Summering av den fjärde semesterveckan

4
53
Jag rakade mig i veckan som gick. Bara det!

Jag tänkte att jag i slutet på varje semestervecka skulle se bakåt och reflektera lite över veckan som gick.

Jag rakade mig i veckan som gick. Bara det!
Jag rakade mig i veckan som gick. Bara det!

Nu har jag gjort fyra semesterveckor. Denna fjärde vecka har vi haft sommarväder, med besked, något som jag önskade förra veckan. I veckan som gick hade vi dessutom två besök vilket var väldigt trevligt.

Anledningen till att jag gör denna summering är för att förstå hur svårt, eller enkelt, det skulle vara för oss att leva det liv vi önskar när vi går på sabbatsår nästa år. Jag vill redan tidigt förstå om vi måste hålla i vår vardag med järnhand eller om vi kan flumma runt lite och förlita oss på ledigheten som den katalysator som krävs för att vi ska få det liv vi önskar. Nu, efter fyra veckor, så går det att bilda sig en uppfattning, vilket jag tänkte göra efter standardrapporteringen som följer.

Jag har några vanor jag vill sätta under semestern. 1) skriva varje dag, 2) meditera varje dag och 3) träna något varje dag.

Så hur har det gått?

Skriva varje dag. Jag har missat detta någon dag i veckan som gick, men i princip så är skrivandet en del i vardagen.  Sittandet vid datorn drar lätt iväg och skrivandet är något jag måste förhålla mig till framöver. Som det är nu så gör jag allt för mycket datorarbete under den värdefullaste tidsperiod jag har under dagen, nämligen morgon och tidig förmiddag.

Meditationen har varit lite si sådär med även denna vecka. Det är ingen vana som vill fästa riktigt. Anledningen är att jag inte har någon “trigger” för denna aktivitet. En trigger är en naturlig händelse som jag fäster den nya vana jag önskar utveckla på. Jag skulle exempelvis kunna säga att jag mediterar direkt efter att jag skrivit på förmiddagen, innan jag gör något annat. Eller direkt efter lunch.

Sedan kan jag reflektera över önskan att meditera. Meditation är något som intresserar mig väldigt mycket, men behovet är förmodligen som lägst på många många år, just nu. Det märks under mina meditationspass. Det råder lugn. Jag har dessutom ett förhållandevis högt fokus i mina tankar, som har ökat i takt med att ledigheten fått verka. Stimulinivån är låg vilket märks.

Sist men inte minst: träningen är det som gått sämst i någon mening. Jag har cyklat en sväng i veckan som gick. Det har funnits möjlighet att träna lite mer men jag har varit sliten i kroppen. Inte minst i mina händer och underarmar. Det är vardagsmotionen som tar ut sin rätt här på gården, vilket faktiskt är som jag önskar.

Så av de tre vanorna jag ville jobba med så är det en som fallit på plats och två som går sämre. Meditationen får dock ändå godkänt då jag mediterat relativt mycket trots allt. Träningen får också godkänt då jag helt enkelt avstått träningstillfällen i veckan som gått på grund av att kroppen varit sliten av all vardagsmotion.

 

 

Familjen får väldigt mycket tid så här under semestern. Vi läser tillsammans, åker och badar, äter tillsammans och länge samt tittar på film tillsammans på kvällarna. På det krävs jag på någon halvtimmes nattning av småbarnen nästan varje kväll. Vissa dagar innebär det att jag endast har förmiddagen till något eget. Kvällarna är nästan aldrig tillgängliga för någon egen aktivitet.

Det mönstret måste brytas när vi flyttar hit. Mellan 6 till 9 på sommarkvällarna finns massor av tid att göra saker med gården eller träna.

Läser den här veckan: böcker om hur jag ska skriva bättre texter.

4 KOMMENTARER

  1. Har en annan syn på hur jag vill ha det! Min almanacka ska vara helt i min kontroll och helst utan måsten!

    Det jag uppskattar mest med min frihet, är att över mitt morgonkaffe bestämma vad dagen ska användas till.

    Idag var en strålande dag, där hustrun och jag bestämde oss för att uppfylla ett gammalt löfte till vårat äldsta barnbarn (4 år), att ta båten på kärran och åka till en större sjö, för en öluffning med bad och picknick.

    “Att göra listan” är lång både i huset och i stugan men vad kan vara viktigare än att spendera kvalitetstid med barnbarnen medan ork finnes?

  2. Hej Kalle56,
    Jag är inte säker på att jag är i så stort motsatsförhållande men jag vill nog ha en mer övergripande plan, eller snarare riktning, med mitt liv som jag diskuterat förut. För mig räcker det inte med att ta dagen som den kommer riktigt.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna