Det här är inte en ekoblogg! Det är en egoblogg!

20
32
Här har jag ritat in ytterligare synsätt/inriktningar i bilden.

Igår blev det massa frågor om min syn på polska äpplen och bananodling.

Jag hade ju inga bra svar och anledningen är att jag inte riktigt bryr mig. Många satte nog ekoteet i vrångstrupen nu. Det ligger liksom i luften att en person som förespråkar enkelhet, bilfrihet och antikonsumerism ska krama eko och närodlat. Men ni har nog missförstått mig.

 

 

Det är lugnt, jag har också svårt att förstå hur saker och ting hänger samman. Jag har börjat förstå att vi är många som använder liknande verktyg och influenser trots att vi har väldigt olika mål. Jag var inte så insiktsfull när jag skrev inlägget “Hur mycket självgodhet tål Sverige” där jag ondgör mig över att de mest rabiata socialistskribenterna kräks över människor som formar sitt liv utanför konsumerism och prylhysterin. Jag trodde dom skulle gilla det jag tänkte och tyckte, men så är det inte.

Här är ett försök att beskriva hur Onkel Toms stugas tankar och idéer hänger samman med exempelvis miljörörelsens.

Poängen här är att även om det finns massor av inspirationskällor, synsätt, verktyg med mera som är lika mellan det den här bloggen står för – jag har inget bättre uttryck på det än att hänvisa till amerikanska bloggar och då skulle det vara Mustaschianism alt. Early Retirement Extrem – och exempelvis miljörörelsens så är målet väldigt olika.

Jag strävar efter en individuell frihet. Inte nödvändigtvis i konflikt med andra värden, men ändå. Jag förespråkar att du gör din strävan väldigt målinriktad. Jag tycker att en dag – varje dag – ska ge dig ännu bättre förutsättningar att leva fri genom att vi bygger frihet, hälsa och motståndskraft.

Här har jag ritat in ytterligare synsätt/inriktningar i bilden.
Här har jag ritat in ytterligare synsätt/inriktningar i bilden så att det uppstår fyra kvadranter. Onkel Tom har en fri roll på högersidan.

 

Det blev ett väldigt teoretiskt inlägg det här. Var det någon som begrep?

 

 

 

Jag rekommenderar dig att läsa “Vill du vara James Bond”, eller inlägget om Off-grid och fristäder där jag jag upptäckte att det fanns olika ismer av anarkism och gröna vågen.

Om du vill kontakta mig utanför det publika flödet av kommentarer eller inlägg på Facebook så når du mig onkel.tom.blogg@gmail.com . Om du vill följa bloggen på Facebook, via din RSS-läsare eller på Twitter så använder du knapparna nedanför. Att gilla och dela inlägg är ett sätt att stödja bloggen.

Prenumerera  Gå in och gilla!   Följ på Twitter!

20 KOMMENTARER

 1. Så du menar att jag är någon typ av anarkist?

  Känner mig bara som en stackars INTJ som bara försöker leva ett helgjutet liv!

  Vet inte om du är rätt årgång men som en fraggel bland doozar! Så kan jag känna mig ibland!

 2. Bra att du är tydlig. Det kan nog öka förståelse för många läsare.

  Btw: Jag har detaljläst försäkringsvillkor på sistone. Kanske är jag snart mogen för att släppa försäkringssargen 🙂

 3. Jag har alltid tyckt det var märkligt med folks fascination över fredagen eller helgen i största allmänhet precis som du kommenterat tidigare. Då skall man unna sig något gott från ica maxi och bolaget. Sedan på lördagen är det parmiddag med mer överkonsumtion och alkohol. Sen skall bilen köpt på lån putsas på och bilder postas på facebook. Det är inget fel på det men jag försöker istället skapa en tillvaro som jag är nöjd med alla dagar.

 4. Ja, det är bra att du klargör vad du är för en filur.

  Såg förresten i dagens blaska att:

  “Grönsaker kan kosta upp till 200 kronor kilot. En falukorv får du för 30 kronor. Ska vi äta mer varierad vegetarisk mat för klimatet och miljön så måste grönsakspriserna sänkas.”

  http://asikt.dn.se/asikt/debatt/gronsaker-ar-alldeles-for-dyrt/

  Tycker skribenten visar på enastående förmåga att göra livet så svårt som möjligt för sig. Största hindret är att någon annan ska lösa skribentens imaginära problem.

  • Vad ska jag säga?

   Vad är det för fel på potatis?

   Det går ju inte att äta sig mätt på paprika?! Det är nog inte ens miljövänligt att göra det.

   Jag tycker insändaren visar på den otroliga röra som råder kring vårt ätande. Om man inte själv kan göra någon sorts “reality check” så är ju risken stor att det blir helt galet.

   Finns det spår av kött i Falukorv BTW?

   • Ugnsstekt falukorv innehåller tydligen lika mycket protein som kokta linser/bönor, 8-9%. Okokta linser/bönor köper man på Ica för 30 kr/kg, och då är väl proteinmängden uppemot 25%. Falukorv är alltså tre gånger så dyr som de relevanta vegetabilierna… Priset är alltså inte svaret på varför folk äter falukorv i stället för det som skribenten tycker att de borde äta.

