Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Törs du det?

Det här inlägget skrev jag för i juni 2014, efter en omorganisation på mitt jobb där jag både ”åkte ut” och blev kvar på något märkligt vis. Tiden innan – drygt ett år – var en av de märkligaste jag upplevt på en arbetsplats, som sedan kulminerade i en stor omorganisation. Som en parantes: det jag som föreslagit organisationsformen och jag var jävligt sur för att dom del ”snodde idén” och dels att jag inte fick vara med i införandet.

Redan innan omorganisationen hade jag kommit till insikt om att jag inte skulle orka så länge under de omständigheter som rådde då och jag hade därför börjat fundera över karriären, livet, allt och hela fyfan.

– Törs du det?

Ja, det var frågan från den duktiga tjejen som lever ett liv med stort nybygge på landet, bilar och barn. Ett perfekt liv kan man tycka. Hon och jag pratade om vad jag skulle göra efter företagets omorganisation där jag i oordningen som råder tackat nej till ett ”erbjudande”, eller snarare inte accepterat uppmaning: nu har vi tänkt konstigt och du behöver fixa det!

– Törs du det?

 

 

Jag strävar efter frihet. Tror du den duktiga tjejen känner sig fri? Jag förstår helt hur hon tänker när hon säger som hon gör. Men jag vet också varför jag hamnar där jag gör i mitt beslut. Jag kan inte styra mitt arbetsliv – jag kan ha längre kvar att jobba än jag har jobbat fram till idag – utifrån en sorts ekonomisk rädsla.

– Törs du det?

En så rimlig tanke när allt hänger på en tråd. Duktiga tjejen lever med en man som tjänar minst lika bra som hon och tillsammans tjänar dom nog bland de 2-3% av befolkningen som tjänar bäst i regionen, kanske i landet. Måste allt då hänga på en tråd?

Det är en fråga som inte bara relaterar till arbetsplatsen, utan snarare individuella val och synen på livet.

– Törs du det?

Jag tror aldrig min farsa tänkt den tanken på ett jobb. I synnerhet inte när han bara sagt att han tror att man kan använda hans kompetens bättre, vilket var det jag i praktiken sa. Varför skulle jag och mina kamrater med massa högskolepoäng och inkomster min gamla farsa knappt kan greppa, styras av tre ord som inte ligger många steg från rent tvång i någon form av motivationstrappa.

– Törs du det?

Jag undrar om vi är bra människor och medarbetare när vår drivkraft är ekonomisk rädsla.

Tror du det?

 

 

Nu i 2016 är min arbetssituation relativt ”normal”. Men det har tagit tid och energi att komma hit. Tjejen jag skrev om ovan har haft en lång period med sjukskrivning på grund av utbrändhet men är tillbaka på jobbet, dock i en annan mindre utsatt roll.

I Sverige varslas ungefär 40 000 – 50 000 personer per år om uppsägning ett normalt år. Ännu fler påverkas av omorganisationer eller förändringar. Det ska mycket till att se det som en möjlighet till något nytt om det samtidigt är en privatekonomisk katastrof.