Ekonomi september – Hur ligger vi till jämfört med våra budgetmål

0
56
Årets siffror fram till och med september.
Årets siffror fram till och med september.

Det är dags att summera septembers siffror. Det märks att vi inte riktigt har samma fokus på ekonomin längre då det som tidigare var månadens höjdpunkt numera drar in till nästa lön innan det sker. Men det är inget att stressa upp sig för, med så här långa tidshorisonter som vi jobbar med när vi sparar så går det inte att sprinta varje vecka. Och vårt sparande sker för övrigt ganska automatiskt numera. Det ser ni på utgifterna som är förhållandevis låga 28 202 kronor med rörliga kostnader på 12 658 kronor.

Uppifrån och ned så är det två belopp som är värda att kommentera i september. Det är mat och hushåll som landar på låga 3 056 kronor vilket är rekord för året, men förklaringen hittar ni i föregående månads kostnader då vi låg högt. Det var väl så att någon storhandling hamnade i augusti i stället för september. Snittet över de två månaderna är strax över 5 000 kronor vilket är ganska normalt.

Sedan sticker transporterna ut. I det har vi hyrbil en helg (cirka 1 300 kr), och varit hos tjocka släkten en gång (tåg) samt några mindre busskortspåfyllnader och någon mindre resa. Samt 1 800 kronor i cykelprylar för att fixa drivlinan på sambons cykel + lite allmänt underhållsrelaterat på de andra cyklarna. Jobbet gör jag alltid själv på våra cyklar. Med glädje! 🙂

Transportkostnaderna är det område som vi har svårast hålla i känns det som nu. Dels beror det på stugan och åkandet dit, men också det faktum att vi är sex personer gör att det sticker iväg så fort vi ska resa exempelvis till släkten.

Vi har räknat på om vi skulle kunna sänka kostnaderna genom att skaffa en enklare bil, men vi får inte alls ihop det. Parkeringsplats, skatt och försäkring kostar oss cirka 1000 kronor i månaden i fasta kostnader för en bil som vi kan åka alla sex i samtidigt. Säg att vi köper något som inte är så märkvärdigt så att värdeminskningen är 12 000 kronor om året, så har vi fasta kostnader på 2 000 kronor innan vi åkt en meter.

Hitintills har vi lagt 3 600 kronor per månad i snitt i transportkostnader under året. Av det skulle vi kunnat frigöra ungefär 2 500 kronor, skulle jag gissa (kanske lite mindre faktiskt), till bil. Resten är kostnader vi haft även om vi haft bil. Ja, som ni förstår så är det 500 kronor på spel till drift och omkostnader vilket ger ekonomi till cirka 30-40 mil i månaden.

Det känns helt enkelt inte attraktivt, då vi dessutom räknar med något lägre kostnader än snitt för resten av året. Då räknar jag här på kostnader vi skulle ha med en äldre bil. Se gärna det här inlägget hur vi åker med bilpoolen och vilka bilar vi åker då.

I övrigt noterar vi en sparkvot på fina 56%, goda inkomster och ett relativt ok 12 658 kronor i rörliga kostnader. Titta i tabellen nedan. Ta bort barnomsorg, hem och CSN samt gårdsrelaterade utgifter så får du våra rörliga kostnader. Det är lite av en halvsanning om jag ska vara ärlig, då vi rimligen borde lägga med cirka 2 000 kronor från kategorin “hem” i de rörliga kostnaderna. I så fall hamnar vi kring 17 000 kronor i rörliga kostnader.

Anledningen till att vi räknar bort vissa poster i budgeten har att göra med att vi under vårt sabbatsår inte kommer ha kostnaderna (möjligtvis undantaget viss CSN för min sambo). Barnomsorgen försvinner, det dyra boendet i storstaden likaså.

17 000 kronor är över budget men inte helt galet faktiskt. Det är ju dagens levnadsnivå vi når på det, med ätande ute, resor, och alkohol.

Budgetvärden och medelvärden för året, jämfört med utfall 2015.
Budgetvärden och medelvärden för året, jämfört med utfall 2015.

För de gulmarkerade fälten i tabellen har vi budgetmål. Jag gillar inte riktigt att vi missar budgetmålen på “Mat och hushåll”, “Alkohol”, “Äta ute” och “Transport”. Maten kan vi bättre på, men det krävs jobb för att nå dit. Alkohol är ungefär på gränsen av vad vår livsstil tillåter. Vi har några gäster ibland och går då och då på någon eller några After Works eller jobbmiddagar.

Jag skulle gärna sätta alkoholposten till noll då det inte ger mig något beständigt att dricka alkohol. Samtidigt så symboliserar beloppet ganska väl skillnaden mellan det liv jag vill att vi lever och det liv vi faktiskt lever.

Äta ute, är en skitpost också. Ungefär som alkohol, men lite bättre. Mycket av den här kostnaden kommer från gemensamma måltider i familjen och då vi är sex personer så sticker det snabbt iväg. Men det finns mycket som kommer från mitt skitliv i form av resande eller nödmat när jag inte kan ordna något annat.

Jag ser alltså framför mig att dessa kostnader minskar när vi är lediga, snarare än ökar. I så fall går budgeten nog ihop sig. Här kan läsa mer om detaljerna i vår budget under sabbatsåret.

image-5
Som ni ser så ligger kostnaderna i september 2016 högre än för motsvarande period 2015. Då vi är inne på tredje året av intensivt sparande så går det ju inte att slå rekord varje månad. Vi har dock ett snitt för året som är 3 665 kronor lägre per månad så här långt i 2016 jämfört med helåret 2015.

Allt är inte bara utgifter

I september fick jag mina första pengar från annonseringen på bloggen. 834 kronor blev första utbetalningen och det känns riktigt kul att få lite ersättning för jobbet här. Utbetalningen täcker i princip ett halvårs intäkter. Nu kostar det i princip 1 000 kronor per år att bara drifta bloggen vilket gör att det knappast är någon vinst att göra det här, men ändå!

Numera håller jag ett extra öga på tre delar på inkomstsidan, som då inte inkluderar de bidrag vi har, genom att följa våra löner, de pengar vi tjänar via extraarbete och hur mycket bloggen ger i inkomster. Bloggpengarna för september är inte utbetalda och ingår därför inte i totalen ovan. Då det är små belopp ändrar det inget väsentligt, men är med här för att det är roligt att följa.

Lön 69 381 kr
Extraarbete 2 450 kr
Blogg (annonsering) 126 kr

 

Ganska normal inkomstmånad. Nästa månad lär det bli rejält mycket bättre då vi får våra nya löner retroaktivt plus att jag har lite traktamenten som bör betalas ut.

 

 

Läs gärna mer på sidan  ”Budget” som du hittar i bloggens huvud.

Undrar du över hur vi beräknar vår sparkvot så hittar du mer om det här.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna