Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Släpp sargen nu! Du väljer själv om du vill bli fri!

– Har ni ingen bil?

– Nej.

– Men hur tar ni er till jobbet när ni är förkylda?

Det här är en vanlig fråga till oss som lever utan bil. Jag fick den i en variant senast i helgen. Jag log lite fånigt samtidigt som jag dog lite inombords. Tydligen ska inte människokroppen klara att driva sig framåt vid en vanlig förkylning?!

– Men har ni ingen bil på landet?

– Nej.

– Men tänk om det händer något?

Vad fan svarar vi på den frågan tror du?

– Jaha, så ni har alltid en nykter chaufför, och en jourbil redo när ni är på landet? Ständigt? Står den med motorn igång?

Det är klart att det inte är någon som lever med en jourbil på tomgång på landet! Eller hur!?

– Men ni köper inga ekologiska grönsaker?

– Nej.

– Men kommer inte jorden dö, ni få hår i handflatorna och era barn förvandlas till zombies?

Jag laddar upp för en föreläsning om en det ena än det andra. Hejdar mig. Formulerar en spydig motfråga, men skippar även den!

twain

Jag kan ge hur många exempel som helst på frågor som inte har något annat syfte än att säga ”jag trodde man måste göra så här”.

– Du har ju inte cykelhjälm?

– Ger ni era barn socker?

– Jag tycker man ska undvika vitt bröd – alt. gluten eller något annat ”skitfarligt” matrelaterat …

– Borstar ni inte tänderna på era barn varje dag?

Alla måsten! Det intressanta är vad som händer om jag ifrågasätter alla påståenden förklädda till frågor?

– Varför ska jag ha cykelhjälm när jag aldrig cyklar fortare än jag går eller springer?

– Hur kan det vara farligt att cykla i normalt tempo med förkylning i kroppen? I så fall vore väl människosläktet utdött nu om vi inte klarar en förkylning och förflyttning för egen maskin?

– Men mina barn har perfekt tandhälsa, även om jag missar att borsta tänderna på dom varje kväll. Vad gällde frågan?

– Hur kan socker helt plötsligt bli giftigt?

Vad tror ni svaren blir?

Någon?

Nej, just det. Det finns inga svar. De flesta av oss har ingen jäkla aning om varför vi ska göra än det ena än det andra? Det finns till och med forskning som visar att välvillig och sund information feltolkas av oss. Vi kan helt enkelt inte hantera information som sänds brett om trafik, blodfetter, C-vitamin, solskydd, brandskydd mm. speciellt väl. Vi överreagerar, övertolkar och fattar suboptimala beslut.

Här är ett exempel som jag själv sett på hur till synes väl fungerade människor nästan blir maniska i sin tillbedjan av allmänna råd:

Jag var hos tandläkaren med ett av mina barn. I ett rum som vi hade full insyn i pågick en uppvisning som nästan var som tagen ur en film. Tonårsgrabben var hos tandläkaren, tillsammans med mamma. Mamma och son var så där lagom smala och brunbrända med märkeskläderna snyggt matchande.

– Ja, han borstar tänderna morgon, lunch och kväll. Tandtråd åtminstone en gång om dagen! Och sköljer ….

Mamman kvittrade fram orden och höll upp handen i en gest mot sonen som tonåringen vore en utställningshund, när det var en grabb på knappa femton år som borde sköta besök hos tandläkaren själv. Något oväntat var svaret från tandläkaren:

– Oj då! Det får ju vara lite måtta! Han kan få skador på tandemaljen!

Det finns en del bra råd som är enkla att följa och förstå nyttan av. Rök inte. Kör inte berusad och ha respekt för andra i trafiken. Sedan är jag osäker på om det finns så mycket mer att beakta faktiskt.

Ett exempel till, sedan ska jag försöka komma till någon slutsats! På något amerikanskt snålforum läste jag om en tjej som slutade klä upp sig för jobbet. Först började hon med att köpa ett par enkla mörka byxor och några vita toppar som alla var lika. Sedan körde hon dom kläderna till dom var utslitna. Hon var alltså både enkelt klädd och klädd på samma sätt varje dag på jobbet under väldigt lång tid. Ingen noterade detta ens! Efter det klädde hon sig i de kläder hon hade hemma, inte heller det reagerade någon på! Hon som trodde att arbetslivet hade en ganska snäv och väldefinierad syn på klädsel.

Är ni med? Nästan hela vår existens byggs upp av att vi vill och känner oss tvingade att uppfylla ”måsten” i någon form. Lite närmare analys ger att nästan alla måsten kan grupperas in i fem huvudgrupper:

  • Uttalade måsten som är rena hittepå! Exempelvis påståendet att våra hjärtan helt kollapsar om vi cyklar 3 km till jobbet när vi är förkylda.
  • Underförstådda/outtalade – ofta sociala – måsten som många känner till och följer och/eller förhåller sig till. Så som att besöka sina föräldrar när dom är rena idioter eller klä sig snyggt på jobbet.
  • Publika kampanjer eller trender. Du ska ha cykelhjälm, bilbälte, juice på morgonen, floursköljning, blodfetter, ekomat, osv.
  • Egenskapade måsten. Som att ”jag måste duscha varje morgon annars kan jag inte leva”.

Allt tyder på att vi kan ta alla typer av måsten som kommer från grupperna ovan, alltså i princip alla måsten, och kasta åt fanders utan någon som helst konsekvens eller ökad risk.

Sedan är det ju det där med att frihetskänsla och många måsten inte går ihop. Egna rum till barnen, två bilar, karriär, ekomat, semester på vackra ställen är bara måsten på samma sätt som exemplen ovan. Skapade av oss själva endast existerandes i våra huvuden. Mängden måsten vi känner av och hur vi förhåller oss till detta är kulturellt, ålders och könsrelaterat.

Men oavsett, måsten är nästan alltid hjärnspöken. Spöken som minskar vår frihet och suger fast oss i strukturer som vi inte behöver sitta fast i.

Så, hoppas att ni blev inspirerade till att göra er lite mer fria. Någon kanske nappar men många är för evigt förlorade till fullkornspastans krassa kartongvärld. Vi måste ju tänka på GIt och fibrerna, eller hur!

 

 

Som ett litet stickspår till det jag skrivit ovan så tycker jag den här artikeln är intressant: Be Yourself: People Who Defy Social Norms Get More Dates Than Those Who Follow The Crowd. Jag har saxat lite ur artikeln nedan.

A recent study from Australia has found that nonconformity, that is, “breaking from the norm,” is a trait potential mates find attractive in both men and women.

”Women overestimated how attracted men would be to the conformist women,” the report read.

Normuppfyllnade är inte attraktivt helt enkelt. Inte ens den vinsten finns med att försöka förhålla sig till och vara i linje med allt som sker och tycks i samhället!

Om du orkat så här långt i mitt mässande så tänker du säkert att jag helt glömt bort måsten som att hämta på dagis, äta och sätta på vinterdäck på bilen?

Det har jag kanske gjort. Att mina barn ska bo någonstans ser jag mer som ett behov. Att någon påstår att de de ska ha egna rum för att utvecklas som människor och inte alldeles gå sönder så blir det ett måste.

Att skydda sig när jag jobbar med motorsåg är ett behov medan jourbilen på landet är ett obegripligt måste.

Men det är inte alldeles enkelt. Ett ”måste” är något som är skapat ur tomma intet. Ett behov har en verklighetsförankring.

Hur tänker du? Orkar du bryta mot konventioner och måsten?

Gillar du ”rants” som det är i det här inlägget så föreslår jag att du fortsätter läsa här.