Idag har jag inget att skriva om – men förra gången det hände blev det ju det ett kanoninlägg!

15
11

Idag har jag inte tänkt skriva så mycket. Jag tänkte ni skulle få ta lite mer plats – ni är ganska bra på det redan, vilket jag uppskattar – via kommentarsfältet.

Vad tänker ni på så här mitt i sommaren, kanske mitt i semestern? Har ni några frågor, till mig eller de som kommenterar här? Har ni ett lästips?

Eller vet ni vad? Ni får gärna uttrycka om ni är tacksamma för något just nu! Själv uppskattar jag de varma sommarkvällarna vi har här något enormt. Det är fantastiskt att kunna sitta ute i sommarkvällen.

Vem blir först ut?

 

15 KOMMENTARER

 1. Jag tänker på hur underbart livet är så här i den svenska sommaren då hela familjen är lediga. Hur bra vi alla mår. Men oxå att det är så mycket som jag hade tänkt att vi skulle hinna göra / uppleva. Fast vi bara har hunnit med hälften. Först blev jag lite stressad över detta men så tänker jag att det är ju för att vi har njutit av dagarna och vädret och bara varit mycket, vilket inte är fel.
  Mitt mål är att göra livet så okomplicerat som möjligt och ta tillvara på de vardagliga guldkornen. ( som vi har gjort och njutit av det). Dock är det lätt att bli stressad av ”alla andra” som både hunnit med massa semestertripper och renoveringar etc.
  Känns som om semestern är en försmak av hur livet kan vara 🙂

  • Tack Karin och plus i kanten för att du var förste läsare att kommentera inlägget!

   Jag kan bara hålla med, mina tankar går i samma banor.

  • Samma här. Jag var också stressad över att inte ha hunnit med allt hemmafix jag skulle gjort. Vi har tränat latat oss och tempot är ungefär som en sengångares. Men när jag tänkte på det så har vi ju faktiskt gjort det vi inte brukar hinna göra: slappa! ??
   Normalt sett kör vi på i snabbare takt och jag känner att jag lätt tar med mig den snabba, effektiva takten till ledigheterna. Jag har alltid varit avundsjuk på människor som har förmågan att skrota runt.

  • Japp, och jag svarade dig här.

   Om du vill veta min reaktion på skamliga förslag så finns det ju ett sätt att undersöka just nämnda reaktion! 🙂

 2. Vore intressant om du kunde berätta lite om hur ni resonerade och kom fram till fördelningen mellan amortering och sparade när ni började er resa.

  Investeringar är ett stort intresse så helst vill jag flytta allt överskott till avanza och investera i sparprodukter – samtidigt vore det skönt att vara skuldfri om 3-4 år( har runt 50% belåning nu)

  • Hej David,

   För oss är det kopplat till riskhantering. Vi amorterar alltid 11 000 kr/mån plus köper normalt sett aktier för mellan 20 000 – 30 000 kr/mån.

   Det innebär att vi lägger någonstans i runda slängar 25-30% av vårt månatliga sparande i ”cash” (tekniskt är pengarna låsta men i praktiken så är det kontanter). Sjunker börsen 30% från nuvarande nivå slutar vi omedelbart med det, men nuvarande niväer är trots allt lätt ansträngda.

   Tänk att du har en lägenhet värd 3 MSEK och lånat 2 MSEK. Utöver det har du inget sparat. För en miljon kronor har du värdeökning på motsvarande 3 MSEK. Det är 200% belåning och en basrisknivå.

   Om du nu sparar samman en miljon i aktier så har du 4 MSEK i tillgångar och tillsynes en belåning på 100% eller 2 MSEK i eget kapital. Men din risknivå är sannolikt högre på aktieinvesteringen än på lägenheten, historiskt har det i alla fall bedömts vara så. Du har lägre risk än basrisknivån.

   Amorterar du av fifty-fifty när du sparar ihop din miljon så får du: lån på lägenheten 1,5 MSEK, aktier 500 kSEK och lägenhet 3 MSEK => 75% belåningsgrad. Sannolikt liknande risk som ovan men lägre hävstång => totalt sett lägre risk.

   Jag har, hade mer tidigare, produkter med hävstång i min portfölj som gör vår matematik mer komplex. Så summa summarum: Vi anser inte att börsen är vansinnigt attraktivt värderad. Vi jobbar med belåning på såväl fastighet som aktier när vi vill ta högre risk. Vi vill givet börsens värdering, och fastigheters värdering med för den delen, och direktavkastning sträva efter en lägre hävstång.

 3. Jag tänker intensivt på vad resten av mitt liv kan innehålla om lönearbete inte är den primära sysselsättningen. Jag landar till slut ofta i att jag får nog fånga möjligheterna som kommer och sluta tänka så mycket. Jag är tacksam för att jag har så mycket frihet och ännu mer på väg.

  • God morgon Regelbunden läsare!

   Är det med oro du ser fram emot ett oplanerat liv, eller är det med glädje?

   Efter fem veckor i en miljö helt fri från jobb så har jag fortfarande massor av saker jag vill göra. Träna, läsa, skriva och studera. Mycket av dessa aktiviteter gjorde jag som ung och de definierade mitt liv fram till idag. Jag vill göra ett ”omtag” på det inför framtiden. Jag har trots allt större delen av mitt vuxna liv framför mig och lite ny input ska bli skitroligt.

   • Jag funderar på om det är tillräckligt att t.ex. träna, läsa, skriva och studera på lång sikt. Kan jag göra det i 15 år utan att bli apatisk och tappa min drivkraft? Sannolikhet dyker det upp en massa möjligheter (kanske vissa betalda) som jag ev hoppar på. Vore intressant att höra en kommentar om sysselsättning i det längre perspektivet. Kalle56 verkar ha varit fri en längre tid? När man lyssnar på pensionärer så är det olika. Vissa verkar fånga möjligheter medan en mindre del verkar vantrivas. Hur vet jag var jag landar? Kanske är lösningen att börja med ett sabbatsår?

    Jag funderar även på om jag behöver någon skenaktivitet/eget företag för att inte behöva förklara och försvara mig inför andra. Det sitter väldigt mycket normer i att ”ha ett jobb”.

    • Nja, jag står nog och väger. Jag tror det är för stor begränsning för oss att anta att vi inte ska jobba, så jag är nog på samma planhalva som du. Men med fyra barn så är det så väldigt antingen eller. Antingen jobb eller tid för egen utveckling.

     Men jag är mer övertygad nu, efter 5v semester, än jag var tidigare att jag kan leva utan jobb faktiskt.

    • Regelbunden läsare.
     Packar just nu den hyrda husbilen för en tur på några dar, en vecka eller två!

     Saknar totalt ambitioner att göra något annat än att njuta av tillvaron!

     Hus, stuga och barnbarnen räcker gott för att hålla mig sysselsatt! Därimot vet jag många som skulle krypa på väggarna om dom inte fick extern bekräftelse på vad dom utför!

     Ett liv i frihet, passar inte alla!

   • Som svar på din fråga, det är med glädje och sprittande nyfikenhet jag ser fram emot ett oplanerat liv. Mitt jobb är av sådan art att jag kan vara ifrån max 2 år. Därefter hamnar jag långt bak om jag söker ett likadant jobb igen. Jag kan naturligtvis jobba med liknande andra saker men insatsen är då högre och tillåter kanske inte deltid.

 4. En stilla undran bara Onkel: Stiger du alltid upp före fyra? Du svarar ibland så hiskeligt tidigt på morgonen! Är det någon typ av ny rutin du har? Man har ju hört att framgångsrika människor stiger upp senast fem på morgonen. 🙂

  • Alltid! ?

   Nej, sanningen är den att jag tror klockan går två timmar fel på servern så tiden blir två timmar för tidigt. På det var jag igång rätt tidigt i morse!

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna