Ekonomi augusti – Händer det aldrig er något?

2
51
Våra utgifter månad för månad tillsammans med löpande 12-månaders medelvärde.
Siffrorna för augusti är inne!
Siffrorna för augusti är inne!

Det är dags att summera augustis siffror. Månaden som innehåller återkomst från semestern, skolstart, läkar- och tandläkarbesök gånger två,  dubbla 70-årsfirande av föräldrar, en weekend i Italien, terminsavgifter för barnens hobbies och inköp av en ny dammsugare.

Då dras vi ändå med en cykel med trasigt vevlager och två mobiltelefoner, som används av de äldre barnen, som är bortom all räddning. Kläder ska vi inte tala om. Jag har två par jeans, vilket också är alla byxor jag har förutom ett lite mer kostymliknande par som jag bara använder i vissa jobbsituationer. Ena jeansparet är i princip transparent.

Ibland läser jag i bloggar eller bland kommentarer en sorts misstro till ekonomin som redovisas av vissa snålbloggare. “Att spara är väl en sak, men händer det aldrig något så som att en diskmaskin går sönder …” är en inte alldeles ovanlig undran som finns. Jag vet inte hur det är bland andra som redovisar sin ekonomi men i de siffror jag redovisat här i mer än två år så finns ingen innovativ bokföring eller några utelämnade kostnader. Men det är jäkligt mycket gnetande bakom siffrorna. Ta dammsugaren som nu är ersatt exempelvis! Vi har lappat och lagat vår gamla dammsugare med delar jag hittat i återvinningen i bostadsrättsföreningen. Efter den konstgjorda andningen – som funkade nästan ett år – med hjälp av donatordelar från sopstationen så gick det inte att reparera apparaten längre. Då körde vi vidare med en taskig dammsugare utan munstycke några månader. Trots den numera väldigt tveksamma prestandan lever dammsugaren vidare i sommarstugan medan vi köpt ny här i stan.

Att leva med fyra relativt små barn utan att ha en fungerande dammsugare är speciellt. Att gå med utslitna kläder på jobbet när man jobbar som vi gör är också lite udda. Med lite annan inställning så hade vi köpt två dammsugare i vår. En till sommarstugan och en hemma. Ja, den som vi har hemma kanske till och med hade varit bytt en gång emellan om vi slängt ut den när den gick sönder första gången. Med liknande inställning har vi hållit liv i några mobiltelefoner till barnen. De får ligga med laddaren inkopplad för att kunna användas i någon större omfattning och barnen får köpa att det inte går att köra Pokemon på dom.

Inställning är en del när det gäller att hålla ned kostnader som är att betrakta som oförutsedda kostnader för exempelvis underhåll och ersättning av saker som måste repareras eller bytas ut. Den andra delen är ju naturligtvis mängden och typen av prylar man har som behöver underhållas och repareras. En cykel kommer med mindre kostsamma överraskningar än en bil exempelvis.

Så augusti blev en månad då allt hände på en gång kan vi säga.

I korthet så blev det 63% i sparkvot, vilket är väldigt bra. Det beror på låg lön och mycket kvar på kontot från föregående månad. Tyvärr var utgifterna som ni förstått höga. Näst högsta noteringen vi haft. Nu gäller det att spänna sparmusklerna resten av året!

Det som intresserar oss väldigt inför framtiden är vilken nivå vi kan ha på våra rörliga utgifter. Vi har en budget i vår kalkyl för sabbatsåret på 12 000 kronor totalt per månad – här har jag räknat lite kring olika scenarion – vilket är en utopi i augusti. Medelvärdet har också stuckit iväg till 15 120 kronor.

De rörliga kostnaderna visar vad vi har för kostnader efter att vårt nuvarande boende, CSN och barnomsorgsavgifterna utgår.

Tyvärr kan vi inte göra så mycket åt läget under resten av året då vi inte har så mycket kvar att spara på. Vi kan minska transportkostnaderna, men det skulle påverka oss väldigt i exempelvis kontakterna med vår släkt eller omöjliggöra något besök på gården. Annars är det i princip bara matkostnaderna kvar att angripa. Där kan vi bättre!

Våra utgifter månad för månad tillsammans med löpande 12-månaders medelvärde.
Våra utgifter månad för månad tillsammans med löpande 12-månaders medelvärde.

Augusti är faktiskt den första månaden sedan vi började mäta där kostnaderna för motsvarande månad i 2016 överstiger de vi hade 2014.

Inkomster, kostnader och sparkvot i en salig röra.
Inkomster, kostnader och sparkvot i en salig röra.

Den gröna linjen ovan är det mål vi har som skulle möjliggöra för oss att leva på en lön. Rullanden 12-månaders medelvärde ligger på 31 400 i augusti medan vi skulle behöva komma ned på 27 400 för att kunna leva på en lön där vi bor idag.

Allt är inte bara utgifter

Numera håller jag ett extra öga på tre delar på inkomstsidan, som då inte inkluderar de bidrag vi har, genom att följa våra löner, de pengar vi tjänar via extraarbete och hur mycket bloggen ger i inkomster. Bloggpengarna är inte utbetalda och ingår därför inte i totalen ovan. Då det är små belopp ändrar det inget väsentligt, men är med här för att det är roligt att följa. För augusti gäller:

Lön 57 494 kr
Extraarbete 2 450 kr
Blogg (annonsering) 197 kr

Inkomsterna var låga den här månaden. Skälet är att jag tog föräldraledigt på semestern och dessutom tog ut lägsta möjliga ersättning från Försäkringskassan. Det är en avsiktlig princip nu att försöka flytta så mycket skattepliktig ersättning som möjligt över i 2017.

Nu i september räknar jag med att få mina första slantar från Google. Det blir strax över 800 kronor i så fall som kommer återinvesteras i något bloggrelaterat. Exakt vad återstår att se.

 

Läs gärna mer på sidan  ”Budget” som du hittar i bloggens huvud.

Undrar du över hur vi beräknar vår sparkvot så hittar du mer om det här.

2 KOMMENTARER

  1. Jag tror det är ovanligt att försöka laga grejer och kläder. Jag har en man som är bra på att laga. Symaskinen står alltid framme och går den sönder lagar han den med! Det spar mycket pengar!

    • Hej Åsa, har du smält bort ännu?

      Ja, det är ovanligt att laga. Men jag tänker också på min morsa, hon hade köpt dammsugarna i ren markering. Så när vi gnetar och försöker laga eller jämka med det som finns så hade hon aldrig accepterat det. Det är under hennes värdighet på något vis.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna