Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Twitter- och Facebookrasister, feminister, socialister, liberaler …

God morgon! Klockan är några minuter i sju och jag försöker skriva ett blogginlägg. Halv åtta ska jag vara på jobbet så det får gå fort!

Som bloggare försöker jag bredda mitt nätverk i sociala medier. Gillar du mig gillar jag dig tillbaka på exempelvis Twitter och Instagram! Det gör tyvärr att det dyker upp mycket skit i mina flöden. Absolut vanligast är rasisterna. Men det finns andra varianter av informationskanoner med förtryckta kvinnor, kommunister och en och annan liberal som pumpar ut skit. Allt är negativt. Av de jag personer jag tänker på så sprids sällan eller aldrig något som är positivt!

Jag undrar ofta varför människor gör så här? Vad är det som gör att så många använder sociala medier för att ensidigt bara sprida en typ av information. Och för vem? Jag har läst att det skett en våldtäkt på Gotland. Jag har läst om en missbrukande man – svensk denna gång – som slagit ihjäl sin flickvän. Jag har förstått att det finns vinstdrivande bolag i välfärden. Vad vill ni säga? Varför blir en familjetvist i Borås viktig att sprida för en som bor i Borlänge, till hela Sverige?

Nej, ni står inte upp och säger det som borde sägas, eller för fram något som ingen säger. Tvärt om! Eftersom de flesta som ensidigt sprider sin negativa världsbild sällan eller aldrig skriver något av värde själva, utan bara sprider andra källors information eller återpostar vad någon annan sagt, så tillför ni ingenting. Allt är känt och sagt.

Varför gör ni detta? För vem?

Livet handlar inte om att i allt befästa sin världsbild. Göra sin del av världen mindre eller mer obegriplig. Tvärtom! Vi ska som individer hela tiden sträva i motsatt riktning. Inte för direktörerna i välfärden, ensamkommande flyktingar eller i sympati med de som sitter i fängelse. Utan för oss själva!

Normalt sett så åker de som sprider skit ur mitt flöde omedelbart. Det gäller även mina privata konton och jag ger inte den här företeelsen speciellt mycket tid. Men igår sprang jag på en intressant företeelse som ändå gör det intressant att diskutera frågan kring informationen på sociala medier. Jag spanade nämligen lite efter personer som flyttat till lågkostnadsländer i vårt närområde. Bland annat Polen. Då hittade jag signaturen @daccraft på Twitter. Han har flytt Sverige till förmån för Polen. Läs själva om varför här.

Om det nu är sant så bor han i Polen då han inte orkade med förfallet längre, men han fortsätter twittra om eländet. För sina 1500 följare, vilket är respektingivande och mer än de flesta bloggare i ekonomisfären har. Naturligtvis följer han ett antal personer som delar hans världsbild, fast han lämnat landet.

Lunchdags: Jag hann inte klart utan får fortsätta skriva nu.

Jag har ingen aning om vem personen jag länkat till ovan är. Jag vill inte heller diskutera huruvida han har rätt eller fel. Jag vill använda honom som en stereotyp. Som ett exempel på hur en person fastnat i något och hur, i det här fallet Twitter, är en del i processen.

Vi har ett liv. Och vi har ett ansvar för oss själva i det livet. I det sammanhanget kan vi ha en åsikt och en önskan om att påverka. Om att göra skillnad. Det är ok. Det är till och med ett bra sätt att ta ansvar för sig själv. Men det måste finnas en distans och vi måste förstå att vi inte behöver vara språkrör för någon annans metoder och processer för att skaffa sig makt.

Sverige går ingenstans. Nationalstater är inte självklara. De flesta kvinnor och män lever tillsammans och strävar mot liknande mål. Personalen i omsorgen är viktig, men det är busschauffören också, och dom får argumentera för sitt. Du föddes inte för att repetera någonannans budskap! Du föddes inte för att företräda Sverige. Eller hela arbetarrörelsen. Ibland kanske, men på dina villkor och med distans.

 

 

Att bara vara negativ hela tiden och skaffa sig indata från sociala medier som bara förstärken den bilden är vansinne. Absolut vansinne! För dig! Och du tillför inte ett skit i processen. Sluta! Våga gå ut och titta. Våga ta ställning för, inte bara gnälla. Vi tillhör de mest privilegierade gruppen människor som finns i världen just nu. Ur ett historiskt perspektiv så finns det ingen motsvarighet till det liv vi lever, då blir våra förutsättningar än mer unika.

Våga vara positiv, ta till dig verkligheten. För dig själv! Våga sluta sprida skit på sociala medier. För oss andra!

Och du! Sprid det här inlägget. För oss alla!