Onkel Toms stuga

Rikast är den vars nöjen kostar minst

Meny Stäng

I dialog med Avanza om ETFer och indexinvestering

När jag började blogga så tänkte jag skriva massor om investeringar. Men så har det inte blivit, trots att jag faktiskt lägger ganska mycket tid på investeringar, analyser och läsande. Så idag blir ett litet undantag. Jag tänkte redovisa lite av en dialog jag har haft med Avanza kring indexinvestering och fonder. Dels traditionella fonder men främst ETFer.

Det finns flera anledningar till att ETFer och fonder är intressanta. Rent allmänt så är fonder en bra investeringsform. De är diversifierade, professionellt hanterade och kan fås med olika riskexponering . Fonder kommer i många olika former men de senaste åren har det på goda grunder blivit allt mer populärt med fondförvaltning med låga avgifter. Om man till det lägger att indexinvestering, alltså att man passivt följer valda index, har givit väldigt bra avkastning under många år så får man en i USA mycket populär investeringsform: Indexinvestering via lågkostnads ETFer.

Men tittar man på råden som Avanza lämnar på sin hemsida och hur hemsidan är uppbyggd så är det fokus på fonder. Här är ett exempel på ett inlägg från Hemberg som är både typiskt och läsvärt och nedan finns ett exempel på ”fondlistan” som enkelt kan nås via hemsidan.

Bra och interaktiv lista med fonder. Sorterade efter förvaltningskostnad.

Bra och interaktiv lista med fonder. Sorterade efter förvaltningskostnad.

 

Det går att få fram en liknande, men mycket kort lista med ETFer, och då får de endast upp en bråkdel av de som är tillgängliga på Avanza, men det är för egen övning.

Breda indexfonder lämpar sig också bra för belåning, men även där var det skillnader. Avanzas egna fond Avanza Zero är exempelvis med i Superlånet men inte motsvarande ETF som följer samma underliggande index.

Jag tyckte helt enkelt att ETFer inte fick den plats dom förtjänar på Avanzas hemsida, så jag skrev ett brev till Avanza och frågade lite.

* Index är en sammanvägd aktieportfölj. Ofta enligt någon regel, så som de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Hej Avanza!
Jag håller på och bildar mig lite själv och tänkte samtidigt skriva ett litet blogginlägg kring index/fond/ETF investering så jag hoppas få ok på att publicera era svar till frågorna som följer nedan. Fokus är främst ETFer och hur de kan handlas hos er.

Fonder och ETFer är olika i sin konstruktion och hur dom handlas men erbjuder mig som slutkund ganska lika ”slutresultat” i form av ett bredare ägande än en enskild aktie kan göra. Många ETFer är dessutom både billiga och bra och lämpar sig utmärkt för indexinvestering.

Fråga: Tycker ni att det finns någon viktig avgörande punkt, speciellt avseende risk, mellan traditionella fonder och ETF som vi som investerar bör ta hänsyn till?

ETFer upplevs nog som mer avancerade och riskfyllda investeringar än traditionella fonder och jag tror att det överlag finns en större kunskap kring traditionella fonder bland majoriteten av privatinvesterare i Sverige. Det beror på flera olika saker men bland annat att det pratas väldigt lite om ETFer i relation till ”vanliga” fonder i tidningar och i sammanhang där privatpersoner kan lära sig mer om investeringar.

Risken i en ETF kontra en traditionell fond beror givetvis på vilka tillgångar som de har investerat i snarare än om det är en ETF eller en fond. Det går alltså inte att säga om den ena är mer riskfylld än den andra eftersom det beror på fondens respektive inriktning.

För att hitta ETFer som någon form av tillgångsslag hos er måste jag gå in på fliken ”Investera” och sedan välja ”Börshandlade produkter”. Då kommer jag till en sida där ETFerna finns tillsammans med andra ”svårare” produkter.

Fråga: Varför finns inte ETFer på fondsidan?

Av ett antal anledningar, vi har historiskt behandlat ETF:er som börshandlade produkter snarare än en typ av fonder för att man har gjort antagandet att kunden som vill ha en ETF är en mer avancerad kund än en kund som vill ha fonder. Vidare har vi inte samma data för ETF:er som för fonder vilket innebär att vi måste ha två olika listor för dem. Om kunder hellre skulle hitta ETF:er under fondtorget är det dock inget vi säger blankt nej till utan tvärtom, vi vill alltid göra förbättringar och förenkla för dig som kund att göra bra investeringar.

Om jag väljer ETF-torget så finns det sedan en ETF-lista med 35-poster.

Fråga: Vad är det för speciellt med de ETFer som listas där? Det finns betydlig fler ETFer att välja mellan i ert utbud. Vanguards ETFer är exempelvis inte med?

Eftersom våra listor klassificeras som marknadsföring innebär det att fonden måste ha marknadsföringstillstånd i Sverige, för alla listade i Sverige är detta inget problem men för de ETF:er som är listade i USA har långt ifrån alla marknadsföringstillstånd i Sverige vilket är anledningen till att exempelvis Vanguard inte är med.

Kan jag hitta en separat lista med Vanguard ETFer som ni har?

Nej tyvärr, deras ETFer är endast sökbara på vår sajt av samma anledning som tidigare fråga.

Två ETFer är speciellt intressanta för oss som vill investera i svenska index. XACT OMXS30 och OMXSB utd. Den första ETFen, dvs OMXS30, är ju en direkt likvärdig produkt till er Avanza Zero. Trots det ingår den inte i Superlånet! Det samma gäller den andra XACT-fonden jag nämnde.

Fråga: Varför ingår inte svenska ETFer i Superlånet?

Superlånet omfattar ett antal aktier som handlas på Large Cap, vi har tidigare inte fått några kundönskemål om att inkludera ETFer vilket är en anledning till att de inte är med.. Vi ser löpande över vilka värdepapper som kan vara säkerhet för superlånet och planerar att öka antalet inom en snar framtid. Då kommer ett flertal ETFer att finnas med.

[Not: I fredags såg jag att XACT OMXSB fått ”Superlånet” ikonen vid sig. Snyggt jobbat Avanza! :)]

 

Fråga: Exempelvis Vanguards ETFer har belåningsvärde 0%. Enskilda amerikanska aktier verkar ha 60% i belåningsvärde. Jag tycker ju en fond borde innebära lägre risk än enskilda aktier, eller?

Givet att en ETF t ex skulle innehålla den aktie du hänvisar till plus 15 andra likvärdiga så skulle ETF:en ha lägre risk, ja. Det är dock en fråga för vår kreditavdelning huruvida ett specifikt värdepapper ska ha ett specifikt belåningsvärde. Jag har fört vidare den feedbacken till vår kreditavdelning och bett dem att se över belåningsvärdena på ETFer.

Fråga: Om jag är intresserad av indexinvestering, oberoende av om det är fond eller ETF, hur hittar jag lättast information via Avanza.se? Jag skulle gärna köpa en indexfond/ETF över danska motsvarigheten till OMXS30, eller andra europeiska index, exempelvis.

I dagsläget har vi tyvärr ingen enkel sammanställning för sådant användande, för OMXS30 länkar vi till relaterade värdepapper. Något liknande kanske vi kan få till för övriga index också men i dagsläget finns det inte särskilt många produkter med OMXC20 som underliggande då den är relativt illikvid. Vi kan dock ta förfrågan vidare till Morgan Stanley och se om vi kan sätta upp trackers på ett gäng europeiska index inom ramen för vårt samarbete med dom (Avanza Markets).

Index, så som OMXS30 eller OMXSB, men även amerikanska kan vara svåra att hitta information om.

Fråga: Hur kan jag via Avanza.se hitta ingående aktier och till vilken andel i exempelvis OMXS30?

Det går i många fall att finna på respektive index hemsida, exempelvis SIX (om det är ett index från dem) alternativt så går det att finna mer info på Nasdaqs hemsida. Det är däremot något som vi önskar göra bättre på sajten. I dagsläget så visar vi en del av de värdepapper som är relaterade till olika index, men inte exakt vilka och till vilken andel de ingår i indexet.

Tack Avanza. Naturligtvis skulle jag vilja att ni förbättrade alla dom området vi diskuterat ovan och vad gäller belåningen så verkar det redan börjat börjat alltså.

 

Jag vet inte om det finns någon svensk investeringsbloggare som främst jobbar med fonder och ETFer, men jag kan tycka att det är lite tråkigt att en del amerikanska ETFer inte får mer plats. ETFer har helt tagit över fondmarknaden i USA och exempelvis Vangaurds fonder smiskar rumpa med det mesta när det gäller kostnadsnivåer och utbud.

Vanguards sektor ETFer.

Vanguards sektor ETFer.

 

Breda index. Notera kostnadsnivåerna och jämför det med lågkostnadsfonder i Sverige med förvaltningskost kring 0,4%.

Breda index. Notera kostnadsnivåerna och jämför det med lågkostnadsfonder i Sverige med förvaltningskostnad kring 0,4%.

 

Ni hittar en mer komplett lista av Vanguards fonder här. Jag har inte kontrollerat om alla fonder är tillgängliga via Avanza, men många är. Då måste du dock gå in och söka på fondens ”ticker” så som VIG, VV etc som är angivet i tabellen ovan.

Mitt intresse för fonder och ETFer har ökat på senare tid. Dels för att ”stock-picking” är svårt och själva idén där är att man ska kunna få en högre avkastning via smarta val av aktier än via indexfonder. Så är det säkert, men fonder och ETFer kan ge mig tillräckligt hög avkastning till rätt risk. Det gör dom intressanta.

Dessutom finns det bland det amerikanska utbudet av ETFer relativt spetsiga ETFer som möjliggör riktade investeringar, inte riktigt så kraftfullt som i enskilda aktier, men dock. Själv har jag länge ägt exempelvis IAK – du kan läsa lite mer om den i januaris utdelningsbeskrivning – som är en riktad ETF mot försäkringssektorn och som dessutom har ganska stora procentuella innehav i intressant bolag. Här är avkastningen på den fonden sedan jag köpte efter sommaren 2014, exklusive utdelningar.

Värdetillväxt IAK jämfört OMX.

Värdetillväxt IAK jämfört OMX.

 

Tack Avanza för snabba och bra svar. Det finns fortfarande mycket Avanza kan göra bättre men kundrespons och support fungerar alltid utmärkt.

Äger du några ETFer?

Om du vill kontakta mig utanför det publika flödet av kommentarer eller inlägg på Facebook så når du mig onkel.tom.blogg@gmail.com . Om du vill följa bloggen på Facebook, via din RSS-läsare eller på Twitter så använder du knapparna nedanför. Att gilla och dela inlägg är ett sätt att stödja bloggen.

Prenumerera  Gå in och gilla!   Följ på Twitter!