    • Storugglan,

     Jag är inte säker på att den där journalisten är mottaglig för någon sorts fakta. Hon verkade ju helt förvirrad, eller så var det ett skämt. Paprika och sparris?!

 5. He he…jo jag märker ofta av den här tendensen att klumpa ihop enkelhet (ERE/MMM) med ekologiskt mat och vänsteråsikter. Jag tror i och för sig att den enkla livsstilen är bra mycket bättre för miljön än den gängse livstilen även om den “vanliga” medelklasspersonen köper mer ekologiskt. En ny Lexus hybrid ger status och “miljöpoäng” även om den körs 100-tals mil i veckan (ju mer man kör ju mer sparar man på miljön det är ju en miljöbil…det är väl så det funkar??!) medan den som kör omkring i en gammal VW polo från -92 ett par mil i veckan ses som fattig och en miljöbov..för att inte säga den som cyklar..får inga poäng trots att det senare är mer miljövänligt. Det samma gäller personen som köper ekologiskt oxfile till fredagen som tar poäng men inte är lika miljövänlig som den som äter vanliga konventionellt odlade bönor till samma middag. “Kravmat och flygresa till Thailand” som någon konstnär hade skrivit på ett staket vid tunnelbanan i Stockholm.

  Personligen är jag nog närmare dig när det gäller politisk inställning än vissa andra i bloggosfären som intresserar sig för dessa ämnen. Samtidigt tror jag att den enklare livsstilen är bättre för världen/miljön, bättre för välmåendet i vårt lokala samhälle och bättre för individen…spelar det egentligen någon roll vad drivkraften är…?

  • Hej FFF,

   Helt rätt. Bara för att jag inte strävar att konsumera mig till några poäng i eko hall of fame betyder det inte att jag inte bryr mig eller ens lever sämre än många eko-förespråkare. Men jag gör det utifrån en helhet med andra drivkrafter.

   Och, i slutänden spelar inte drivkraften någon roll. Men det spelar roll för tankarna. För filosofin. Hela min predikan här, i samklang med din blogg mfl, går ut på förmågan att göra rimlighetsbedömningar, se till helhet, göra egna val och avstå konsumtion. Inte köpa sig avlatsbrev i form av eko-vin.

   Därför är diskussionen kring eko-mat och fokuset på det från så många principiellt intressant. Det är knappast så att jag ligger vaken om nätterna för att någon äter eko-dill.

  • Den alltför vanliga sammanblandningen av individuella och kollektiva nivåer kan vara förödande eftersom den inte leder till den önskade eller nödvändiga förändringen.

   T.ex. jag arbetar för samhälleliga förändringar (sex timmars arbetsdag, medborgarlöns etc.) för att lösa mitt behov av frihet från lönearbete. Det kommer inte att ske eller inte inom en tidsrymd och på ett sätt som passar mig. Jag borde i stället fokusera på vad jag inom givna ramar själv kan göra för att slå mig fri.

   T.ex. jag ställer in mina Thailandsresor för att vi alla måste ändra vårt beteende för att rädda klimatet. Mitt enskilt ändrade beteende har i realiteten ingen betydelse för utfallet. Jag borde i stället fokusera på att skapa en politisk majoritet (t.ex. genom att rösta klokt) för kollektiva lösningar (en statsvetare och en filosof argumenterar här rätt övertygande för att “den viktigaste individuella klimatplikten är att verka för att en rättvis och effektiv klimatpolitik kommer till stånd”: http://www.svd.se/din-framsta-klimatplikt-ar-att-rosta-ratt).

   • Storugglan.

    Jag strävar inte efter att förändra omgivningen eller världen. Jag försöker göra det mesta av det som bjuds. Då finns det väldigt mycket att hämta i den svenska modellen.

    Varför måste dina tankar och mål vara så “grandiosa”? Kan du inte hjälpa en tant över gatan och ta hand om de dina? Stora förändringar är ju också mer riskabla. Jag är i princip intresserad av medborgarlön, men tveksam till stora snabba samhällsförändringar.

    Politiska alternativ vet jag inte ens om det finns.

    • Missförstår vi varandra? Med “jag” ovan menar jag “man” (eller “en” som alltfler tycks vilja uttrycka sig).

     Grandiosa mål och tankar? Nja, snarare det som kallats pissliberal tror jag, på grund av dess ljumma associationer.

     Jag tror t.ex. att det är viktigare att verka (rösta etc.) för lagstiftning som låter flyget bära sina fulla kostnader, dvs. även de externa effekterna, än att ställa in alla sina Thailandsresor. Samma gäller nog Lidls bananer.

     Vill jag förändra mitt liv så erbjuder nuvarande svenska samhälle, som du konstaterar, oanade möjligheter (trots lönediskriminering och höga skatter, för att ta ett motargument från båda politiska läger). Det är bara att gräva där man står.

     Politiska alternativ? Det tenderar det alltid att finnas, inom eller utom de politiska partierna, på olika nivåer i samhällsapparaten. Här gäller det också att gräva. Om man är lagd åt kollektivt handlande, vilket långt ifrån alla förstås är.

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna