Vad har du för planer för semestern?

2
16

Om en vecka är det midsommar! Själv börjar jag min semester då och jag har som vanligt otroligt stora förhoppningar på semestern. Inte på vad jag ska se eller var jag ska åka, utan på vad jag ska göra. Säkert blir det en tumtott av allt, men det finns ändå några saker jag skulle vilja få till under sommaren.

 

 

Jag skulle vilja etablera någon eller några vanor under mina sex veckor. Ungefär så här tänker jag:

 • Träning. Jag ska inte ha så stora mål här. Jag tänker främst vardagsmotionera. Cykla till badplatsen. Jobba med lien. Kanske borde jag försöka få till någon långtur på cykel per vecka?
 • Skrivande. Jag ska skriva varje dag har jag tänkt mig. Det gör skrivande till en bra kandidat som ny vana. Jag kan exempelvis försöka få till en timmes skrivande varje morgon. Eventuellt ska jag koppla samman det med vanan
 • att gå upp tidigt och komma igång med dagen. Med fyra barn och en sambo så gäller det att skapa vanor som beaktar de tillfällen som ges.
 • Att etablera läsning som en vana skulle kunna vara intressant. Men vi har ingen tv i stugan och jag är ganska bra på att läsa trots allt, så … Låg prio.
 • Meditation. Att etablera meditation som någon form av morgonrutin vore jäkligt intressant. Just meditation är något jag skulle vilja lära mig mer om. De gånger jag jobbat med meditation under någon längre tid så har det varit otroligt belönande.

Som jag jobbar med vanor så flyttar jag alltså fokus från mål, som att blogga varje dag, till en vana. I det här fallet att skriva en timme varje dag. Nästa steg är att hitta en bra “trigger” som gör att den rutin jag vill etablera mer eller mindre kommer av sig själv innan den bitit sig fast.

Det kan vara så att jag går upp och skriver det första jag gör på morgonen. Då blir vakna min trigger. Bättre är kanske att äta frukost först, borsta tänderna och sedan sätta sig och skriva.

Det här kan verka som en teknikalitet att försöka detaljplanera något som ligger så långt fram, men det är det inte. När vanan att skriva sitter bra, säg efter ett par veckor så kommer jag att genomföra aktiviteterna med ganska stor lätthet ändå. Tricket är att ta sig dit, att etablera vanan, och då måste man vara ganska strukturerad.

Jag kan dessutom försöka etablera en vana att utvärdera dagen. Kanske det sista jag gör efter jag borstat tänderna på kvällen. Den vanan skulle bara vara en självutvärdering av dagen då. Att tydliggöra något jag vill känna, uppleva eller åstadkomma är ett första steg i att jobba med mig själv. Att sedan styra tankarna dit dagligen och kontrollerat ger rätt mycket mer.

Mmmmm. Som ni märker är jag inte helt klar med mina tankar. Det är skrivandet eller meditationen som det står och väger kring. Ett alternativ är att lägga lite mer tid och kraft på att reflektera över dagen som varit och hoppas att andra vanor faller ut av sig själv i och med det?

Har du någon vana du vill etablera under semestern? Tänk fritt! Lär dig laga nya maträtter? Hur kan du etablera mönster för att åstadkomma det? Kanske ska du ta dig ann den tråkiga målningen som en vana i stället för något som du ska genomlida?

 

 

Om du vill kontakta mig utanför det publika flödet av kommentarer eller inlägg på Facebook så når du mig onkel.tom.blogg@gmail.com .

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan!  Följ på Twitter!

2 KOMMENTARER

 1. Vi har inga planer alls mer än lite folk som kommer på besök, och de får då finna sig i våra vanor eller åka runt själva. Förut guidade vi runt folk som hälsade på dag ut och dag in efter deras önskemål men så kan man ju inte hålla på i längden. Vi brukar kolla om det är vågor eller vind någonstans och gå efter det. Vissa dagar är vi på stranden och surfar och vissa dagar bara hemma och kommer ikapp med städning, tvätt och annat. Jag har dock en plan för träning som jag kallar för fem mil i veckan. Det kan vara på cykel, på inlines eller löpning, och hittills tre veckor in har jag klarat det med råge. Snart blir det riktigt varmt här och då kan det kräva lite extra disciplin för då måste man lägga träning tidigt på morgonen eller på kvällen.

  • Det är en fantastisk gåva att ge sig ut en tidig morgon på ett löppass om vädret och formen är bra.

   Vi har ett år kvar nu. Gud vad jag längtar.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna