Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

När tjejerna tvättar sitt hår – fallstudie i komplexa aktiviteter

Nu har vi bott här ute på vår lilla gård i mer än fem veckor sammanhängande, med påsklov och lite annan ledighet så blir det gott och väl mer än sex veckor vi tillbringat här ute i ingenstans utan rinnande vatten och avlopp.

Det gör ju inte livet lätt, men inte heller så svårt som man kanske först kan tro. Ta det här med att tvätta håret. I vår familj har vi tre tjejer, mamma och två döttrar, alla med ganska imponerande hårsvall. När håret ska tvättas så är det schampo och balsam som ska i och ur. Med en dusch så går allt förhållandevis enkelt. Utan så blir det en helt annan apparat.

Nu måste tjejerna hjälpas åt, stå med huvudet ner i en bunke. Det är en kollektiv insats där alla tre har sina roller att fylla. Och det tar lite tid. Jag brukar tjuvkika lite och det är uppenbart att alla trivs med sin hårtvätt. Dom pratar och reflekterar.

Och som så blir det också en tjejgrej i vår familj. En gemenskap. Dom pratar och hjälps åt. Dom tar på varandra och grejar med sitt hår. En liten ritual mellan mor och dotter.

Ett modernt liv blir väldigt uppstyckat. En del i vårt konsumtionssamhälle gör att vi strävar efter att göra våra sysslor separerade, renodlade och individuella. Att jobba, träna, umgås och vara ute i det fria blir lätt en rad olika separata tillrättalagda händelser. Medan ett traditionellt dagsverke i skogen med far och son fångar samtliga delar i en helhet.

När jag var i stan ett varv under semestern så passerade jag en affär där kvinnor får sina naglar förskönade. Manikyr och utsmyckning var något som pågick för fullt innanför de stora skyltfönstren. Jag såg kvinnor som pratade, tog på varandra och gjorde varandra fina. Likheterna med vårt hårtvättade hemma var slående. För hemma blir det ofta tvätt av håret först, men när sedan tjejerna kommit samman och funnit varandra så fortsätter ofta med gemensam borstning och olika märkliga flätor.

 

 

I vår jakt på att göra oss oberoende och att spara tid så tappar vi lätt viktiga aspekter i våra liv. För att täcka alla behov blir vi då beroende av en rad sekventiella handlingar i stället för en samlande. Vi köper dessutom lösningar som det kanske redan finns gratis alternativ till. I slutänden är det nog inte alls frågan om att vi spar tid, utan snarare tvärt om. Det är något som vi människor gång efter annan återupptäcker. Men vi drivs ändå längre och längre in i ett liv med andra värderingar.

Som tur är så är det inte så svårt att hitta tillbaka till lite andra tankemönster och beteenden om man väl insätt det här. Träningen ensam på gym på lunchen kan bli en promenad med bästa kompisen. Snabbmaten kan bytas mot mat hos någon vän och det går att sträva efter en gemensam söndagstvagning av familjen även hemma.

Vill du läsa mer om mina tankar kring mer komplexa livsmönster där en aktivitet inkluderar många nyttor så föreslår jag att du fortsätter här.