Semestervecka – Renoverar du på semestern?

8
75

Renoverar du på semestern? Eller gör du något som du “mindre gärna vill göra” under semestern rent allmänt. Något skitgöra du skjutit fram till ledigheten? Om svaret är ja, har du reflekterat över varför?

För det kan väl inte vara någon vidare klok strategi att skjuta mindre roliga grejor till semestern? Det borde finnas tid för det under alla andra dagar på året?!

Jag har skjutit så mycket till semestern tidigare år att jag inte hunnit med att göra alla sakerna på min ledighet. Ja, ibland orkade jag inte ens börja med en endaste grej faktiskt. För semestern var fullpackad ändå.

För min egen del så ser jag två viktiga faktorer till att jag hamnade i “det får jag göra på semester”-fällan.

  1. För mycket att göra.
  2. Låg personlig effektivitet.

Jag tänkte resonera lite mer kring båda punkterna nedan, men innan jag gör det så låt oss backa till semestern igen. Båda punkterna ovan handlar väldigt mycket om hur vi själva styr vårt liv och vår dag. Och det jag kommer diskutera gäller från idag. Så redan idag kan du börja med att öka ditt fokus genom att sluta sprida tid och kraft på allt mer. Du kan också redan idag vara sparsam med din tid och utnyttja den klokt.

För mycket att göra

Jag jobbar ungefär 45 timmar i veckan, kanske upp mot 50 när extraknäcket är som mest intensivt. På det tar jag mig till och från jobbet, hämtar eller lämnar barn på dagis samt äter och lagar mat. Det är minst tre timmar om dagen. Så nio timmars arbetsdag + tre timmar övrigt ger att minst 12 timmar av vardagens dagar är helt uppbokade. Minst! Sedan behöver jag ha lite egen tid, som för att skriva blogginlägg eller läsa något, säg en timme och jag behöver några timmar med familjen varje dag. Då är vi uppe i 15 timmar vilket ger nio timmar till sömn vilket är ganska vanligt då jag ofta är rätt trött på kvällarna.

Slutsats, jag har inte tid att göra mer än jag redan gör! Det är något jag fortfarande inte accepterat, men som en fyrabarnsfar som jobbar heltid så finns i princip ingen tid kvar att i vardagarna göra något “annat”.

Visst, det går att stuva om, sambon kan både lämna och hämta på dagis ibland och jag kan hoppa lunchen, då jag oftast tränar, men den flexibiliteten krävs i princip för att jag ska kunna hantera vardagen. Den kan inte användas till att trycka in mer.

För egen del måste jag lära mig att säga nej! Inte minst till mig själv. Det går inte att fylla vardagen med så mycket mer om jag ska trivas. Får jag tid över så har jag redan saker jag vill göra som jag inte hinner nu. Mitt liv blir bättre av enkelhet och färre sysslor, inte tvärt om! Men det är svårt för mig att inse och det krävs att jag går precis tvärt emot vårt konsumtionssamhälles dagliga budskap: fyll dagen med mer prylar, aktiviteter och nöjen.

Helgerna är naturligtvis lite lugnare och friare. Men dom är endast två av sju dagar i veckan. Även dom är ganska fyllda och fyller sig snabbt. Jag har redan prylar och önskemål som väl fyller helgerna så samma resonemang som för vardagen är giltigt även här.

Personlig effektivitet

I vår familj har vi blivit mycket bättre på att skydda vår plånbok. Vi tänker ofta i ekonomiska termer. Även de större barnen gör det. Men vi skyddar inte vårt tid på samma sätt. Numera är faktiskt inte pengar vår största bristvara, det är tiden som är.

Både jag och min sambo skjuter saker på framtiden. På väldigt olika sätt. Engelskan har ett begrepp – ett verb –  “procastinate” som är ett väldigt bra begrepp för att aktivt verka för att skjuta saker på framtiden. Jag har berört det här förut och tänkte återkomma mer i detalj längre fram till just procastinerandet vi ägnar oss åt, men om vi ska få ut mer i vardagen så måste vi fånga de möjligheter som ges. Helst i vardagen. Inte i helgerna eller på semestern!

För mig har det mycket att göra med tröskeln som finns för att starta en uppgift klockan sju en vardagskväll. Då har jag varit igång i 13 timmar ungefär. Då måste det gå lätt att göra det jag vill eller behöver göra. Här jobbar jag med vanor för att sänka tröskeln.

Något vi haft framgång med i familjen är också ett klassisk effektivitetstrick. Planera upp dagen efter punktad lista. Gör en gemensam plan för en ledig dag. Vem aktiverar barnen? Vem lagar mat? Vad behöver göras: byta till sommardäck på bilen; laga lampan i vardagsrummet; städa på toaletten; fixa datorn åt barnen, osv. Följ sedan listan! Planera inte om och lägg massa tid på att tjafsa när planen väl är lagd, utan följ listan!

Vad gör du nu?

Känns det motigt att gå upp sju på semestern för att fixa vattenläckan på taket så ta två minuter och titta på vad du tänker och känner. Hur svårt kan det vara? Lev i nuet, ta en kaffe och avsätt förmiddagen till jobb. Att tänka i tidsboxar gör ofta arbetet mer greppbart och att avsätta tid kräver mindre mental kraft än det gör att försöka bli klar med ett stort projekt. Blir det klart så blir det på förmiddagen. Annars fortsätter du i morgon. Du kan bara göra ditt bästa nu.

Ta gärna till dig tipset med dagsplanering.

Skapa inga negativa tankar. Vad det än är du skjutit till semestern är bara sysselsättning, precis som allt annat du hellre skulle vilja göra. Upplevelsen av något är hos dig själv!

 

 

Mitt favoritminne

Vi hade en Folkvagn, en Passat, som inte gick igen besiktningen då fjädrarna fram var av. Så jag la ungefär två dagar på att byta fjäderben fram på vår Passat en julledighet. Allt för att spara pengar. Det var duktigt trångt och rekommendationen var att man mer eller mindre skulle lyfta ut hela spindelhuset för att få ner fjäderbenen. Det gick att göra på lite annat vis, men det tog tid och var jobbigt. Knogarna blödde och mina kontorsnypor tappade all ork.

Men bäst av allt! Det var minus 18 grader och jag hade kallgarage! Fan, då var humöret på topp! 🙂

8 KOMMENTARER

  1. Man måste ju upp i tid så att man kommer iväg i tid så man kommer hem i tid så att man kommer i säng i tid så att man kommer upp i tid. Får man lite tid över så gäller det att ta igen den tid då man inte kom iväg i tid. En lista kanske hjälper.

    • Vissa har helt enkelt andra energinivåer än oss andra! Men det går inte att trolla, det kommer på bekostnad av något annat.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna