Ekonomi april – Oinspirerad vardag

4
35

 

Sammanställning av kostnader under 2016.
Sammanställning av kostnader under 2016.

 

Det här inlägget har dröjt, det är inte bara för att det är svårt att hinna med allt utan också för att det är lite oinspirerat här vad gäller sparandet just nu.

Dels har maten dragit iväg lite, det gör det väldigt fort från våra låga nivåer och så har vår lilla gård fått tagit lite utrymme i anspråk både vad gäller tid och ekonomi.

I våra månadssiffror blir det väldigt tydligt hur inköpet av sommarstuga drev flera poster som resande, försäkringar etc. Just precis så är det! Varje inköp har större kostnader kopplat till sig än vad vi tror. Ju större ting ju större allmänt genomslag.

Sedan har det varit en orgie i afterwork och restaurangspring vilket förklarar varför alkoholen dragit iväg samtidigt som “äta ute” posten.

Livförsäkringarna, som vi betalar på årsbasis, kom denna månad. Ett cykelinköp och lite extrakostnader kring medicin till barnen gjorde också att “övrigt” blev högre än vanligt.

Resandekostnaderna är höga denna månad, men vi har rest en hel del hela familjen. Dessutom är cirka 1 000 kronor cykeldelar då det krävts lite cykelvård efter vintern.

För de fält som är gultonade i tabellen ovan har vi en budget som framgår i budgetkolumnen (Särredovisningen kring gården är felmärkt i april, vi har ingen budget där). Fyra månader in på året så har vissa poster drivit iväg lite väl mycket.

De som intresserar oss väldigt inför framtiden är vilken nivå vi kan ha på våra rörliga utgifter. Vi har en budget i vår kalkyl för sabbatsåret på 12 000 kronor totalt per månad – här har jag räknat lite kring olika scenarion – vilket inte alls är möjligt baserat på mars och aprils siffror.

Jämförelse månad för månad sedan vi började mäta. Säsongsvariationerna syns tydligt.
Jämförelse månad för månad sedan vi började mäta. Säsongsvariationerna syns tydligt.
Utveckling över året.
Utveckling över året.

 

Det sämsta med så här höga månadskostnader är att sparandet tar så mycket stryk. 40 000 kronor sparade vi i april vilket gör det till den sämsta månaden under året.

Allt är inte bara utgifter

Vi hade riktigt bra med inkomster även i april. Över 80 000 kronor efter skatt är inte fy skam!

Numera håller jag ett extra öga på tre delar på inkomstsidan, som då inte inkluderar de bidrag vi har, genom att följa våra löner, de pengar vi tjänar via extraarbete och hur mycket bloggen ger i inkomster. Bloggpengarna är inte utbetalda och ingår inte i totalen ovan då det är så små belopp att det inte ändrar något men är här för att det är roligt att följa.

Lön 67 072 kr
Extraarbete 5 998 kr
Blogg (annonsering) 73,20 kr

 

 

Läs gärna mer på sidan  ”Månadsutgifter och budget” som du hittar i bloggens huvud. Undrar du över hur vi beräknar vår sparkvot så hittar du mer om det här.

 

4 KOMMENTARER

  • Ja, vi tillhör det privilegierades skara.

   Till det här ska du lägga att vi har fyra barn. Våra inkomster, vår levnadsstandard och vårt skyddssystem gör att vi tillhör de absolut rikaste i världen.

   Men i vårt sammanhang är vi inte unika på något sätt.

 1. Oj, oj så olika liv vi har, blev arbetslös för ett par år sedan. Bestämde mig då för att ta ut min tjänstepension istället för att besöka arbetsförnedringen, (arbetsförmedlingen). Lever på 5500 i månaden, för tillfället. Mina räkningar är på 3500kr , mat 700 kr , övrigt, 700 kr och SL ungefär 600 kr. Jag har en buffert, där jag tar pengar till tandläkaren och nya glasögon. Kommer att sälja allt jag äger och få högre omkostnader med ett par tusen, men mera pengar på banken. Efter som jag inte vet om pensionsåldern höjs innan jag hinner ta ut den, så måste jag hålla hårt i mina pengar och inte slösa. Trots en hård ekonomisk situation så lider jag ingen nöd. Ser fram emot ålderspensionen som jag hoppas kommer vid 65 år( kan tilläggas att jag har arbetat sedan 15 års ålder), då min inkomst blir bättre, alltid något.

  • Tack för att du ger lite andra perspektiv Elsa.

   Vårt barnbidrag är på nästan 6000 kronor i månaden. Vi måste jobba ihop nästan 8 000 kronor i månaden innan skatt för våra CSN-amorteringar (om jag antar att jag betalar dom med våra högst skattade pengar).

   Jag driver stora projekt och kan ibland reflektera över att jag trots det hanterar större pengar privat än jag gör i många poster på jobbet. Vår privatekonomi är helt enkelt ganska omfattande.

   Så visst, vi är många som lever parallellt i vårt samhälle. Till synes helt olika liv.

   Men om vi vänder på det. Vi är sex personer. Anta att vi tar 5 500 kronor x 6 så får vi 33 000 kronor. Vi har 28 300 som medelkostnad per månad. Det är ett annat perspektiv. Då är vi inte alls så olika.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna