Idag fyller Leo år

2
21

Idag fyller min äldste son, och tredje barnet i barnaskaran, år. Leo, som han heter, fyller sex! Därför klev vi upp bums när klockradion slog på i morse. för att hinna gratta och lämna presenter. En av presenterna var en gymnastikpåse med Starwarsmotiv. Den gillades stort och är redan insatt i skarpt läge, då det är gympa på förskolan idag.

Jag har fyra barn, i åldern 4-11 år, tillsammans med min sambo.

Det är rätt mycket! Fyra barn, vi jobbar heltid båda två och bor i en relativt liten lägenhet på fyra rum och kök. Det gör det tajt med tid och plats. Det är fyra barn som ska ha uppmärksamhet och hjälp. Fyra barn som blir sjuka. Fyra barn som ibland- ja till och med ganska ofta – driver mig, eller varandra, till vansinne! Men det är lika ofta fyra barn som tillför något. Fyra vänner för livet. Att dela med- och motgångar med.

Att skaffa barn är att kliva ut i det okända. Första barnet är kanske det största klivet, men även om du är införstådd med vad föräldraskap innebär så är varje barn unikt och kommer formas till något under åren som du inte helt kontrollerar. Ja, om du alls kontrollerar det faktiskt. Det är dessutom ett långt åtagande att vara förälder. Kanske livslångt! Så barn två, tre och fyra är inga dåliga kliv det heller!

Leo är vår första kille. Han är mjukare, i någon mening, än storasystrarna samtidigt som han ändå är en liten busgrabb. Till skillnad från storasystrarna som är relations- och känsloorienterade så är han faktaorienterad. Så i jämförelse med sina systrar så är han är en ganska typisk kille, men  betydligt mjukare som person vilket ger en kul och mysig liten personlighet.

Jag har fyra barn och ser det som ett sätt att få ut det mesta av det som bjuds i livet. Och även om vi inte tänkt så “direkt” så är det också ett resultat av de system som finns i svenska samhället som gör familjelivet förhållandevis enkelt. Jag tackar ett starkt och välfungerande samhällssystem för det och möjligheten det ger mig att ha fyra barn!

Pussen Leo gav mig i morse har knappt torkat på min läppar och jag sitter här och tänker tillbaka sex år. Då Leo är född i en kontrollerad process med kejsarsnitt så åkte vi till sjukhuset på bokad tid. Tidigt på morgonen. Vid lunch hade vi en liten kille i vår famn. Så här i efterhand tror jag det var en ganska gråkall oktoberdag. Hösten hade kommit längre än i år. Men sedan så har jag inte så många minnen. Livet går fort och intrycken suddas snabbt ut. Att vi har fyra barn höjer tempot och de minnen som finns blandas samman.

Det är rätt många i vår bekantskapskrets som medvetet avstått från barn. Några har ett. Som pappa till fyra så tänker jag naturligtvis kring det. Barn ger inte med automatik ett rikare och bättre liv. Det finns till och med forskning som visar att den upplevda lyckan hos vuxna inte är kopplad till om man har barn eller inte. Inte heller psykisk hälsa hos vuxna har någon koppling, i det jag läst, till närvaron av barn i det dagliga livet. Så drömmen om villa, barn och vovve, och lyckan som kommer med det, är något som vi skapar i våra huvuden, i tron om att om prylarna – inklusive barn – är på plats så kommer lyckan. Men så är det inte. Inte med prylar. Inte med barn.

Socialt sammanhang och förankring ger dock ökad livskvalité och ökad upplevd lycka. Där kan barn vara en viktig del och en katalysator, så det finns kopplingar mellan lycka, livskvalité och barn men de är komplexa.

För mig handlar barn mycket om äventyret, det okända och om att kliva ur komfortzonen. Jag vet faktiskt ingen i min omgivning som lever ett rikare liv utan barn än vi gör med. Tvärt om så sitter dom tajt i sin lila komfortzon. Att skaffa barn handlar om att växa som människa. Att kliva ut i en ny del av det som det innebär att vara människa och vuxen. Det finns andra områden att utmana sig på och jag tror det är lite av målet med livet att uppsöka några sådan någon gång. Men grejen är att de barnlösa i vår omgivning inte väljer annat, de väljer snarare inget.

 

 

Grattis Leo, och grattis jag själv idag! I kväll kör vi pannkakskalas med kompisarna och i helgen är tjocka släkten inbjuden. Själv gör jag idag som alla dagar, själ en kram när det passar. Det blir nog några blandade småkonflikter och så godnattsaga också. Även det som nästan alla andra dagar!

Jag älskar dig Leo!

2 KOMMENTARER

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna