Utdelning maj – Bäckar små ger hygglig å

14
27

Maj blev en av våra bästa utdelningsmånader någonsin och rekord i antalet företag som bidrog. 15 företag betalade ut 5 744 kronor i maj!

Aktieutdelning i maj 2016.
Aktieutdelning i maj 2016.

 

 

Om vi ser på en sammanställning av utdelningarna sedan vi började vårt sparande så ser det ut som följer:

En vy av alla dåliga investeringar vi gjort!
En vy av alla dåliga investeringar vi gjort!

 

De högavkastande ETNerna med hävstång är borta men antalet svenska aktier har ökat, därför ändras profilen något i 2016 jämfört med tidigare år.

Utdelningarna har återinvesterats, främst i gas- och energisektorn. Främst gastransportbolagen har aktiekurser som helt kollapsat, på goda grunder, så där får vi mycket för pengarna. Men risken är stor!

Många av våra investeringar har utvecklats dåligt sedan vi började och vi hade gjort en bättre affär genom att sätta pengarna på ett bankkonto med nollränta.

Det är ett sätt att se på portföljen. Den andra är att titta på listan ovan och fundera på hur stor verksamhet i världen som jobbar för oss idag jämfört med för två år sedan. Eller hur många människor som i maj kommit i kontakt med, eller är beroende av verksamhet som vi är delägare i.

Vi äger delar i investmentbanker och banktjänster för konsumenter, energibolag, klädföretag, spelbolag, och breda fonder eller portföljbolag där det i de underliggande tillgångarna finns bolag som Microsoft och stora läkemedelsbolag.

Sakta men säkert ökar vi andelen människor som jobbar för oss. I upp som nedgång. Dag som natt! Investeringarna vi är en del av är enorma!

Ackumulerade utdelningar sedan start.
Ackumulerade utdelningar sedan start.

 

Som jag berörde så har vår portfölj inte gått fantastiskt sedan vi började investera i aktier. Och just risken kring investeringar är något som vi diskuterat på jobbet på senare tid. Skälet till det är att en av mina arbetskamrater letar nytt boende och tittar på att köpa villa. Vi har då diskuterat risk rent allmänt och alternativkostnaden/intäkten på kapitalinsatsen i villan. Synen på aktieinvesteringar är då allmänt att det är rent lotteri och en lekstuga som man gör bäst att hålla sig ifrån. Vilket också gör sparande rätt meningslöst. Konsekvensen blir den något märkliga:

 • Ett eget hus är bra och låg risk.
 • Ett eget jobb på ett aktienoterat bolag är bra och låg risk.
 • En bred fond som äger delar i många bostäder och har sin intjäning baserad på många bolags försäljning och framgångar. Ja det, det är rena lotteriet, det gör man bäst i att hålla sig ifrån!

 

 

That’s it! Mer om utdelningar, innehav och grafer över utvecklingen hittar du i fliken ”Aktieutdelningar”  i bloggens huvud.

Om du vill kontakta mig utanför det publika flödet av kommentarer eller inlägg på Facebook så når du mig onkel.tom.blogg@gmail.com .

Prenumerera  Gå in och gilla FB-sidan!  Följ på Twitter!

14 KOMMENTARER

 1. Det vi kallar marknaden, är egentligen ingen skillnad mot vilken torgmarknad som helst, en fredag, i någon by i Sverige!

  Bara en mötesplats för människor som vill köpa och sälja delar eller hela företag.

  Vi väljer skälva vilka vi vill göra affärer med! Det är ingen som tvingar oss att köpa en häst av den där fulla skånska hästhandlaren, eller en bil av hederliga Harry. Vi behöver inte ge oss i lag med bulten i bo, utan kan lugnt avakta till någon vill sälja tomater till rätt pris och kvalité, till oss.

  Det finns ingen vara på torget som är så bra att det inte finns ett för högt pris för den!

  När någon erbjuder oss en vara där den framtida vinsten och värdeskapandet ger oss en bra avkastning oavsett om priset på varan, kommer vara högre eller lägre på torget nästa fredag. Då vet vi att det är dax att lätta på penningpungen och göra en affär!

  • Du har rätt i princip. I praktiken skulle jag säga att aktiemarknaden i mångt och mycket är en bättre marknad än exempelvis husmarknaden då det kommer till antalet kunder, utbud, prissättning osv.

     • Som liten grabb, tillbringade jag somrarna på Österlen. Min morfar, (som för övrigt levde under tre århundraden!) Smet ifrån mormor när det var daxs för marknad i Kivik. Han tog med mig som alibi. (Var ju tvungen att visa grabben marknaden). När vi kom fram, tog han reda på sina ungdomskamrater och sedan började dom festa!

      Han stack till mig en slant och sa: spring iväg och kolla på marknaden nu!

      En sexåring som med stora ögon gick runt bland bombi bitt, skäggiga damen och mannen utan underkropp!

      Han ansåg nog på goda grunder att det var totalt ofarligt att ha mig springande där vind för våg!

      Det var ett annat Sverige vi hade då!

     • Ja, men vet du vad, Sverige är inte så annorlunda men vi är så jävla skitnödiga för allt numera att det liknar inget. Sverige har aldrig varit bättre!

     • Det beror på vad du avser! I ekonomisk standard, håller jag med men i många andra aspekter, får vi nog enas om att vara oense! ☺

     • Nej! Det är inte mätbart.
      Fysiskt och mental hälsa, trygghet och känsla av sammanhang är svåra att mäta.

      Det är inte att folk har blivit skitnödiga att dom tar ur bilnycklarna ur bilen på garageinfarten att dom låser huset när dom inte är hemma, det är en anpassning efter verkligheten. Att kunna skilja på mitt och ditt har förändrats!
      Häromdagen rånades och misshandlades en rullstolsbunden kvinna med sin följeslagare vid en badplats i området, det var en fullständig otänkbart brott i min ungdom. Jag är ett maskrosbarn uppväxt i kriminella miljöer i Stockholm, sent 60 tal. Det mördades, våldtogs, rånades och knarkades friskt redan då men att påstå att den västeuropeiska civilisationen inte har varit på fallrepet sedan dess är sagor av humanister som är det största hotet mot mänskligheten! ?

     • Tråkigt, men en svala gör ingen sommar.

      Det du beskriver är en attitydförändring, det är inte samma sak som att underliggande orsaker ändrats. När du var ung så var vår nya samhällsmodell fantastisk och allt blev bättre. Nu sprids motsatta bilden. Men underliggande fakta stödjer inte det.

      Vi blir äldre, inte minst för att sjukvården blir bättre. Jag levde med “kickers” på 80-talet och våldet på allmänna ytor har inte blivt värre.

      Vad har reellt blivit sämre menar du?

 2. Också en förortsunge från Stockholm med rötter i den skånska myllan, modell 58. Äldreomsorgen har klart blivit sämre, förr,och då menar jag inte när man satte fast orkeslösa i en jätteslangbella och sköt dem ner i ravinen, utan bara för några årtionden sen när alla gamla i stort sett var tryggade en plats på ålderdomshemmet eller på ett servicehus. Sjukvården idag verkar ju gå på knäna, det är en stor brist på sjuksköterskor och kompetens eftersom många inte orkar inom vården. Många går ut nian idag utan slutbetyg, en del kan knappt läsa eller skriva, kan inte minnas att vi hade såna problem, kanske någon enstaka elev, men det var absolut inte vanligt.
  Kanske är det så att massmedia gör en höna av en fjäder i många frågor idag, och därför får man det intrycket att allt är på fallrepet. Tror att det är för mycket aktiemarknad och för lite Kivik.

  • Hej Elsa,

   Jag tro Kiviks marknad har ändrats till det sämre i mycket högre utsträckning än sjukvården under 25 år 🙂

   Vården har ju som idé att leverera vård. Vad tycker du? Är människor halta, lytta, döda, döva, blinda och mindre opererade nu än för 20 år sedan?

   Själv har jag bekanta som fått ballongsprängningar, själva har vi kört 4 kejsarsnitt, varav 1 hyperakut, och allt har funkat enligt plan och farsan har bytt lins i ögat och ser som en tonåring igen.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna