Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

Gå ner i arbetstid, sabbatsår, eller ekonomisk frihet – Jämförelse av för och nackdelar

Funderar du på om du ska ta ett sabbatsår från arbetet eller i stället gå ner i arbetstid? Eller ska du jobba i 20 år och spara så mycket du kan för att helt ta ledigt sedan? Här är mina tankar kring de möjligheter som bjuds. Om du redan gjort ditt val och bestämt dig för att undersöka möjligheten till ett sabbatsår från arbetet så kan du söka mer direkt information under kategorin Sabbatsår eller på sidan för sabbatsår du finner i bloggens huvud.

Ska vi leka med tanken att vi har lite pengar och att vi lever sparsamt. Vi har ett jobb, bostad och vi är på en plats där vi trivs förhållandevis bra. Men vi vill få ut mer av livet. Vi vill få mer tid vi styr över själva. Vi är inte på något sätt först ut med denna frågeställning utan vi kan följa något av tre kända upplägg, och en bonusvariant.

Sträva efter att bli ekonomiskt fri – pensionera sig på egna pengar

Första alternativt ut är det alternativ jag inte ens begrep fanns för ungefär tre år sedan. Det var när jag insåg att ekonomisk frihet inte handlade om att vinna pengar eller göra extremt lyckosamma investeringar. Friheten kommer med sparande! Ja, precis det handlar om att spara sig oberoende.

Tänk dig att du sparar 10% av din inkomst efter skatt. Resten av pengarna gör du av med. Om du då jobbar tio år så har du sparat samman till ett års utgifter på din nuvarande nivå. Efter 40 år kan du leva fyra år på dina sparade pengar. Inte direkt imponerande även om det naturligtvis blir bättre när eventuell avkastning under så lång tid beaktas.

Om du sparar 90% av din inkomst efter skatt så kan du för varje år leva 9 år på besparingarna. Med samma sätt att resonera som ovan så betyder det att du efter fyra års arbete kan leva 36 år på besparingarna. Här hinner inte tiden och avkastningen inverka så mycket, i stället är det den långa tiden man ska leva på pengarna som är intressant att studera.

Och det finns det dom som gjort. I praktiken är det rimligt att säga att det går att leva under mycket lång tid på sitt kapital om man sparar samman 20-25 gånger årsutgifterna man har i frihet.

Så räknar du med att leva för 100 000 kronor om året i Vietnam som pensionerad så behöver du spara samman 2 – 2,5 MSEK. Då är det mycket stor sannolikhet att du kan leva på den nivån, inflationsskyddat, resten av ditt liv.

Exemplet med Vietnam är inte valt av en slump. För fördelen med att pensionera sig och leva på egna pengar är att friheten kan användas till att minska kostnaderna rejält. Det går att resa med billiga biljetter. Kläderna måste inte hålla ”kontorsstandard”. Det går att laga mer egen mat och skapa vardagslyx genom att investera egen tid. Möjligheten att flytta till regioner med låga kostnadsnivåer är naturligtvis också ett trick för att klara sig längre på sitt kapital.

Ju friare man är, ju mindre pengar går det att leva på och det är den ekonomiska frihetens ”joker”. Att sträva efter ekonomisk frihet men bo kvar i en villa i Stockholm med gymkort, barnaktiviteter, bil mm är väldigt svårt att spara sig till. Dels för att det går åt mycket pengar i sparfasen, dels för den faktiska kostnadsnivå och på grund av allt bundet kapital ett ”normalt” liv kräver.

Nackdelen är att det här är ett pensionärsliv, ett liv där man hamnar lite på undantag i samhället och i arbetslivet. Det gör att det kan kännas som det är en stor risk förknippat med ett sådant här livsval beroende på var vi befinner oss i livet.

Ta ett eller flera sabbatsår från arbetet

sabbatsår från arbetet

Sabbatsår från arbetet kan vara ett mycket bra sätt att ladda batterierna för framtiden.

Den metod vi tittat mest på. Mycket talar för att det är ett bra sätt att ta ledigt när det spelar roll, när vi är mitt i livet. Dessutom öppnar sig möjligheten precis som ovan att styra sin tid och plats mycket friare.

Ett problem är familjelivet. Att orka göra förändringar och exempelvis sälja saker och åka iväg utomlands är tungt om man har barn.

För att detta ska fungera väl krävs även att arbetsgivaren samarbetar och ger dig ledigt för ditt sabbatsår från arbetet och att livssituationen blir bättre under sabbatsåret. Går ni varandra på nerverna i familjen under helgen är kanske inte heltid i en lägenhet det som är det mest eftersträvansvärda.

Jag tycker det är synd att ett sabbatsår från arbetet är ett så sällan förekommande alternativ till att göra något annat på de arbetsplatser jag varit. Jag har bara sett en person ta sabbatsledigt från arbetet under de 20-25 år jag jobbat.

Gå ner i arbetstid

Tredje varianten. Personligen är jag inte så förtjust i reducerad arbetstid. Det beror bland annat på att jag då jag minskat min arbetstid gjort det i samband med att vi haft småbarn. Med reducerad arbetstid så har vi fått reducerad tid på dagis. Så i praktiken så har vi inte fått mer tid totalt sett. Vi har mest omfördelat tid mellan avlönat och oavlönat jobb när vi gått ner i arbetstid.

Visst, när vi jobbar mindre är att det är det lite lugnare. Att barnen kommer hem i ”bättre skick” gör också sitt till, men det har varit svårt att få någon praktiskt utväxling på den timme jag gått ner i arbetstid.

Vis på andras erfarenhet har jag verkligen jobbat för att faktiskt få till stånd en nedgång i arbetstid då jag varit ledig. Jag har varit extremt noga med att ”bädda” för min nedgång i tid genom att involverat chefer och projektledare tidigt och på så sätt kunnat ordna viss assistans och ersättare för vissa delar av mitt jobb.

Andra har lyckats sämre, min bror har i praktiken arbetat 100% på 80% av tiden när han gått ner i arbetstid. Då tiden inte räckt till har han fått jobba när han dessutom hade barnen omkring sig. Jag vet många fler som satt sig i väldigt taskiga lägen när dom gått ner i arbetstid, lön och barnomsorgsstöd för att sedan sitta med hela arbetet i knät i slutänden ändå.

Ytterligare ett skäl som talar mot nedgången i arbetstid är att det är svårt att kunna dra nytta av ökad frihet i form av lägre kostnader. Det faktum att man behåller sitt jobb innebär att kostnader för pendling, kläder, barnomsorg består.

Likaså bor man kvar i samma område med oförändrad kostnadsnivå och det låsta livet består.

Bonusvarianten – Pensionera dig först, jobba sedan

Det här är ingen variant jag har någon erfarenhet av, men jag tycker upplägget dyker upp allt mer. Idén är enkel. Följ första metoden ovan, sträva efter att bli ekonomiskt fri, men sikta inte så högt utan räkna med att fortsätta jobba, men på det sätt som passar dig.

Har du någon erfarenhet av att skapa dig ett eget liv utanför jobb-handla-hämta-äta-natta-sova-jobb loopen som jag missat ovan? Fyll gärna på i kommentarerna i så fall!

Är du intresserad av att läsa mer? Då rekommenderar jag Ekonomiskt fri – Grunder eller Leva på utdelningar – Ekonomiskt fri.

 

 

Om du vill kontakta mig utanför det publika flödet av kommentarer eller inlägg på Facebook så når du mig onkel.tom.blogg@gmail.com . Om du vill följa bloggen på Facebook, via din RSS-läsare eller på Twitter så använder du knapparna nedanför. Att gilla och dela inlägg är ett sätt att stödja bloggen.

Prenumerera  Gå in och gilla!   Följ på Twitter!