bloggarna, om jag ser till de besökssiffror jag har tillgång till, så går mycket trögt. Många läser, många kommenterar men ingen, eller väldigt få, delar eller vill förknippas med bloggen på sociala medier. Motivet är delvis de ämnen jag skriver om och delvis hur jag skriver inläggen. Hur som så går det väldigt trögt att få hit fler läsare eller få enstaka “one-hit-wounders”.  Att bygga upp en sådan här webbplats med trogna besökare tar tid. Men det finns vissa katalysatorer vad gäller framgången för en blogg eller motsvarande och de finns inte här på Onkel Toms stuga.

Det kan vara motsägelsefullt att jag ena sekunden säger att bloggen är stor för att sedan flytta fokus till att jaga flera läsare. Men ska det gå att göra mer så måste flera hit. Främsta sättet att lösa det är då att aktivera mig och bloggen på sociala medier och se på besöksstatistik. Mitt problem är bara att när jag gör det ser jag att någon kan skriva ett inlägg om att han/hon köpt tre aktier i Novo Nordisk och få 18 gillande och fyra delningar av inlägget. Om då jag inte fått ett ända gillande eller att en endaste person delat det jag skrivit samma dag blir jag frustrerad. Jag vill vara bäst! I allt! Tyvärr!

Det innebär för mig att möjligheten att göra mer med bloggen har en stor baksida. Jag gillar inte att behöva jaga och mäta min popularitet på sociala medier eller i besöksstatistik på bloggen. Samtidigt så är den här baksidan kopplad till att det här är en kreativ handling som går direkt ut till en konsument som kan välja. Du! Så baksidan jag ser har en framsida som lockar, nämligen det att en eventuell satsning på bloggen skulle tvinga mig att jobba stenhårt med att vara kreativ.

 

 

Jag är en medelmåtta i det mesta men jag har lärt mig att de stora förändringarna i mitt liv kommer från perioder där jag haft en möjlighet att jobba hårt och få utväxling på det. Det är då jag utvecklats. Det är då jag lärt mig saker. Det är då mitt liv genomgått stora förändringar.

Det är det som ligger bakom tankarna att bli mer offentlig. Det gör också att jag kommer pröva några sponsrade inlägg under kommande veckor för att se hur det fungerar och vad ni tycker.  

Ett faktiskt alternativ till att växa är att låta er som läser här betala månadsprenumeration via en lösning som heter Patreon och istället för att aktivt försöka bredda antalet läsare – det finns många som jag tror kan tänka sig att vara här så det är nog inget konstigt att bli fler – istället fördjupa relationen den befintliga gruppen här. Det finns väldigt kul idéer även på det området men allt tar tid. 

Det tredje är att säga att detta med bloggen tar allt för mycket tid och att jag fått ut det jag kan hämta här. Jag kommer aldrig finna någon större glädje i att jaga följare eller gillamarkeringar på sociala medier som är en absolut nödvändighet för att lyckas. Min publik kommer också vara “trög” i någon mening. Nästan alla som gör något riktigt bra i bloggvärlden har många ungdomar – barn och tonåringar – som läsare, följare eller tittare. Det är inte min målgrupp. 

Ungefär så här tänker jag. Jag gör inget hastigt nu utan kommer utvärdera läget lite kring slutet av Q1 nästa år. Några förändringar kan komma tidigare än så och ni kommer få se lite experiment på vägen. 

När ni kommit så här långt undrar ni säkert vad jag tro att jag kan få ut av en blogg? Att skapa något mer än det jag har idag genom hårt arbete vore fantastiskt. Pengar är en annan sak, jag behöver så lite för att kunna hålla på med detta på heltid. Men möjligheter och äventyr lockar kanske mer. Att ha en större läsarskara och plattform att argumentera från/med är inte heller att underskatta. Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska rangordna. 

Hur tänker ni?

19 KOMMENTARER

 1. Hade gärna betalat en summa för att fortsätta läsa din blogg 🙂
  Men är det verkligen rätt att jaga läsare sådär? Jag skriver mest för att lära mig, för det är när jag skriver som jag lär mig mest. Samtidigt som jag vill föra en dagbok på min resa. Annars blir det här med att blogga lätt ett måste antar jag.

  • Tack. Kul!

   Att driva en lite större blogg blir som att driva en tidning. Allt hänger samman. Tillräckligt med läsare, bra innehåll och relevanta annonsörer.

   Då är det skitmycket jobb! ?

 2. Du förändrar människors liv med det du gör nu. Varför behöver du uppnå mer?

  Var kreativ och bygg en timrad grillplats vid gården och skriv ett inlägg då och då för att få utlopp för det du tänker på. Ditt fokus borde väl vara gården och familjen under sabbatsåret. Bevisligen kan du driva blogg i det “vanliga livet” ändå. Skit i att förändra och nöj dig att vara stolt över snöbollar du har satt i rullning runt om i landet.

  • Tack Jkr! 🙂

   Du har helt klart en poäng. Men det finns ett men. Jag kan kanske använda tiden till att också skapa något som kan leda till en ny karriär. Jag vill naturligtvis undersöka den möjligheten. Det är det jag gör just nu och jag försöker hålla er informerade för goda diskussioner och delaktighet.

 3. Rätt svårt att greppa de olika scenarion du antyder. Kan du inte presentera några olika utkast till skissartade affärsplaner för dessa scenarion.

  Jag har till exempel svårt att förstå värdet av delningar och gilla-markeringar. På vilket sätt gynnar det dig ekonomiskt? Möjliga annonsintäkter är väl försumbart? Måste inte kosingen komma från någon produkt som många betalar för (bok, coaching etc.) eller som någon sponsrar (blogg, pod etc.)?

  • Jag undrar också över affärsplanen, fast i ett vidare begrepp än pengar. Vad är drivkraften bakom att blogga?

   Behövs mer pengar så kanske ett halvår på nuvaranee jobb motsvarar 10 års annonsintäkter?

   Behöver du beröm och offentlighet? Är du inte redan mer framgångsrik än merparten av Sveriges befolkning?

   Skriv en ERE bok på svenska. Det saknas!

  • Bra förslag. Jag ska förtydliga affärslan.

   Det finns tre saker som bidrar till att driva trafik till en blogg och det är inläggsfrekevens, hur väl man lyckas med sociala medier, och kommentarer.

   Twitter och Facebook är faktiskt redan idag de enskilt största källorna till trafik här och att tre personer gillar ett inlägg på Facebook kan dubbla trafiken från FB hit. Så att bygga en plattform kring bloggen kräver en framgångsrik hantering av sociala medier (vilket det man kan läsa om bloggar och som min egen erfarenhet pekar på).

 4. “Jag är en medelmåtta idet mest” Det är till att vara blygsam. Din förmåga att tänka, analysera och uttrycka dig ligger nog över genomsnittet, på gränsen till briljans emellanåt. Ditt IQ ligger inte på den nedre skalan om man säger så.

  • Tack ME. Att skriva är väldigt roligt och det har inte blivit mindre kul med den övning jag fått. Det är en av bloggens stora förtjänster faktiskt.

 5. Jag läser din blogg med stort intresse och ber att få tacka för alla intressant inlägg. Jag hoppas att du finner en form som passar dig och att vi kan fortsätta glädjas åt att läsa om dina tankar och hur det för dig-er.

  Mvh

  Egon

 6. Det ska f-n vara bloggare!
  Först skriva på ett språk som förstås av några promille av mänskligheten.
  Sen inom ett område, som attraherar max ett par procent av dom promille som kan läsa svenska!
  Sen till en målgrupp som inte vill konsumera eller betala!

  Skriver du en bok så går vi till biblioteket och läser den. Har du annonser, tycker vi du talar med kluven tunga!

  Hopplöst, som en groda utan bakben!

  Är ditt mål att tjäna pengar, så måste det vara bättre att samla tomburkar!

  • Tack för din odelade optimism och ditt stöd Kalle! 🙂

   Du har helt rätt. Samtidigt är det så att jag som snart är fri inte behöver så mycket. Skulle jag kunna bredda besöksbasen här upp till ett par tusen så skulle det få extremt genomslag och dom människorna finns utan att vi behöver ändra form här så mycket.

    • Bästa sättet att flå och tillaga kanin. Hur tillreds ungtupp bäst!
     Hur man får till det med frugan med fyra ungar i en liten lägenhet! Vilken potatis ger mest skörd i torpet. Hur varierar man vitkål. Hur könsbestämma kycklingen!

     • Så ja Kalle, nu är det lite mer kreativitet! 🙂

      Jag har med de mesta uppslagen på min förslaglista utom att variera vitkål och könsbestämma kycklingar. Men nu är dom med 🙂

      Jag tror inte det finns något direkt problem att hitta historier att berätta. Inte för mig, snarare tvärt om. Problemet är att nå ut, vilket innebär två saker nämligen att göra det man gör bra och lyckas med marknadsföring.

      För övrigt har jag testat sex-varianten med en utmaning. Ingen läsare här nappade! Så baserat på återmatning är det skräckpotatis, margarin, mulltoa och cykelhjälmar som gäller! Och eko! 🙂

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna